sâmbătă, 15 decembrie 2018

ION CUZUIOC - R.Moldova - SONERIA ( proză scurtă)




Ion Cuzuioc                            

SONERIA
(proză scurtă)
Demult visam să am o sonerie bună. Dar, să fiu bine înţeles, nu una obişnuită de care întâlneşti în toate apartamentele când se dau în exploatare clădirile de locuit. Când am intrat pentru prima dată în apartament, nici nu mă puteam obişnui cu soneria, mai bine zis, cu sunetul ei. Când suna cineva la uşă, mi se părea că s-a ridicat cineva cu maşina sau cu motocicleta la etaj şi claxonează din toate puterile. Mi se spărgeau timpanele urechilor. Şi mai trist era când făceam patul de culcare. Mă şi temeam să mă culc, dar mite să mai dorm. lat-aşa, dintr-o nimica toată îţi poţi epuiza nervii în zadar şi într-o bună zi te poţi pomeni cu nervii zdruncinaţi. La serviciu le povesteam colegilor de birou ghinionul cu soneria, iar ei îmi propuneau să rămân pe noapte să dorm în birou. Asta-mi mai rămânea, să înnoptez la serviciu, ca mai apoi să dau explicaţii şefilor de ce dorm la birou sau, şi mai trist, că dorm noaptea sau ziua încearcă şi explică. Un tată tânăr mi-a sugerat o idee ceva mai aproape de realitate. Să închei pe butonul soneriei un mic anunţ: „În casă avem copil mic. Sunaţi scurt, o singură dată". M-am gândit şi la această variantă, dar, până la urmă, am fost nevoit să mă dezic de ea. De unde copil, dacă eu nici nu eram căsătorit. Ş-apoi cine nu ştie că-s flăcău-cuc în apartament. Cine o să vină la mine şi o să citească anunţul, îmi imaginez eu, va pufni în râs şi va suna la uşă încontinuu. Nu! Nu merge nici această variantă. Unde mai poţi garanta că nu mi-a merge vestea la serviciu de tată fără familie. Atâta îmi mai trebuia, c-apoi nu mai văd însurătoare, cât neam şi pururea.
Ce-ţi frămânţi minţile cu soneria ceea? se revoltă un alt coleg. Rupe-o la naiba. Parcă părinţii tăi sau ai mei au avut sonerie la ţară?
N-au avut! se repezi cu vorba o codăncuţă de la masa vecină. Şi nici nu le trebuia, că era destul să te apropii de poartă, că să vezi ce lătrat ieşea din gura câinelui. Mai bună sonerie nici că-ţi trebuia.
Am refuzat şi această variantă. De refuzat, însă, îi uşor, dar trebuia să întreprind ceva. Mai mult nu puteam răbda. Mă asaltau cu sunete prietenii şi vecinii, lucrătorii de la serviciul de exploatare a locuinţelor, chiar şi învăţătorii de la şcoală, care mă întrebau câţi copii am şi dacă au anii de şcoală. Într-un cuvânt, sunau la uşă şi cu interes de serviciu, şi cu interes personal, ca la casa unui flăcău.
Pune-ţi clopoţel la uşă. Ai?! Ce zici? îmi propuse un alt coleg de serviciu.
Toţi s-au uitat miraţi unul la altul. într-adevăr, o idee originală. O plăcere s-auzi clinchet de clopoţel. Ai asculta sunetul şi ai deschide cu plăcere toată ziua uşa. Dar când m-am gândit că trebuie să decuplez soneria, să izolez firele electrice, să fac gaură în uşă, să caut clopoţel şi să-1 agăţ de un cui, care numai împuşcat poate intra în peretele de beton, mai în scurt, nevoie mare, m-am dezis şi de această variantă. Nu-mi rămânea decât să vin acasă, să deschid uşa, să iau un scaun şi să şed pe el în hol, aşteptând să vină cineva la mine.
Ce vă faceţi atâtea probleme? se ridică de la masa din colţul biroului o femeie, care, fiind concentrată cu împletitul unei mănuşi, nu se încadrase până acum în discuţia noastră. Eu propun, zise ea, îndreptându-se spre mine, să faci o mică sindrofie, adică intrare în casă. Pregăteşti o gustărică, două, mai găseşti şi ceva răcoritoare, ne inviţi la inaugurarea locuinţei, iar noi îţi facem cadou o altă sonerie.
Că bine zici! susţinură într-o voce colegii. Unde-ai fost mai înainte?
Cap de femeie să ai, iar noi ne frământăm aici creierii de-o jumătate de zi, recunoscu un bărbat.
Aşa să rămână, continuară colegii. Fă pregătirile şi aşteaptă-ne sâmbătă seara.
Am rupt cuiul, m-am gândit eu. Uşor de zis: o gustărică, două, ceva răcoritoare... Dacă faci masă, apoi faci, dacă nu – nici nu invita colegii, am conchis eu. Sigur, trebuia să fac. Toată lumea face, iar eu, ce-s mai deocheat ca alţii? Să zică cineva că sunt zgârcit? Nu! M-a costa cât m-a costa, dar de făcut masă am să fac, am hotărât eu.
