duminică, 16 decembrie 2018

ION CUZUIOC - R.MOLDOVA - PRIVILEGII (proză scurtă)





   Ion Cuzuioc          


PRIVILEGII
(proză scurtă)
  Apu, să-mi spuneţi, oameni buni, că poate sunteţi mai treji ca mine, la ce-mi trebuie mie la anii ăştia să flu deputat? N-ar trebui, dar, nu ştiu cum de la un timp încoace parcă s-o vârât „aghiuţă" în mine şi-mi şopteşte din interior: „Trebuie, Grigore, trebuie să te faci deputat, că nu eşti mai prost ca alţii". Mă culc seara şi nu pot închide un ochi, toată noaptea mă văd în Parlament şi gata. Intr-o noapte am numărat până la vreo două milioane, şi tot în zadar. în altă noapte am enumerat toate satele şi oraşele din lume pe care le ţineam minte. La naiba, în faţa mea vedeam Parlamentul şi tribuna lui, chiar parcă a intrat necuratu-n mine.
Mă scol dimineaţa şi dau să mă pornesc la lucru, dar picioarele mă duc spre clădirea Parlamentului. Ajung în faţa sediului şi-mi imaginez cum aş trece eu pe lângă postul de poliţie, ca să le prezint legitimaţia de deputat, iar oamenii legii iau poziţia de drept şi mă salută. Ziua la fel, vorbesc cu şeful, da-mi pare că vorbesc cu Preşedintele Parlamentului, care se sfătuieşte cu mine ce să mai facem ca să-i fie bine şi ţării şi poporului. Mă aşez pe scaunul din birou şi-mi pare că m-am aşezat în fotoliul moale din Parlament şi răsfoiesc ziarele și revistele procurate de la chioşcul de la parter. Şi, iată aşa, zi de zi fără somn şi fără lucru normal. Am fost şi la biserică şi am aprins lumânări în sănătatea mea, dar fără rost. Şi prietenii ăştia, când le-am povestit nevoia mea, m-au încurajat: Da ce, Grigore, de citit ştii a citi, de scris, slava Domnului, n-ai uitat alfabetul, cravata ştii să ţi-o legi, ce mai vrei? Patru ani vor trece ca vântul. Dar când te gândeşti cu ce te poţi pricopsi de la deputăţia asta, apoi păcat să dai înapoi.
- Credeţi că n-au dreptate prietenii mei?! i-a luaţi şi socotiţi şi dumneavoastră: Leafă bunicică, delegaţii peste hotare, recepţii, birou, maşină, paşaport diplomatic, tratament gratis, sanatoriu, unde mai pui că şi apartament în centrul capitalei pot primi... Cum să resping aşa privilegii? Şi-apoi şi rudele, prietenii, cunoscuţii vor privi cu alţi ochi la mine, că, de, mă rog, sunt parlamentar. Asta-i una la mână, dar poate şi mai important e ca după aceasta să mi se calculeze o pensie mai mare în comparaţie cu cea a muritorilor de rând, adică a alegătorilor. Asta dacă voi fi doar deputat de rând, dar dacă dă Domnul şi mă avansează într-un post mare de conducere a ţării?! Nici nu ştii ce se poate întâmpla mâine, că ţara noastră numai ce n-a văzut în toţi anii ăştia de atâta independenţă şi suveranitate. Aşa că, dragii mei compatrioţi, fiţi gata, că de mâine caut eu un partid mai cu perspectivă, mă înscriu cât mai târziu în el şi încep pregătirile către alegeri. De program. cuvântări nu-mi bat capul, că are cine mă ajuta, principalul e ca dorinţa să fie mare şi-apoi de ce să nu ne ajutăm unul pe altul? Azi voi pe mine, mâine eu pe voi şi aşa mai departe până ne vom face cu toţii deputaţi, că patru ani în Parlament nu-i o veşnicie. Şi mâine-poimâine ne vom pomeni c-avem o ţărişoară cu deputaţi, iar dacă eşti sau ai fost deputat, nu are importanţă, înseamnă că şi privilegiile rămân în vigoare, cu alte cuvinte, vom avea o ţară privilegiată, bogată, de invidiat. Să ne ştie o lume întreagă, să ne arate cu degetul. Şi să ia pildă de la noi, dacă va fi în stare. Înainte, fraţilor! Votaţi corect! Votaţi cu dreptul! Istoria nu vă va uita!












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,,LUCEAFARUL DIN VALE”!

  Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,, LUCEAFARUL DIN VALE ”! 2024 PS. Lista a f...