joi, 20 decembrie 2018

ION CUZUIOC - R.MOLDOVA - Nuvele obişnuite, neobişnuite şi chiar stranii .FEMEILE


Ion Cuzuioc                         

Nuvele obişnuite, neobişnuite
         şi chiar stranii

                                  FEMEILE
     Satul nostru e plin de femei ca orice sat, căci unde s-a văzut sat fără femei? De n-ar exista femei, n-ar fi nici sat. Cum vă spuneam, satul nostru e plin de femei. Ce-i drept, un sfert din ele sunt văduve. Aşa le-a sortit războiul. Femeile din satul nostru se deosebesc de femeile din alte sate, ca şi satele înde ele. Au femeile noastre ceva deosebit în caracterul lor. Şi poate nu observa nimeni acest lucru de n-ar fi existat izvorul. Izvorul satului. Şi ce mai izvor, cu apă cristalină! Şi când ţi-1 asaltau femeile satului, părea c-a năvălit un muşuroi de furnici pe un beţişor. Se loveau şold de şold una cu alta, dar nici de gând să cedeze locul vecinei. Veneau cu ghilitul rufelor. Nu le spălau acasă nici în ruptul capului. Mai clăteau ele câte un zolnic două şi acasă, dar parcă acela era spălat? Ia, o joacă, aşa să le mai treacă de urât. în schimb la izvor aduceau şi covoare, şi prosoape, şi cămăşi şi rochii mai bune şi câte şi mai câte. Credeţi că rufele erau murdare de le aduceau atât de des la izvor? Le aduceau mai degrabă ca să se fălească. Te uitai la apa izvorului şi te gândeai: ce de-a bănărit e în apa asta! Că bine mai trăieşte lumea astăzi! Una a venit într-o sâmbătă, căci ziua aceasta era menită spălatului, cu un teanc de prosoape. Să fi fost la vreo treizeci. Toate dăruite pe la nunţi.
Şi îşi scărpinau limbile:
„Ce crezi, se spală petele?”
„Să nu-mi zici pe nume dacă sâmbăta viitoare n-ai s-o vezi la izvor tot cu prosoapele astea.”
„A venit la izvor c-un munte de prosoape, da acasă se şterge cu poalele rochiei”... “îmblă cu fiică-sa într-o haină, da la izvor le aduce numai pe cele de import”... “La izvor spală covoare, da în casă ţine gazete pe păreţi”... Şi aşa “spălau” până soarele încălzea apa în uluce. Se vorbeau una pe alta până oboseau. Apoi întindeau rufele pe iarbă, că tare multă mai creşte în jurul izvorului. Au ştiut ei, ţiganii, unde să se aşeze cu traiul. Lângă apă şi iarbă. Au ştiut unde să pască gâştele. Ei au multe gâşte, că tare le mai place carnea. După ce întindeau rufele, femeile le păzeau. Şedeau lângă bogăţia lor până se usca, adică cam până la chindii. Odată femeile s-au luat cu ziua târgului şi au uitat de rufe. In momentul cela un ştrengar în pantalonaşi scurţi cu bretele ducea scroafa cu purcei la păscut la izvor. Nu ştiu ce li s-a năzărit purceilor, dar au dat năvală la prosoape, cămăşi şi covoare . Femeile, crezând că scroafa e turbată, au luat-o la fugă. Mamă dragă, circ nu alta: scroafa cu o cămaşă de noapte pe cap, purceii încurcaţi prin prosoape. S-au tăvălit acolo cât s-au tăvălit şi s-au dus în treaba lor. Şi cu ce s-au ales femeile din bunurile aduse la izvor? Cu cearta bărbaţilor.
Din ziua aceea la izvor nu mai vin atâtea femei. Toate spală acasă. în albii şi maşini de spălat. întind albiturile frumuşel pe frânghie. Să le vadă cine trece pe drum.
De atunci şi izvorul nu mai este aşa cum a fost. Spun bătrânii că apa vine atunci când oamenii au nevoie de ea. Dar cel puţin, cred eu, de băut apă este şi până acum de ajuns.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,,LUCEAFARUL DIN VALE”!

  Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,, LUCEAFARUL DIN VALE ”! 2024 PS. Lista a f...