Am venit acasă, iar în cap îmi roiau mii de gânduri. În fugă am înfulecat un crenvurşt rece din frigider, am băut o sticlă de chefir şi m-am pus pe treabă. Mai întâi de toate trebuia să alcătuiesc meniul. Am socotit cam la vreo şaisprezece persoane. Ce-i drept, la început figurau în listă doar şapte persoane, dar mi-am făcut socoteală şi am mai adăugat câteva. Pe şeful secţiei să nu-1 inviţi, nu-i frumos. L-am inclus şi pe el. Pe preşedintele comitetului sindical la fel, căci a pus un cuvânt de bine la repartizarea locuinţei. Dar dacă-1 invit pe dumnealui, trebuie să-1 invit şi pe preşedintele comisiei pentru locuinţe şi trai, căci de la dânsul au pornit toate. Şi i-am inclus şi pe dumnealor în listă. Aveam nouă. N-am uitat nici de şeful garajului, căci, sărmanul, personal a condus maşina şi m-a ajutat să-mi duc lucrurile de la gazdă la noua locuinţă. Mi-am adus aminte şi de Vasile Untură, tot flăcău tomnatic ca şi mine, care îmi era companion de teatru, cinematograf şi dansuri. Ce-i drept, dumnealui locuia încă la gazdă, şefii, însă, i-au promis: cum se însoară, primeşte la mână cheile de la apartament.
La cifra unsprezece m-am oprit, dar după ce-am împrumutat o masă, câteva scaune şi nişte tacâmuri de la vecini, m-am văzut obligat să-i invit şi pe ei: soţii cu nevestele şi o bunicuţă. Şi iată c-aveam la număr şaisprezece. La cele şaisprezece persoane, inclusiv eu, mai poate veni cineva nepoftit, deci trebuie mâncare nu glumă. Aşadar, meniul. Am început cu pâinea. Zece franzele, cred, o să ajungă. Salată din roşii şi castraveţi, brânză de oi cu ceapă verde şi ridiche, peşte afumat cu măsline am rânduit la gustare rece. La mâncare caldă sarmale şi cartofi prăjiţi cu carne de miel, iar la desert cireşe şi tort, am înşirat pe hârtie lista de bucate. Am ţinut cont şi de apă dulce şi minerală, de şampanie şi vin sec, de toate, până şi de sare, piper, hrean, muştar şi alte condimente. Am întocmit un meniu chiar ca pentru o nuntă. Să mă pomenească colegii, să ştie vecinii cine-s eu.
A doua zi dis-de-dimineaţă am luat o geantă mare şi am făcut o raită prin târg şi pe la magazine după cumpărături. Am umplut geanta cu carne, ouă, unt, brânză, măsline, peşte afumat, roşii şi castraveţi, ridiche, ceapă, varză, ardei, pătrunjel, mărar, piper şi sare, abia o ţineam în mână. Mi se rupeau mâinile, dar aşa duceam geanta, dă, mă rog, fac sindrofie în casă nouă. Pâinea, smântâna, cireşele şi tortul le-am lăsat pentru ultima zi, să fie proaspete. Văzându-mă ajuns acasă, am repartizat produsele în frigider şi am zbughit-o la serviciu.
La serviciu le-am destăinuit colegilor că se aşteaptă o masă bună pe sâmbătă, iar şeful secţiei, auzind de intenţiile mele, mi-a spus să nu vin a doua zi la lucru şi să-mi caut de treburile casnice.
Ca să nu plictisesc cititorul, n-am să vă mai povestesc cum am pregătit bucatele. Lăsaţi-o pe conştiinţa mea, căci anii de studenţie şi viaţa de holtei m-au învăţat să pregătesc şi cartofi prăjiţi, şi sarmale, şi salate, şi borş, şi multe, multe alte bucate gustoase. Sâmbătă dimineaţa a venit prietenul meu Vasile Untură, care m-a ajutat să aranjez masa. Am întins o masă frumoasă şi bogată cu de toate celea. Aşteptam numai să vină oaspeţii. La ora fixată au început să vină. Mai întâi veniră şeful secţiei şi şeful garajului, apoi se arătară şi ceilalţi colegi de serviciu, după ei şi vecinii de la scară.
S-au aşezat cu toţii la masă. Bucatele le-au plăcut, căci se auzea numai zângănitul furculiţelor şi cuţitelor, mişcările fălcilor. Maxilarele îşi făceau datoria lor. După ce s-a servit câte un pahar-două de şampanie, oaspeţii s-au încălzit niţel şi au început să-şi dea rândul la toasturi. S-au rostit toasturi după toasturi şi toate erau adresate mie şi locuinţei mele. Iar şeful secţiei chiar mi-a spus-o pe şleau, că dacă mă însor, pe dată iese la pensie şi-mi cedează fotoliul. Preşedintele comitetului sindical fu şi mai darnic: dacă fac acest lucru, adică mă însor, îmi dă apartament cu două odăi şi bilet de odihnă la munte. Vecinii mi-au mărturisit c-ar dori mai bine să audă un plâns de copil decât muzică simfonică la miezul nopţii. I-am ascultat pe toţi şi le-am promis că voi fi cuminte şi voi ţine cont de dorinţele şi urările lor.
Când să se servească la sfârşit cafeaua şi tortul, se ridică femeia care-şi terminase de împletit mănuşa la serviciu şi mă rugă să închid ochii. Plin de curiozitate i-am închis puternic, aşteptând surpriza. O linişte profundă, apoi din hol se auzi un ciripit de păsărică. Am deschis ochii, şi ce să văd? O sonerie-privighetoare. Le-am mulţumit din toată inima oaspeţilor pentru cadoul frumos şi le-am spus că voi fi nespus de bucuros să-i văd mai des, sunând din „privighetoare" la uşa casei mele. Au plecat cu toţii mulţumiţi pentru masa oferită. Iar eu vin seara acasă şi aştept să-mi cânte „privighetoarea". Aştept oaspeţi.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LANSARE DE CARTE - POEZII DIN CARTEA SUFLETULUI - Autor ELENA-CONSTANȚA ADĂMUȚ

  ÎNTÂLNIRE LITERARĂ     Buna ziua și bine v-am gasit, dragi locuitori ai orașului Aninoasa! Înainte de toate, gasesc de cuviință să mă prez...