duminică, 2 decembrie 2018

ION CUZUIOC - R. Moldova / ABITURIENTUL (PROZĂ SCURTĂ)







Ion CUZUIOC
      ABITURIENTUL
    (PROZĂ SCURTĂ)
Vasile Capmare, absolvent al liceului din comuna Ştietoate, la serata de absolvire primi împreună cu atestatul de maturitate şi vreo patru diplome de onoare, drept învingător la mai multe olimpiade republicane: de chimie, fizică, matematică şi literatură. Profesorii, şi chiar oamenii din comună, îl vedeau de acum student. Şi cum să nu-1 vadă, dacă orice formulă la chimie, orice teoremă sau ecuaţie la matematică, orice lege din fizică era în stare s-o spună pe de rost chiar şi trezit din somn. De literatură nici vorbă. Colegii lui au. jurat pe propriile lor mustăcioare că nu-l vor uita până la adânci bătrâneţe. Era de ajuns ca cineva dintre liceeni să sară prin fereastră din clasă, căci după-amiază era şi „pictat” în revista de perete a liceului, ba şi c-un vers-două pe deasupra. Chiar şi conocarii din comună îşi îmbogăţeau urăturile cu bucăţi din creaţia lui Vasile Capmare. Iar doi inspectori de la judeţ mai că nu s-au luat la harţă, când veni vorba la care olimpiadă să-l trimită pe Vasile – la chimie ori la fizică, căci dânsul era puternic şi la una, şi la alta, dar să ia parte la ambele aproape că era imposibil – concursul avea loc în aceeaşi zi. Unul susţinea că fără fizică astăzi societatea n-ar face nici trei parale, altul o ţinea morţiş că fără chimie varza din grădina lui de mult ar fi fost mâncată de păduchi. Până la urmă s-au înţeles să-1 ducă pe Vasile cu maşina inspectoratului până la București, iar acolo, într-o oră-două, să le şteargă nasul celorlalţi participanţi de la chimie, ca mai apoi să reușească acelaşi lucru şi la fizică. Şi, spre împăcăciunea lor, Vasile Capmare se dovedi a fi mai tare atât la chimie, cât şi la fizică.
Dar iată că sosi timpul ca Vasile să-şi prezinte documentele la admitere. Profesorul de matematică îl convingea că cei mai renumiţi savanţi au devenit celebri până la douăzeci şi cinci de ani, iar el, Vasile, are şanse să devină şi mai devreme. Cel de chimie îi explica că acum, când agricultura e la putere, alte ştiinţe pot să mai tacă, iar profesorul de română chiar i-a spus-o pe şleau, că după Eminescu mai că nu găseşti poezie în literatura noastră şi că poeţi ca Eminescu „se nasc la depărtări de veacuri", iar el, Vasile, e născut nu cu mult după un secol de la marele predecesor.
Cât îl priveşte pe Vasile, dânsul era gata să se prezinte la orice institut, numai că nu ştia la care. Profesorii seară de seară dădeau năvală la casa lui badea Gheorghe, tatăl băiatului, încercând să-1 convingă să-şi trimită feciorul la cutare sau cutare institut, convingându-1 că-1 cunosc bine şi că pun mâna-n foc pentru dânsul. Badea Gheorghe, de, ca badea Gheorghe: „Da intre unde o intra, numai să-1 văd odată intrat!". Iar zilele treceau cu viteză cosmică. Şi iată că Vasile Capmare se pomeni cu examenele de admitere sub nas şi cu documentele neprezentate nici la un institut. Până făcu ordine în documente, pregătindu-le conform condiţiilor de admitere, examenele începură. După câteva zile de stârceală pe la porţile instituţiilor de învăţământ superior din capitală, Vasile se întoarse acasă cu documentele în mână.
Când cei ai casei îşi veniră în fire după ruşinea păţită, hotărâră să-1 aranjeze pe Vasilică al lor la lucru în brigada de legumicultori a lui Nicolae Strechie, o rudă apropiată a familiei Capmare.
– Să nu vă faceţi probleme, îi liniştea profesorul de chimie. Într-un an de zile o să se convingă ce înseamnă chimia pentru agricultură, iar la vară numai şi numai la chimie să intre, că ta-a-re-i deştept...





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,,LUCEAFARUL DIN VALE”!

  Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,, LUCEAFARUL DIN VALE ”! 2024 PS. Lista a f...