miercuri, 5 decembrie 2018

ION CUZUIOC - R. MOLDOVA - CADOUL (PROZĂ SCURTĂ)


      Ion Cuzuioc

                   CADOUL
               (proză scurtă)

Şedeam aplecat asupra unui teanc de hârţoage. Pregăteam un răspuns pentru minister şi-mi frământam minţile ce momente noi să introduc în informaţie, ca să nu se repete cu cele din anii precedenţi. Mari probleme nu-mi făceam, căci e cunoscut faptul: iai un rând-două dintr-o informaţie, alte două-trei din alta, mai faci referiri la unele directive, presori câteva cifre şi răspunsul e gata. Probleme nu-mi făceam, dar cifrele le filtram cu atenţie: nu cumva să fie vreo eroare, astfel te pomeneşti că mai eşti şi mistificator. Şi cum stăteam eu aşa îngândurat, aud o voce cunoscută:
– Domnu' Ionescu, treceţi la telefon în camera de audienţe. Era vocea secretarei directorului. Am bolmojit ceva sub nas: chipurile, cine mă sună la telefonul şefului, că doar îl am pe al meu în birou? Dar m-am dus şi am luat receptorul.
– Noroc, amice! Ce, ai crezut că n-o să te găsesc?... Îţi sună Mişa Bulbuc... Care Mişa? Ce, ai uitat?.. Broscoiu, mă, coleg de facultate. Ţi-ai adus aminte? Eh, cui te are, c-ai să iei câmpii cu hârtiile tale! Am venit la un seminar al învăţătorilor. Poate dai o fugă până în centru? Caută şi tu un pretext şi vino să te văd. Am şi un cadou pentru tine.
Mda. Eu nu-mi văd capul din hârtii, iar el îmi propune întâlnire. Şi şeful de vreo patru ori a deschis uşa cabinetului şi mă întreabă: „N-ai terminat încă?”. Până la urmă, i-am spus că trebuie să verific niște cifre la biroul de statistică şi am plecat să-mi văd colegul, dacă n-a găsit altă zi să vină la capitală.
– Măi, da tare te-ai mai subţiat la faţă. Ai slăbit cu totul. Probabil te scarpini la spate prin burtă? mă ia Mişa peste picior şi-mi bagă arătătorul în burtă. M-am gândit că aici, la oraş, numai cu cafea te ţii şi, iată, ţi-am adus câte ceva să te întăreşti.
Colegul îmi înmânează o sacoşă grea şi dă să plece. Scuză, dar trebuie să fug la seminar. Nu de alta, dar se face apelul. Am să-ţi mai telefonez... Scrie şi tu, că noi la ţară citim totul!
Mişa îmi strânse mâna şi dispăru în mulţimea de pe stradă. Eu rămasei cu sacoşa în mână. Plin de curiozitate, desfac sacoşa, dau hârtia la o parte şi... cu-cu-ri-gu! Era un cocoş. Dau să-l acopăr cu hârtia, el, însă, mă ciupeşte de mână. Am scos pălăria de pe cap şi am pus-o pe capul cocoşului. „Stai, unde te-ai pornit cu cocoşul? Îmi dau eu seama. La serviciu? Doamne sfinte, dovedeşte-le că n-ai luat mită. Trebuie să-1 duc acasă tocmai în celălalt capăt al oraşului". N-am avut încotro şi am coborât din troleibuz ca să opresc un taxi. Cât e cu taxiul până acasă şi-napoi la serviciu?! O nimica toată. Acasă am închis cocoşul cu tot cu sacoşă în camera de baie. „Vin de la serviciu şi mă ocup de el, m-am gândit. Eh, ce bucurie o să aibă nevastă-mea!"
La serviciu am ticluit în fugă răspunsul. Şeful, fără să-1 mai citească, 1-a semnat, căci nu e primul an când îi pregăteam scrisori,  avea încredere în mine.
După lucru am trecut pe la magazinul de produse agricole. Orăşean, orăşean, dar m-am gândit să iau şi ceva hrană pentru cocoş. Şi ce poţi să iei din magazin? Grâu. Am cumpărat vreo două kilograme şi am venit acasă. Numai cum deschid uşa, îmi văd orătania de cocoş în hol. Dar parcă semăna a cocoş? Din creastă până-n pinteni era numai pudră. Am pus-o de mămăligă, vine soţia şi face din mine cocoş. Trec în camera de baie şi-mi pun mâinile în cap. Cada găinăţată, pudra, şamponul, săpunul – toate împrăştiate pe jos. Mă uit la ceas. Peste jumătate de oră vine soţia. Poate mai trece pe la vreun magazin şi se mai reţine. N-am stat mult pe gânduri şi m-am apucat de făcut ordine. Am rânduit pe policioară cosmetica şi am curăţat cu detergent cada. Strălucea de parcă era nouă. Mă uit din nou la ceas, iau cocoşul în braţe şi mă aşez pe divan. Se aude soneria. Deschid. E soţia.
