sâmbătă, 24 februarie 2018

DAN SALAPA -ROMANIA - DE DRAGOBETE, DRAGOSTE ŞI GHIOCEI!









DE DRAGOBETE, DRAGOSTE ŞI GHIOCEI!

POVESTEA GHIOCELULUI
(adaptare după Dan Alexoae)

Numele de ghiocel vine de la ”ghioc” - sau ”scoică” - întrucât floarea albă, ivită timpuriu primăvara, seamănă cu o scoică sau - ca să respectăm părerea celor bătrâni, cu vulva unei fete virgine.
Ghiocelul este prima floare ivită din zăpadă, de unde şi supranumele lui de “vestitorul primăverii”.
De ce se întâmplă asta? Să luăm aminte la glasul legendei: ghiocelul este prima floare creată dintr-un fulg de zăpadă de Dumnezeu, după alungarea lui Adam și a Evei din Paradis.
Dar tot Dumnezeu a creat şi zăpada, căreia n-a știut, însă, ce culoare să-i dea, și a trimis-o singură să ia culoarea unei flori, care i-o place. Şi plecă zăpada, stingheră şi fără de culoare, să roage florile să-i împrumute şi ei din culoarea lor, însă florile, invidioase și pizmașe, n-au vrut deloc să de curs rugăminţii, nici macul, nici floarea-soarelui, nici iarba, nici vioreaua şi nici altele pe care le-a tot rugat. Într-un sfârşit, micul ghiocel - sau omătuțul, sau aiuțul - a fost de acord să-i dea el culoarea lui albă. De-atunci se spune că zăpada are culoarea pe care o ştim cu toţii, iar ca semn de recunoştinţă, ea îl ajută şi-l ocroteşte pe micul ghiocel să scoată primul capul la Soare, atunci când Zâna Soarelui - Primăvara - revine pe pământ.
Ghiocelul mai este numit şi ”Floarea Bisericii” sau ”Floarea Mânăstirii”, de aceea, în Europa, călugării, se spune, plantau mulţi bulbi de ghiocei pe lângă mânăstiri pentru a aminti pelerinilor de această floare astfel numită și creată de Dumnezeu dintr-un fulg de nea...




                                                                                          Foto – Dan Alexoae


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DIN SCRIERILE AUTOAREI MIHAELA CD - VIDEOCLIPURI

                                              ,,PAȘI DE CATIFEA”                               ,,CU SUFLETUL ÎM PALMĂ”