vineri, 21 decembrie 2018

ION CUZUIOC - Nuvele obișnuite, neobișnuite și chiar stranii - Cerșetorii





Ion Cuzuioc                          

Nuvele obişnuite, neobişnuite şi chiar stranii 
             CERŞETORII
    S-au întâlnit întâmplător, la un colţ de stradă. Erau cerşetori. Unul de la altul au cerşit câte un gologan, ca apoi, avându-i în mână, să traverseze caldarâmul înecat în apa ploii de vară, să intre în cârciuma plină cu fum de ţigară, să soarbă câte un gât de bere rece şi amară şi să-şi rupă dinţii în pesmeţii săraţi şi tari ca piatra.
  El era surd, ea era mută. S-au împrietenit, ca doi copii naivi, ce nu gustaseră niciodată din spuma dragostei. Ea asculta toate înjurăturile trecătorilor, trimise la adresa lor, şi prin diferite semne, înţelese numai de ei, la rându-i i le mărturisea lui, iar el, prin voroavele sale înţelepte, reacţiona aşa, ca ce-i din jur să-i compătimească, rostind: “Sărmanii de ei, noroc de dragostea ce-o poartă”.
Mergeau desculţi pe stradă, ţinându-se de mână, de parcă se temeau să nu se piardă în mulţimea, care mişuna ca un furnicar înainte de ploaie. Toată ziua hoinăreau cerşind, de un ban cumpărau ceva de-ale gurii, iar de ceea ce le mai rămânea cumpărau garoafe şi se duceau să le pună la mormântul poetului din cimitirul “Viaţa de apoi”. El se aşeza pe de o parte a mormântului, ea de cealaltă. Apoi el scotea din sân cartea de versuri, deschidea paginile îngălbenite şi unsuroase şi-i citea ei poezii la lumina stelelor ce se reflectau în petalele garoafelor.
Noaptea dormeau în cimitir. Şi aşa zi de zi îşi ţineau unuia altuia de urât şi-şi trăiau traiul cu bere şi pesmeţi.
Într-o zi au hotărât să se cunune la biserica din satul vecin. Dragostea lor între timp devenise mai puternică, mai bogată în sentimente, mai frumoasă. Toate acestea le aflase şi cârciumarul şi se învoi să le fie nănaş, căci n-aveau pe nimeni pe lumea aceasta.
          Erau fericiţi ca niciodată, de parcă se născuseră pe pământ a doua oară. Din ziua ceea au început să adune gologanii cerşiţi. Vroiau să cumpere o ghirlandă de cununie, în schimb nu mâncau nimic. Versurile citite din cartea poetului erau mai scumpe şi dragostea lor era mai puternică ca foamea. Ei înfruntau toate greutăţile, trăind cu speranţa zilei de mâine, zilei de cununie. Nimeni nu-i mai vedea pe la cârciumă. Cârciumarul începu să se îngrijoreze. Într-o seară, după terminarea serviciului, el porni spre cimitir, ştiind locul unde-şi petrec ei timpul. Ajunse acolo pe înnoptate. Spre marea lui uimire, îi găsi morţi. El cu cartea de viersuri la piept, ea – cu gologanii cerşiţi în mână, stăteau de o parte şi de alta la mormântul poetului. La capul acestui mormânt, cârciumarul săpă o groapă şi-i înmormânta după toate legile bisericeşti. Pe el îl îmbrăcă într-un costum negru, iar ei îi puse o ghirlandă de cununie. După înmormântare cârciumarul venea în fiecare zi în zori la cimitir cu două buchete de garoafe. Le depunea pe mormântul poetului şi al celor doi îndrăgostiţi, care n-au ajuns la ziua cununiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,,LUCEAFARUL DIN VALE”!

  Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,, LUCEAFARUL DIN VALE ”! 2024 PS. Lista a f...