marți, 31 iulie 2018

ANETA PIOARĂ - ROMÂNIA - VAGABONDUL-AUTODIDACT PROMOVAT ÎN LITERATURA FRANCEZĂ DE ROMAIN ROLLAND



 

 
PANAIT ISTRATE - Foto: internet

 

 

VAGABONDUL-AUTODIDACT  PROMOVAT  ÎN  LITERATURA FRANCEZĂ DE  ROMAIN ROLLAND


Figură atipică în literatura română, Panait Istrate-cu doar 4 clase- este singurul scriitor care n-a practicat nici-o meserie care să aibă legătură cu literatura sau cultura  vreunei țări...
Născut în (10) sau 22 august -1884-la  Brăila ca fiu nelegitim al unei spălătorese, Joița Stoica Istrate și al lui Gherasim Valsomis,(Gheorghios Valsamis) contrabandist grec își petrece copilăria la bunica din Baldovineștii Brăilei alături de fratele mamei cel mic , Dumitru și unchiul Anghel, personajul din nuvela UNCHIUL ANGHEL.
Face școala primară Tudor Vladimirescu din Brăila , după care se face băiat de prăvălie, plăcintar, ucenic la atelierile docurilor din port,  zugrav  și fotograf. Devine un autodidact , prima carte ce îl ajută să-și însușească bine limba română e Dicționarul  Universal al Limbii Române, dăruit de prietenul lui Căpitan Mavromatti care devine și titlul unei cărți.  Fire nestatornică, nonconformistă, datorită vieții grele și mizeriei  în care trăiește, ajunge în 1906 în București, unde e om de serviciu în casa unui avocat, unde în contact cu unii reprezentanți ai mișcării socialiste , prinde gustul peregrinărilor  și face prima călătorie în Egipt.
Este încorporat în 1906 , dar eliberat după o lună , găsindu-l bolnav de TBC. Tot în acel an este condamnat cu suspendare , pentu acuzarea - răpire de minori-...
 Aderă la miscarea socialistă, colaborează la presa muncitorească România muncitoare , participă la protestele acestora pentru care e arestat în 1909, fiind și delegat la constituirea Partidului  Socialist Democrat...
                În 1916, de frica războiului fuge  în Elveția, unde  trăiește în sărăcie și se tratează de TBC la sanatoriul SYLVANE – SUSE – LAUSANNE  al Crucii Roșii, trecând apoi în Franța, lucrând ca zugrav și fotograf , luptând cu boala și cu mizeria, ajungând ulterior la Nisa , unde vrea să se sinucidă în parcul orașului ... Este descoperit ca scriitor de Romain Rolland, după ce Panait Istrate îi scrie acestuia o scrisoare , care ajunge la destinatar  după 2 ani . E scrisă în 1921 , îi este returnată și abia după tentativa de sinucidere din 1921 a lui Panait Istrate, scrisoarea ajunge la destinație , care în 15 august 1923  îi publică  în revista EUROPE, romanul (povestirea) CHIRA KIRALINA,  cu o prefață scrisă chiar  de marele critic francez , nuvela Moș Anghel (ONCLE ANGHEL) și  Les Haidoucs (Haiducii), care constituie primul ciclu de scrieri literare ale scriitorului , Panait Istrate. Al doilea Ciclu se numește Codine și apare în 1925.
                 Mare povestitor, talent inconfundabil, scriierile sale se nasc unele  din altele , autorul  folosindu-se de un  narator, care e și personaj, dar și simplu ascultător ... În 1928  apare povestea Les Chardons du Bărăgan (Ciulinii Bărăganului), considerată de Romain Rolland ca fiind magnifică  și de o măiestrie absolută.
                În perioada 1825-1930 revenit în România, unde presa românească îl denigrează numindu-l „vagabondul -scriitor”, scriitorul nu-i ia în seamă și scrie mereu , opera sa cuprinzând lumea în care a trăit , firea și trăirile sale fiind încorporate  în unele personaje din nuvelele sau romanele acestuia (copii, țărani, haiduci, etc) .  Nicolae Iorga , după ce primește cu dedicație cartea CHIRA  KIRALINA, chiar din mâna autorului, după ce o citește declară „ Am încercat s-o citesc, dar am fost nevoit să o arunc imediat.... asemenea lucruri nu se pot citi...”   Cu toate acestea romanul Chira Kiralina , tradus în limbile greacă, turcă , SUA și altele , care este o dramă de excepție din literatura universală , este cartea cea mai iubită de Panait Istrate.  El este unul dintre ultimii romantici  europeni, produs al orientului și al spiritului balcanic, relevând în opera sa o lume desprinsă din O MIE ȘI UNA DE NOPȚI , o lume care fascinează și azi deoarece  cartea se află și în zilele noastre pe lista celor mai vândute cărți din Franța.  
                Panait Istrate a împărțit lumea în care a trăit în două categorii, conform parabolei spuse de personajul său Ilie: ...Pământul e populat de oamenii făcuți de Dumnezeu în ultima zi când e foarte obosit după efortul făcut, privind crearea tuturor viețuitoarelor și frumuseților cu care a înzestrat pământul  și, obosit fiind, l-a făcut bun , supus , înțelept , liniștit, om de treabă , iar cealaltă jumătate este zămislită de diavol și are o doagă în plus, de prisos și aceștia sunt zurbagiii,  lacomiii, care râvnesc să aibă tot pământul ...Unii reprezintă binele ca în basmele noastre populare , iar altele răul... și această lume zămislită de diavol vine ca să tulbure lumea bună , pacea dumnezeiască.   În opera lui Panait Istrate învinge răul totdeauna , de aceea lucrările lui literare sunt dramatice, tragice. Personajele lui sunt violente , până la autodistrugere ca moș Anghel , care e învins de soartă sau ca mama Chirei, care se supune destinului...  Opera lui Panait Istrate atinge cea mai pământească latură a existenței umane. Atitudinea lui independentă este relevată în eseul : L’homme qui n′a adhere a rien  (  Omul care n-a aderat la nimic- 1933)
                În 1927 călătorește în Rusia cu Nicos Kazartzakis și participă la manifestăile ce au loc privind sărbătorirea a 10 ani de la Marea Revoluție Socialistă din Octombrie, și dezamăgit, că avusese încredere în societatea socialistă, scrie „Spovedania unui învins” în care declară că va lupta împotriva bolșevismului, carte cenzurată de comuniști ulterior.
În ciuda criticii negative de care am pomenit în acest articol , CHIRA KIRALINA rămâne una dintre  cele mai tulburătoare opere literare din literatura română – o pledoarie pentru libertate- scriere de factură tragică , plină de aventuri și pasiuni interzise, , amestecând viciile cu virtuțile, abjecția cu noblețea – lucrarea e fermecătoare.
A murit pe 16  aprilie 1935 în Sanatoriul  Filaret din București, după ce se retrăsese în țară în 1935 , trăind  singur, izolat și sărac... Este înmormântat în cimitirul Belu. Opera este tradusă în 30 de limbi.

Prof. - scriitor- Aneta Țîru  Pioară

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,,LUCEAFARUL DIN VALE”!

  Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,, LUCEAFARUL DIN VALE ”! 2024 PS. Lista a f...