marți, 15 ianuarie 2019

Ion Cuzuioc SILTO ÎN ÎMPĂRĂȚIA LUI NEPTUN - 3 SILTO LA CURTEA LUI NEPTUN, ZEUL MĂRILOR





SILTO LA CURTEA LUI 

NEPTUN, ZEUL MĂRILOR


Pe când e lumea şi pământul se ştie că Neptun este zeul mărilor. Prin părţile noastre sărbătoarea lui Neptun o petrecem vara, când apa mării e mai caldă şi copiii pot să se zbenguia- scă în valurile ei. Mulţi din copii, îndepărtân- du-se de mal, chiar se scufundă în apă, chipurile, îl caută pe Neptun. Ei, dar Neptun nu vine cu una cu două la mal. Vine atunci, când copiii îi aduc cântece vesele şi dansuri frumoase. Pe lângă toate acestea, copiii mai aprind şi un rug mare, ca nu cumva ţânţarii să-l pişte pe Neptun, musafirul. Iar când Neptun poposeşte în ospeţie la copii, numaidecât le aduce în dar şi cadouri frumoase, scumpe. Are el de unde, căci curtea lui e mare şi frumoasă, bogată în toate celea. Şi fiindcă voi nici o dată n-aţi văzut curtea lui Neptun, am să vă povestesc eu cum arată ea.
Curtea lui Neptun se întinde pe tot cuprinsul mării, cât e ea de largă şi adâncă. Şi are Neptun multe, multe casteluri. Toate împodobite cu mărgean şi chihlimbar. Până şi tronul lui Neptun din chihlimbar e făcut, dar căptuşit cu alge, să nu-i fie frig, când şede în el. Dar cea mai mare bogăţie a lui Neptun sunt vietăţile mării. Multe la număr, că nici învăţaţii nu le cunosc pe toate. Bineînţeles, cu timpul le vor cunoaşte ei, dacă nu vor da de altele. Are Neptun şi vietăţi frumoase, are şi blânde, şi răpitoare. Şi pe fiecare le foloseşte cum îi vine lui. Mă rog, ca orice zeu. Dar mai are Neptun, altfel nici nu-şi închipuie viaţa, şi multe supuse. Care răpite de pe malurile mării, care născute chiar la curtea lui. Şi iată că micuţul Silto, răpit din cătunul Scoica de Mărgăritar, însufleţit cu puteri neobişnuite omului pământesc, pentru a putea trăi şi în apă, a fost dat în primirea supuşilor zeului Neptun. Să-l dădăcească până se va face mare.
Supusele zeului Neptun l-au primit cu bine pe micuţul Silto. Aveau grijă de el ca de copilul lor. îl alăptau şi la zorii zilei, şi-n ameaza mare, şi la chindii. îi arătau cele mai frumoase şi colorate petre scumpe de mare, îi cântau la harpe cântece de leagăn şi-l legănau în hamac. în zi de sărbătoare ieşiau în largul mării, îl aşezau în ricşă şi-l purtau prin toate saloanele curţii, calea fiindu-le luminată de către meduze. îl alintau cu toţii şi fiecare spunea câte un cuvânt de bine nou-născutului Silto. Fiecare vroia să aibă fericirea de al ţine pe o clipă în braţe pe Silto şi să-i dăruie sărutul de mamă. Creştea Silto. Creştea văzând cu ochii, fără a bănui că adâncurile mării nu i-e adevărata casă părintească.
După cum v-am mai spus, pentru multe supuse ale zeului Neptun adâncurile mării tot nu le era adevărata casă părintească. Ele tot au fost răpite de la părinţii, rudele şi băştinaşii din cătunul Scoica de Mărgăritar de pe malurile mării. Dar neavând nici un ajutor ca să fie salvate, aşa au şi rămas pentru veşnicie să trăiască prin străini şi să fie supusele zeului Neptun. Şi poate de atâta aveau milă de Silto şi trăiau cu gândul, că va veni şi ziua, când va putea măcar el să-şi vadă părinţii, casa, pământul natal. Supusele au hotărât să-l înveţe carte şi să-i povestească toate cele ce s-au întâmplat după naşterea lui şi cum a ajuns el în adâncurile mării. Şi nu numai atât, ci şi să-l înveţe a fi un băiat deştept, cinstit, ager la minte, voinic şi isteţ.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DIN SCRIERILE AUTOAREI MIHAELA CD - VIDEOCLIPURI

                                              ,,PAȘI DE CATIFEA”                               ,,CU SUFLETUL ÎM PALMĂ”