joi, 6 decembrie 2018

AURELIA GROSU - ROMÂNIA - Personaje feminine biblice



Personaje feminine biblice


1. Împărăteasa Estera
Unul din personajele biblice pe care îl admir este regina Estera, care a luat apărarea poprului lui Dumnezeu, punându-şi la dispoziţie, pentru acest scop măreţ, chiar propria sa viaţă.
Să intrăm cu reverenţă în viaţa acestei femei spre a ne inspira şi a ne lărgi sfera de cunoaştere a personajelor feminine din lume.
Estera era o tânără fără părinţi, însă la naştere a primit numele Hadasa. Acest cuvânt este de origine ebraică şi înseamnă „mirt”, un arbust de excepţie cu flori albe. Când părinţii Esterei s-au stins din viaţă, a fost luată de vărul său, Mardoheu. Fiindu-i milă de fată a luat-o acasă şi a tratat-o ca pe fiica sa. „Tânăra era frumoasă la trup şi plăcută la înfăţişare, iar la moartea tatălui şi mamei ei, Mardoheu o luase ca fiică a lui”. (Estera 2)
Între Estera şi Mardoheu se crease o legătură bazată pe iubire şi loialitate, fiind uniţi de credinţa în Dumnezeul îndurător care îşi salvase de nenumărate ori poporul Său.
Mardoloheu avea o poziţie în Palatul di Susa, era un funcţioar important în slujba regelui Ahaşveros, care domnea din India şi până în Etiopia.
Într-una din zile, ceva din interiorul curţii impărăteşti s-a zdruncinat. Soţia regelui, Vasti, a refuzat invitatia regelui său de a se înfăţişa în faţa popoarelor şi a prinţilor, prezenţi acolo fiindcă conducătorul dăduse un ospăţ mare de 7 zile în curtea palatului său. Auzind că împărăteasa Vasti nu doreşte să vină să-i stea alături, regele s-a mâniat foarte tare şi clocotea de furie. Vasti a fost detronată pentru fapta şi neascultarea sa. Regele a organizat o întâlnire cu fetele din imperiu, dintre care el îşi va găsi o nouă regină, care va lua locul lui Vasti.
Slujitorii regelui au remarcat-o pe Estera din numărul mare de fete frumoase care erau în acel ţinut. Eu au luat-o şi au dus-o în grandiosul palat de pe celălalt mal al râului.
Desigur, despărţirea dintre Mardoheu şi tânăra domnişoară a fost dureroasă, fiindcă cei doi ajunseseră într-o relaţie frumoasă de tată şi fiică. Fata era credincioasă, regele nu îl cunoscuse pe Dumnezeul fetei. Astfel, Estera ajunge într-o lume diferită, complet nouă, printre femeile care trăiau la curte şi de care avea grijă un personaj pe nume Hegai. La curte, a primit tot ce avea nevoie pentru a se împodobi şi a se hrăni. Fiecare fată era dusă în faţa împăratului Ahaşveros. Timp de 12 luni femeile se găteau, erau unse cu untdelemn din mrt şi untdelemn de miresme diferite pentru a-şi trata pielea.
Şi personajul nostru a fost dus în faţa împăratului după zece luni de pregătire minuţioasă în vederea acestui eveniment.
Estera a fost iubită de către cel care conducea împărăţia mai mult decât toate celelalte femei şi ea a căpătat favoare înaintea lui.
Împăratul a dat un mare ospăţ în cinstea Esterei, împărţind tuturor daruri cu o dărnicie deosebită.
Într-o zi, pe când Mardoheu stătea la poarta împărăţiei a descoperit un complot pus la cale de Bigtan şi teres, doi fameni (bărbaţi castraţi în haremurile orietale) care voiau să îi facă rău conducătorului lor.
Mardoheu desconspiră pe cei doi, iar Estera îi spuse împăratului planul celor doi fameni. Se fac cercetări, se dovedeşte că planul era adevărat, apoi famenii sunt spânzuraţi de un lemn. Împăratul Ahaşvenos ridică apoi la putere pe Hemian, un alt personaj biblic, tratat cu cinste şi pus peste toate căpeteniile din acea vreme. Toţi slujitorii împăratului plecau genunchiul în faţa acestui bărbat puternic.
Însă, Mardoheu, protectorul Eserei nu se pleca şi nu se închina în faţa lui Hemian. Cei din jur îl întrebau deseori: Maardoheu, pentru ce încalci porunca regelui?
Nimic nu îi schimba atitudinea ostilă a lui Mardoheu, ceea ce a atras mânia lui Hemian, atât pe iudeul neascultător, cât şi pe poporul din care făcea parte. Hemian îi spune împăratului că vrea să extermine toţi evreii din împărăţie. Dorinţa sa îl avea în vedere pe Mardoheu şi pe toţi cei care nu i se închinau lui, ci doar lui Dumnezeu.

