vineri, 14 decembrie 2018

VASILE HATOS - ITALIA - SCRISOARE CĂTRE PRIETENI





   
Scrisoare către prieteni



    Există momente când unii oamenii ajung să se cunoască mai bine, mergând pe calea prieteniei. Alături de copii, fraţi, surori, mame, taţi, se despart în clipele propice vieţii lor, călătorind spre un univers al speranţei unde visele se contopesc cu nostalgiile, dând naştere unor stări euforice sufletului, pentru că toţi oamenii din lume ar vrea să trăiască un trai decent, unde viitorul să fie un atu în calea vieţii.
   Sunt clipe când viaţa îţi oferă posibilităţi de-a intra în sfera conştiinţei, unde stările sufleteşti  sunt placate cu dorinţi şi pasiuni dintre cele mai acerbe! Oamenii ajung să se cunoască mai bine, întâlnindu-se la un concert, la un restaurant etc., şoșotind despre experinţele vieţii lor.
   Experienţele vieţii îi fac mai dârzi, mai acerbi, lăsându-se să cadă pradă în mreaja materialismului, devenind solitari. Unii au trecut prin experienţe  profunde ale vieţii, alţii mai puţin, alţii sunt nepăsători, alţii mai lucizi etc., depinde de progresele care le-au făcut în cunoaşterea de sine.
   Procesul lăuntric, cel al experienţei vieţii tumultoase, duc unele fiinţe la disperare!
   Omul este virtutea întruchipată în fiinţă. Fără facerea binelui nu există proces de asimilare al credinţei, pentru că omul este raţional. Devine iraţional când neîncrederea în viaţă, în destin, fac din el un călător fără de speranţe în sineşi.
   Suntem călători în viaţă. Călătorind spre un univers neştiut, un univers unde visele se întruchipează în fiinţă. Viaţa ne oferă căderi spectaculoase, pierdem fiinţe dragi, pierdem bani, pierdem prieteni etc. Dar ceea ce nu trebuie să pierdem este speranţa, speranţa că va veni o zi când visele o să ni se împlinească!
   Orice cădere în viaţă are şi suişuri. Poţi pierde tot, dar o poţi lua de capăt, fără să disperi. Să fii senin, demn, cu o privire blândă, radioasă, dând împrejurul tău energii pozitive. Să fii politicos, bun la suflet. Toate aceste dau stări euforice sufletului. Ce-i mai demn vieţii decât trăind în virtute dând fericiri sufletului! Starea de graţie, starea de beatitudine, sunt experienţe intrinsece, la care puţini oameni ajung, iar cei ce ajung sunt cu adevărat fericiţi.
   Lumea este trecătoare, se schimbă. Ce a fost azi, nu va fi mâine şi tot aşa! Roata vieţii este ca un ceasornic ce sună în timp!
   Trec clipe, trec ani, şi îmbătrânim. Ne creştem copiii, iar cei ce nu au copii, ajung să-i crească în suflet că poate într-o zi va apărea unul! Dumnezeu poate să făcă miracole, poate ca din orice om să facă un suflet de copil!
   Să nu uităm cu trecerea anilor devenim mai maturi, mai înţelepţi!
   Iertarea este un dar al cerului! Cei ce au greşit trebuie să ierte! Iertarea este o uşurare a sufletului. Învăţând să ierţi înveţi să intri în sfera toleranţei, unde orice gând dă naştere fericirii.
   Am fost copii, devenim copii, iar la bătrâneţe rămânem copii!
   Sufletul este un amalgan de vise şi nostalgii, unde se întâlnesc toate vicisitudinile vieţii. Acolo se naşte raza speranţei de-a trăi în doi. Toţi am vrea să ducem o viaţă perfectă, unde iubirea şi dragostea să nu iasă de pe făgaşul sincertăţii, pentru că a fi sincer cu tine însuţi înseamnă c-ai depăşit condiţia umană! Cuplurile apar din dorinţa de-a face din viaţă o cavalcadă a pasiunii intrinsece, unde iubirea este un atu bine definit în fiinţă, iar dragostea pură te poartă spre extaze absolute, unde orice simţ dă scântei divine. Astfel frumosul devine un întreg al fiinţei. Acolo ia naştere frumuseţea sufletului. Cei ce au frumuseţea sufletului sunt divini, au un suflet de copil.

   Aşadar, dragi prieteni, să nu uităm de prieteniile pe care le-am făcut. Au fost momente frumoase trăite în aceşti ani! Uneori ne-am greşit unii la alţii, alteori am glumit, alteori eram supăraţi, dar toate aceste sunt trecătoare, iar împăcarea şi bucuria, dau valenţe statice sufletului. Orice om vrea să ajungă la pacea lăuntrică, unde trăirile şi emoţile depăsesc limita normalului! Adevărata fericire, cea lăuntrică, este dată de stăpânirea pasiunilor. Acolo ia naştere stăpânirea de sine. Când ajungi să-ţi stăpâneşti sufletul, stăpâneşti lumea întreagă, pentru că orice idee, orice simţ, orice emoţie, propulsează sufletul pe cele mai înalte culmi ale fericirii. Beatitudinea este starea de graţie, dar acolo ajung doar înţelepţii!
   Fiţi buni, sinceri, pioşi, oneşti. Faceţi binele şi daţi sufletului ceea ce cere – prieteniile. Doar aceste mai rămân de-a lungul vieţii. Întoarceţi-vă la copilărie, unde sufletul era liber, pur, simplu. Numai un suflet de copil te face să devii om!


    Rămâneţi cu bine!


  05 – 06.06.2017, Castiglione di Ravenna, Italia

   Hatos Vasile

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,,LUCEAFARUL DIN VALE”!

  Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,, LUCEAFARUL DIN VALE ”! 2024 PS. Lista a f...