luni, 10 decembrie 2018

ION CUZUIOC - R. MOLDOVA - BIROUL DE INFORMAȚII (proză scurtă)


         Ion CUZUIOC

BIROUL DE INFORMAŢII
(proză scurtă)
Astăzi lumea e plină de informaţii. Deschizi televizorul informaţii, aparatul de radio la fel; răsfoieşti ziarele, revistele informaţii şi iar informaţii, câtă frunză şi iarbă: externe, interne, curiozităţi etc. Vrei şezi în fotoliu, vrei tolănit în pat cu ceașca de cafea pe noptieră şi priveşti la televizor ce se mai face în lume. Poţi să te întinzi şi în cada cu apă până la gât în spuma de săpun. Vă imaginaţi, dumneavoastră, şezi întins în cadă, iar în spate te gâdilă şuviţa de apă caldă, ce ţâşneşte din furtun, provocându-ţi o plăcere nemaipomenită, mai ales după o răceală sau chiar dacă te-ai ales cu o radiculită. Vrei, întinzi degetul mare de la picior spre robinet, sporind sau reducând intensitatea curentului de apă fierbinte, mai sufli din nări, bălăceşti bulbucii de spumă de săpun, iar tranzistorul te poartă dintr-o ţară în alta: în săli de concerte, pe stadioane sau chiar şi pe câmpul de luptă, unde e război în toată legea. Informaţii şi iar informaţii, iar ziuace ziua?! –, dis-de-dimineaţă, în autobuz, în troleibuz, în metrou, în magazin, pe stradă oameni de toate vârstele cu ziarele în mână. Citesc pe scaune, citesc stând în picioare, citesc din mers pe stradă. Acum, să vezi, cu toții stau bunghiți în telefon! Noutăţi şi iar noutăţi, care mai de care. Şi nu se mai satură lumea de informaţii. De unde, dacă una-i mai curioasă decât alta. Aşa s-a deprins lumea, cu informaţii, că de la un timp încoace singură chiar a început a născoci informaţii. Iată, chiar în casa noastră cu 108 apartamente. Circulă informaţiile de la un apartament la altul. De cele mai multe informaţii, însă, dispune Agripina Năsăloaie, femeie cu o casă de copii şi care mai că nu lucrează nicăieri. Lucrează o lună, două şi iarăşi pleacă în concediu de maternitate. Iar omul, când şade mai mult acasă, sigur că-i la curent cu toate celea ce se petrec în curtea blocului şi chiar în unele apartamente. Vii la prânz acasă, iar la scară te întâlneşte Agripina Năsăloaie, informându-te că şi soţia a luat pâine, sau te întorci seara de la serviciu, iar ea te bucură că ţi-au venit oaspeţi de la ţară. Ba mai mult decât atât. Doreşti să afli când o să vină cu concertul Loredana Groza, îndrăzneşte şi întreab-o pe Agripina Năsăloaie. Tot ea poate să te informeze, când va fi apă caldă sau când o să se întrerupă căldura în apartamente. Cu alte cuvinte, ea-i un fel de birou de informaţii al blocului. Odată, vecinul de la etajul trei cât pe ce n-a fost luat la poliţie, că şi-a ofensat soţia, dar noroc de Agripina Năsăloaie, care a mărturisit că sărmanul de vecin nici să deschidă gura în faţa soţiei sale nu îndrăzneşte. Te-ai fi mirat, dacă vreun eveniment oarecare din bloc sau chiar şi din casele învecinate să aibă loc fără a trece prin urechea şi ochii „biroului nostru de informaţii”.
Locatarii de la bloc într-atâta se deprinseseră cu Agripina Năsăloaie, că era destul să lipsească dumneaei vreo zi de acasă, mă rog, cine n-are voie să se ducă şi prin ospeţie pe la rude, prieteni, apropiaţi, căci îi şi simţeau lipsa. Dacă se mai reţinea vreo zi, două, toţi se nelinişteau: „Oare ce s-o fi întâmplat cu Agripina Năsăloaie? Poate o fi bolnavă? Sărmana de ea”. Şi aşa treceau zilele, până când Agripina Năsăloaie, nu se ştie de unde, dar auzise, chipurile, că peste câteva zile se aşteaptă un mare cutremur. Într-un scurt timp noutatea „biroului de informaţii" cuprinse tot blocul. Multora această noutate pe-o ureche le-a intrat şi pe alta le-a ieşit. Dar s-au găsit şi unii, care au luat în serios informaţia neoficială, ba, impunându-le altora ne creduli: „Ce, n-o ştiţi pe Agripina Năsăloaie? Când s-a mai auzit să ne inducă ea în eroare vreodată?" De auzit nu s-a auzit, şi o parte din vecini s-au dedat panicii. Chiar a doua zi au luat şi aşa, tam-nisam, au scris repede la serviciu să li se dea concediu. Dorinţa le-a fost pe loc satisfăcută, căci era timp de iarnă. Şi aşa unul câte unul, o bună parte din locatarii blocului au plecat la ţară sau în alte oraşe, aşteptând să treacă cutremurul. Cutremurul, însă, de unde să treacă dacă nici nu a început! Savanţilor le mai trebuiau încă mulţi posmagi să mai rumege până vor prezice cutremurul. Dar a trecut şi concediul şi refugiaţii din nou şi-au făcut apariţia pe la casele lor. Din ziua aceea nimeni n-o mai întreba pe Agripina Năsăloaie ce mai nou se aude, dar nici dumneaei nu se prea străduia să dea ochii cu vecinii. Nu trecu mult şi Agripina Năsăloaie, conform legilor, primi o altă locuinţă mai mare, în alt sector al oraşului. In locul ei trecu o familie tânără. Se făcu linişte în blocul nostru. Oamenii, însă, tânjeau grozav după informaţiile Agripinei Năsăloaie.



                               





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,,LUCEAFARUL DIN VALE”!

  Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,, LUCEAFARUL DIN VALE ”! 2024 PS. Lista a f...