luni, 3 decembrie 2018

ION CUZUIOC - R. MOLDOVA - „STUDENTA” (PROZĂ SCURTĂ)




Ion CUZUIOC

„STUDENTA
(PROZĂ SCURTĂ)
Eleonora lui Ştefan Căruntu n-a luat admiterea nici după a treia încercare.
– Am să te urzic, am să-ţi fac pielea beşici, am să te pun la ungher şi ai să-mi stai ca o icoană, o fulgera dintr-un colţ al camerei tatăl ei.
– Ai mai auzit una ca asta! ? făcu lelea Maria, mama Eleonorei, abia trăgându-şi sufletul, puchioasa lui Vasile Ciuntu a intrat la „agriculă". Da iaca a noastră...
– Apu' eu n-am prisacă să duc miere cu căruţa la București, căuta să se justifice nea Ştefan, adăugând: Neam din neamul lor n-au ştiut ce-i diplomă, da amu' să mă întreacă el, cârpaciu' şi ofticosu' de Vasile Ciuntu, pe mine, gospodarul comunei, Ştefan Căruntu? E-he-he! Auzi, tu, fa? se îndârji tatăl la fiică-sa, chiar amu să-i dai pantofii mâne-ta şi să nu te mai văd la discotecă!
Eleonora e fată ca toate fetele: drăgălaşă, cu cosiţe, cu ochi căprui. La discotecă avea succese mai ales la flăcăii tomnatici şi scăpaţi de armată. Fetele de seama ei erau plecate la învăţătură, iar dintre cele rămase în comună puţine erau nemăritate, şi Eleonora mai n-avea rivale la dansuri. Dar tatăl ei o ţinea însă din strâns: la oră ieşea dm casă, la oră şi se întorcea.
În pofida tuturor vorbelor din comună, nea Ştefan şi lelea Maria hotărâră cu orice preţ să-şi vadă fiica admisă la institut. Găsiră de cuviinţă să-şi oblige odrasla să roadă cărţile, însă gândurile o purtau pe Eleonora cu totul în altă parte. Citea o pagină din carte, apoi se oprea, aruncându-şi ochii în sus, meditând la cine ştie ce, ori ascultând cum cântă muzica la discotecă.
Şi s-a întâmplat că în toamna aceea în una din duminici a venit în comună pe ospeţe Andrei Parolea c-un student de la Politehnică, ambii fiind în anul întâi. Şi de unde până unde, Andrei, care învăţase într-o clasă cu Eleonora, o prezentă pe aceasta colegului său. În prima seară, la poarta Eleonorei, studentul i-a promis că o face studentă chiar în anul următor. Eleonora, să creadă, să nu creadă, dar din ziua aceea îl aştepta în fiecare duminică. Odată chiar i-a propus şi bani de drum. Studentul, însă, se ţinea cavaler, căci mai lucra paznic de noapte la o grădiniţă. O duminică, două, trei, şi se legă între ei o prietenie la cataramă. Femeile din sat au început s-o vorbească de rău pe Eleonora, dar lelea Maria le răspundea să n-aibă grijă, că acolo la institut aşa-i legea: ori te dă afară de la învăţătură, ori te însori cu fata. La Crăciun studentul îi dărui Eleonorei cercei de aur şi o avertiză să nu-şi facă probleme, că totul va fi bine. În ajunul sărbătorii de Crăciun şefa poştei dădu zvon prin comună că fata lui Ştefan Căruntu se mărită cu studentul cela de la Politehnică. Nu mult după aceea se jucă şi nunta.
–Apu', măi Ştefan, poţi să stai fără grijă că fata ţi-i studentă de amu', îl băteau pe umăr nuntaşii după colţul casei.
Dar nu ştiu cum se întâmplă că toamna, când trebuia să plece să susţină examenele la institut, Eleonora avu copil. Până studentul a terminat institutul, ea i-a făcut doi băieţi şi o fetiţă. Pe urmă, când soţul a venit să lucreze în comună ca inginer, Eleonora i-a mai dăruit încă trei copilaşi.
– Apu', măi Ştefan, nu te scârbi: o casă de copii e mai ceva ca un institut!...






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LANSARE DE CARTE - POEZII DIN CARTEA SUFLETULUI - Autor ELENA-CONSTANȚA ADĂMUȚ

  ÎNTÂLNIRE LITERARĂ     Buna ziua și bine v-am gasit, dragi locuitori ai orașului Aninoasa! Înainte de toate, gasesc de cuviință să mă prez...