marți, 31 iulie 2018

ANETA PIOARĂ - ROMÂNIA - NOTE BIOGRAFICE





                                                            NOTE     BIOGRAFICE


      Aneta Pioară s-a născut în com. Dumitrești, jud Vrancea, fiind ultimul copil ( al cincilea ) al Anicăi și Ștefan Țîru, o familie distinsă de țărani .
      A absolvit școala elementară în comuna natală, apoi Liceul Ștefan cel Mare din Rm. Sărat.
      În anul 1970 a  intrat în învățământ, ocupând pe rând, funcția de educatoare, învățătoare și profesoară de limba română și limba franceză la Școala Motnău, iar după desființarea acestei  școlii gimnaziale,  la Liceul Dumitrești de unde a ieșit la pensie.
      A urmat  Facultatea de Limbi Moderne din cadrul Universității Hyperion București, secția ROMÂNĂ – FRANCEZĂ,   luându-și licența la Universitatea de Stat din Craiova.
     Din anul 2000 predă limba și literatura română și limba și literatura franceză la unele școli din Rm. Sărat, iar după ieșirea la pensie devine membru activ în cadrul Cenaclului literar Alexandru Sihleanu, unde își lecturează unele creații literare păstrate la sertar sau recente.
      A scris ( a creat ) din tinerețe, de când a intrat în învățământ, dar n-a vorbit nimănui de această pasiune pentru scris, doar unele poezii le dădea elevilor să le învețe pentru serbările școlare. A transformat multe opere  epice în opere dramatice ( piese de teatru ), pe care le-a pus în scenă cu elevii săi. Aproape toate poveștile lui Ion Creangă și Amintirile din copilărie, unele povești ale lui H. C.  Andersen, Petre Inspirescu și alții au fost dramatizate, puse în scenă și aplaudate de lumea satelor, părinții copiilor ce umpleau sala Căminului Cultural)


     A publicat următoarele cărți:

     _ UMBRA SINGURĂTĂȚII_ poezie _  Editura RAFET _ martie-2013_Rm. Sărat.

     _ LACRIMI DE RÂS           _ teatru   _  Editura RAFET _ august-2013_ Rm. Sărat.
                                                                                                                      
    _ BRÂNDUȘE ÎN AMURG _ poezie _  Editura RAFET _ 2015_Rm.  Sărat.

   _ CRIMA DE LA ÎNTORSURA BUZĂULUI_  teatru _ Editura RAFET _ 2014_Rm. Sărat_ premiată cu premiul I_ secțiunea TEATRU la concursul VRANCEA LITERARĂ_2015

  _ DALILA   vol  I          roman               _ Editura RAFET _ 2014_ Rm. Sărat.

  _ DALILA  vol  II          roman              _ Editura RAFET _ 2015Rm. Sărat.

_DIN AGORA VREMURILOR NOASTRE _ teatru_ Editura RAFET_ Rm. Sărat

_ CÂNTECELE DURERII _      poezie _ Editura RAFET _  Rm. Sărat_
    O parte dintre creațiile literare cuprinse în volumele de mai sus  au fost cuprinse în paginile unor reviste precum :  CAIETELE COLUMNA de la Tg. Jiu, BOGDANIA –Focșani, Cartelul metaforeor – Buzău și altele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,,LUCEAFARUL DIN VALE”!

  Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,, LUCEAFARUL DIN VALE ”! 2024 PS. Lista a f...