– Salut, puiule! îmi zâmbeşte nevasta. Cred că şi-a cumpărat vreo bluziţă sau nişte pantofi şi mă ia cu zăhărelul. Să vezi minune! De-o jumătate de an caut cizmuliţe şi abia azi am găsit, sunt cam scumpe, dar să nu-ţi faci inimă rea, căci ţi-am luat şi ţie un fular de lână islandeză. Dar ce-i cu cocoşul ista? Abia acum observă ea noul oaspete în casă. Nu cumva te-au dat afară şi te-au transferat şef la ferma de păsări?
– Nu, dragă, îi răspund eu. A trecut pe la Chişinău un coleg de facultate şi mi-a adus nişte nuci şi, iată, un cocoş. Poate facem răcituri din el? Că le-am şi uitat gustul.
A căzut de acord, cu toate că până la sărbători era mai bine de o lună. Cu cocoşul subsuoară am ieşit la balcon. Am găsit o ladă de lemn cu încălţăminte veche de-a familiei. încălţămintea am îndesat-o într-un sac, iar sub ladă am strecurat cocoşul. Apoi am adus o farfurioară cu apă, am aruncat o mână de boabe de grâu şi privesc cum ciuguleşte şi bea apă cocoşul, ca la menajerie. Frumos cocoş, să trăiască Bulbuc!
Seara, ca după un eveniment mare, plini de emoţii, ne-am dus la culcare. Dormeam buştean cu toţii. Când, deodată, pe la orele cinci dimineaţa, unde se aude din balcon: Cu-cu-ri-gu-u! Cu-cu-ri-gu-u! Era cocoşul meu. Aşa somnoros cum eram, ies la balcon. Cocoşul cânta ca la sărbători. I-arunc nişte fărâmituri de pâine şi trec în dormitor. Linişte. Am închis ochii şi simt că aţipesc. Am aţipit şi dorm dulce, dulce ca dimineaţa.
O zguduitură în perete mă trezi şi pe mine, şi pe soţie. Am sărit din pat ca la cutremur. Vecinii băteau în pereţi, în pod şi podea, iar cocoşul cânta în balcon. Ies şi eu la balcon. De jur-împrejur – numai oameni. Vecinii de la balcon strigau cât îi ţineau băierile:
Da închide-i odată pliscul!... Unde-i poliţia?...
Am luat cocoşul şi am trecut din nou în dormitor. M-am culcat cu el în braţe, strângându-i cu mâna pliscul.
Dimineaţa, după ce-mi petrecusem copiii la şcoală, soţia la lucru, după ce socotisem că şi vecinii au ieşit din bloc, m-am îmbrăcat şi am plecat la serviciu. Cocoşul a rămas sub ladă la balcon. Să cânte, totuna nu-1 aude nimeni.
„Bine, dar ce mă fac eu mâine dimineaţă?”, mi-am dat seama şi m-am gândit la această problemă toată ziua. Mai bine făceam vreo zece scrisori la minister decât mă gândeam la cocoş. Pe la prânz îmi sună soţia.
Puiule! aşa începe vorba soţia mea de când o ştiu. Mi-a telefonat Glicheria Săndăluţă, am stat cu ea într-o cameră la cămin. Ţi-aduci aminte? Păi cum, de fiecare dată o trimiteai la film când veneai la mine la cămin! Ţi-ai adus aminte? Aşa ceva nu se uită, zici? Apoi, iată, Glicheria cu Manoil al ei ne invită diseară în ospeţie. Sărbătoresc zece ani de la căsătorie. De cadou să n-ai grijă, trec pe la magazin şi găsesc ceva.
Când am auzit de cadou, parcă m-a lovit cineva cu mărul în cap. Îmi venise şi mie ideea ca lui Newton.
– Stai, nu pune receptorul, îi zic soţiei. Poate le dăruim cocoşul? Un cadou original. Dar din dar se face rai! Ce zici? De acord! Aşa am şi crezut. Deci, mă aştepţi la serviciu, căci trec şi te iau.
M-am ridicat de la masă şi am bătut cu toată puterea din palme: Bravo Mişule! Vai, ce-o să se mai bucure Săndăluţă. Aşa cadou nu primeşti în toată ziua. O surpriză minunată! O să mă pomenească toată viaţa!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,,LUCEAFARUL DIN VALE”!

  Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,, LUCEAFARUL DIN VALE ”! 2024 PS. Lista a f...