Într-adevăr dacă ne închinăm oamenilor şi nu Tatălui Ceresc, suntem prinşi în păcat.
Mardoheu află că neamul său este în pericol şi îi dă de ştire Esterei, fiica lui. O roagă prin urmare, să meargă la soţul ei, împăratul Ahaşveros, cu dorinţa de a-şi salva de la moarte poporul. Împăratul, de fapt, dădu aprobarea lui Hemian, neştiind că acesta avea în plan omorârea tuturor evreilor. Deci, Estera intră acum în scenă. Era singura care credea în Dumnezeu şi putea să intervină pentru salvarea celor vizaţi de acest plan diabolic. Dar, conform legii din Persia, ea ar fi fost pedepsită cu martea dacă s-ar fi înfăţişat înaintea regelui ei fără să fie chemată de acesta.
Acum ne aflăm în faţa unei dileme: era singura care putea interveni, dar legea nu îi dădea voie. O femeie poate trece munţii prin credinţa în Dumnezeul căruia îi slujeşte. Estera a priceput pericolul în care se aflau toţi credincioşii. A hotărât să facă ceva ce întrecea orice imaginaţie.
Ea îmbrăcă haine strălucitoare, se îngrijii, se unse cu uleiuri înmiresmate, făcu toate pregătirile necesare pentru a se întâlni cu soţul ei. Inima sa era plină de emoţie şi hotărâre. Dumnezeu o folosea pentru o cauză nobilă şi dreaptă. Femeia aceasta sfidă legile ţării în care soţul ei domnea. Porni spre uşa regelui cu faţa strălucind de frumuseţe şi iubire, chiar dacă în interiorul său era o frământare emoţională de nedescris. Când o văzu la uşa sa, regele o privi mânios.
Însă Dumnezeu, în marea lui atotputernicie şi bunătate îi înmuie inima regelui, acesta o prinse în braţe şi o întrebă cu blândeţe ce doreşte.
Cartea aceasta dovedeşte că încrederea în Dumnezeu vă poate ajuta în orice situaţie dificilă, dar El aşteaptă acţiunea noastră plină de curaj. Estera se temea dar şi-a depăşit condiţia, legea, emoţia şi a plecat să ceară salvarea poporului ei, riscându-şi viaţa. Dumnezeu a ajutat-o schimbând starea împăratuui. El a primit-o încălcând legile ţării sale.
Cred că o femeie bună, credincioasă şi smerită ca Estera capătă trecere în faţa oricui şi mă bazez pe un citat preţios din Proverbe 31:30 „Diezmierdările sunt înşelătoare, frumuseţea este deşartă, dar femeia care se teme de Domnul va fi lăudtă”.
Estera îl invită pe împăratul ei a doua zi la ospăţul organizat în cinstea lui împreună cu Hemian. La ospăţ îi va spune ce doreşte.
În seara aceea, Ahaşveros îşi aduce aminte de fapta bună a lui Mardoheu, când acesta i-a descoperit coplotul celor doi fameni şi se gândea că nu l-a răsplătiti încă. Căută în mintea sa un mod de a-i aprecia ajutorul dat odinioară.
În ziua ospăţului, pe când se ducea la curte, Hemian se înfurie din nou pe Mardoheu care nu se închină şi nu îngenunche la trecerea lui. Iarăşi se înfurie atât de tare, încât hotărâ să îl spânzure pe evreu. Mersese apoi la rege să îi ceară încuviinţarea pentru a-l spânzura pe obraznicul neacultător. Dar, regele îi deturnă planul său odios şi îşi întrebă slujitorul cum ar putea răsplăti pe cineva pentru o faptă bună. Crezând că este vorba despre el, Hemian spuse că plata ar trebui să constea în haine regeşti, un cal pe măsura celui răsplătit şi o coroană de rege. Cel apreciat va fi plimbat cu calul prin cetate şi va primi toate onorurile celor care vor asista la eveniment.
Împăratul îl aprecie pe Hemian pentru ideile sale şi îl rugă să facă toate cele propuse pentru evreul Mardoheu. Hemian rămase uimit şi nu mai ceru moartea evreului. La ospăt, regina Estera îl rugă pe rege să îi dăruiască viaţa ei şi a poporului ei pe care Hemian voia să îi omoare. Tocmai atunci un eunuc sosi vestind că spânzurătoarea pentru Mardoheu fusese pregătită atent si minuţios. Aflând această veste, Ahaşveros, regele s-a mâniat şi a poruncit uciderea prin spânzurare a celui care a plănuit această crimă. Hemian a luat locul lui Mardoheu la spânzurătoare, iar evreii au scăpat cu viaţă, datorată curajuli de a interveni al reginei.
Şi în această întâmplare vedem acelaşi lucru ca în cazurile prezentate în introducerea cărţii mele: „Credinţa ta te-a salvat, femeie!”.
Dragostea pentru Dumnezeu este  rădăcina vieţii, dragostea pentru ceilalţi este rodul credinţei exprimat prin încurajare, răbdare, smerenie, ascultare, generozitate, seninătate, blândeţe.
Putem învăţa de la Estera că „Prin răbdare poate fi convins un comandant şi o limbă blândă poate zdrobi un os”. (Proverbe 25:15)
Când aşteptăm ca Dumnezeu să acţioneze, putem constata că soluţiile sale la problemele noastre sunt mult mai bune decât la ce am gândit noi. Cred că regina s-a rugat mult înainte de a rosti aceste cuvinte: „Dacă am găsit favoarea în ochii tăi, o rege, şi dacă regele găseşte de cuviinţă, să-mi fie dat sufletul meu la cererea mea şi poporul meu la rugămintea mea”. (Estera 7:3)
Observăm tonul blând, plin de reverenţă, cu care se adresează regelui. Nu-i cere cu forţa, pe un ton răstit, ci modul ei de vorbire este cel care ar trebui să fie folosit de orice femeie care se respectă.
Ea a folosit armele feminităţii pentru a opri, practic, un genocid. Ea stăpânea arta de a convinge: „Despre cel cu inima înţeleaptă se spune că are pricepere, iar cel cu buzele dulci are şi putere de convingere’. (proverbe 16:1)
Exemplul Esterei vă poate motiva şi inspira.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,,LUCEAFARUL DIN VALE”!

  Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,, LUCEAFARUL DIN VALE ”! 2024 PS. Lista a f...