duminică, 9 decembrie 2018

AURELIA GROSU - ROMÂNIA - Picături de suflet în contul înțelepciunii tale - Respect



Respect
Respectul este abilitatea de a vedea o persoană aşa cum este, de a fi conştient de individualitatea sa unică. Respectul înseamnă grija ca cealaltă persoană să crească şi să se dezvolte aşa cum este.
Erich Fromm
Pornind de la definiţia din Dicţionarul limbii române, respectul înseamnă atitudinea sau sentimentul de apre­ciere, stimă şi consideraţie faţă de o persoană, o idee sau instituţie. Respectul poate fi exprimat verbal sau prin gesturi.
Citindu-l pe Whitney Griswold: Respectul de sine nu poate fi vânat. Nu poate fi cumpărat. Nu poate fi fabricat din relaţiile noastre cu cei din jur. Respectul de sine vine când suntem singuri, în momentele de linişte, în locurile ferite de agitaţie, când ne dăm seama că, ştiind diferenţa dintre bine şi rău, am făcut binele; că recunoscând frumuseţea, i-am oferit admiraţia noastră; cunoscând adevărul l-am rostit.
Când vorbim despre respect, facem referire la respectul de sine, cel care vin din interior, şi respectul social, cel care vine din exterior, din partea celorlalţi.
Atât timp cât ne respectăm pe noi, îi respectăm şi pe cei din jur, pentru că sunt aceleaşi fiinţe minunate. Arătând acest respect faţă de noi şi faţă de ceilalţi, câştigăm încre­dere în noi.
Cum putem construi respectul de sine? Pornind de la cei 6 stâlpi ai încrederii în sine ai lui Nathaniel Branden, „părintele“ mişcării Self-Esteem (Stima de sine):166 / Aurelia Grosu
1. Conştientizarea – înseamnă identificarea nivelului de respect de sine.
2. Acceptarea – înseamnă că mă accept aşa cum sunt, cu părţile bune şi mai puţin bune.
3. Responsabilitatea – devin responsabil de ceea ce sunt şi conştientizez că numai eu pot produce schimbările.
4. Încrederea în sine – vorbim de conştientizarea mo­torului nostru intern, că orice s-ar întâmpla, noi suntem capabili să trecem peste tot ceea ce ne rezervă viaţa.
5. Scop – înseamnă să ne identificăm misiunea şi să ne îndreptăm spre ea pentru a avea o viaţă împlinită.
6. Integritate – orice s-ar întâmpla, respectăm promisiunile făcute faţă de noi şi față de ceilalţi.
Aşa că nu te opreşte nimeni ca, de astăzi, să devii conş­tient că, este momentul să treci la acţiune pentru a construi respectul de tine şi, implicit, faţă de ceilalţi:
• Iubeşte-te pe tine însuţi.
• Nu îi judeca pe cei din jur după tine, fiecare are drep­tul să-şi trăiască viaţa.
• Dă 100%, în fiecare zi, punând pasiune în ceea ce faci.
• Ascultă până la capăt, cu atenţie, răbdare şi nu îţi opri interlocutorul.
• Ţine-ţi promisiunile făcute.
• Recunoaşte-ţi slăbiciunile.
• Nu presupune şi nu da sfaturi.
Respectul de sine poate fi definit şi ca fructul disci­plinei, disciplină care te va face să crezi că poţi mai mult şi mai bine.
Cred că, atunci când suntem mulţumiţi de noi, când nu ne comparăm cu ceilalţi, toţi ne vor respecta, fiindcă atunci vom şti exact ce vrem şi vom acţiona în consecinţă.
Immanuel Kant spunea: Respectul este un tribut pe care nu-l putem refuza meritului, fie că vrem, fie că nu, putem cel mult să-l ascundem în afară, dar nu putem împiedica totuşi, să-l simţim înlăuntru nostru.
Eu cred că această valoare umană ar trebui exersată de toţi oamenii, astfel ca respectul de sine să se asemene cu apa dimineţii stropită pe obrazul proaspăt trezit din somn.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,,LUCEAFARUL DIN VALE”!

  Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,, LUCEAFARUL DIN VALE ”! 2024 PS. Lista a f...