duminică, 13 ianuarie 2019

Ion CUZUIOC - R.Moldova - SILTO ÎN ÎMPĂRĂȚIA LUI NEPTUN - 1 - Sărbătoare în cătunul SCOICA DE MĂRGĂRITAR.

Basmul pe care încep să il public, este compus din mai multe părți și  are o istorie foarte interesantă! După ani de discuții pe la Uniunea Scriitorilor de prin anii -70, după laude cinice a fost recomandat Editurii ca să-i hotărască soarta...a lâncezit prin sertarele editurii peste 20 de ani, ca mai apoi să-l editez în bilingvă cu desene modeste la editura Litera. În scurt timp tirajul s-a epuizat...Unii cineaști chiar s-au apucat să toarne și un film după basmul meu, dar, Imperiul s-a risipit și studioul a rămas fără bani. Este un basm foarte interesant care cere și desene color pe măsură, dar... 

 Suntem în căutarea unei persoane cu talent la desen și cu o imaginație bogată, care să ilustreze, să înfrumusețeze, să îmbogățească acest basm.   



Ion Cuzuioc

SILTO ÎN ÎMPĂRĂȚIA LUI NEPTUN

SĂRBĂTOARE ÎN CĂTUNUL SCOICA DE MĂRGĂRITAR

Cătunul Scoica de Mărgăritar, întins chiar pe valurile Mării Sarmatice, se numeşte aşa, fiindcă toate casele oamenilor sunt zămislite din scoici mari, care strălucesc la soare ca adevărate mărgăritare. Băştinaşii cătunului, gospodari din neam în neam, se îndeletnicesc cu pescuitul, cu alte cuvinte sunt pescari. Şi trăiesc ei cu toţii în bună prietenie, împărţind frăţeşte şi omeneşte şi bucuria, şi amarul.
De ce se numeşte cătunul Scoica de Mărgăritar v-am mărturisit. Dar de ce anume se întinde el chiar pe valurile Mării Sarmatice am să vă destăinui acum.
Cu mulţi, mulţi ani în urmă dealurile şi văile plaiului nostru erau acoperite de o apă mare-mare care se numea Marea Sarmatică. Şi în această mare îşi avea lăcaş Neptun, zeul mărilor, care în fiecare lună a anului răpea câte un nou-născut de pe malurile mării, făcându-i pe toţi supuşii lui.
Oamenii de pe malurile mării, mâhniţi peste culme, au hotărât într-o bună zi cu orice preţ să sece marea. Neptun, presimţind gândurile oamenilor, într-o bună noapte şi-a retras apele mării, prefăcându-i valurile în dealuri şi văi, iar oamenii cu timpul şi-au înjghebat case din scoicile rămase de pe fundul mării. Pe valurile mării a răsărit un nou cătun, purtând denumirea, cum v-am mai spus, Scoica de Mărgăritar.
Şi iată că pe timpuri trăia în acest cătun bătrânul pescar Cristian, care era mai marele pe toţi pescarii, şi cu nevasta sa
Cristiana, mai mare pe toate bucătăresele. Toată viaţa sa se bucura bătrânul Cristian de alţii, dar de sine nici de cum. Aproape o viaţă trăise omul fără copii, o viaţă plină de aşteptări lungi şi chinuitoare. Şi iată că după un car de ani, în casa bătrânului pescar Cristian s-a născut multaşteptatul prunc. Nevastă-sa i-a adus un băieţel. O bucurie nemaipomenită în tot cătunul Scoica de Mărgăritar. în fiecare casă ardeau luminile, uşile şi ferestrele erau larg deschise, ca să pătrundă prin ele bătăile inimii, căldura respiraţiei nou-născutului.
Pescarii cântau, nevestele lor coceau turte cu mac, încrustând pe ele chipul băieţelului. Pescăruşii, dansând pe valurile mării, apucau cu ciocurile lor peştişorii argintii, care eşiau la suprafaţa apei, şi-i purtau pentru puţin deasupra casei bătrânului pescar Cristian, apoi se întorceau şi dădeau drumul peştişorilor în apă printre nuferi.
Cele mai frumoase melodii s-au aşternut pe malurile mării. Cântau bătrânii, cântau tinerii îndrăgostiţi, cântau copiii şi dănţuiau pescăruşii. Bătrânii cântau la cobză şi lăută, femeile la harpă, tinerii la fluier şi la nai, copiii din frunze de leandru.
Se veseleau cu toţii în ritmul armonioaselor melodii, ce răsunau în largul împărăţiei valurilor mării. în horă, perechi şi câte unul: femeile purtau la gât gherdane, bărbaţii îmbrăcaţi în giubele şi încălţaţi în iminei.[1]
Nimeni în ziua aceea nu pescuia. Păcat mare avea acela care încălca legea din bătrâni, iar ea cuvânta că-n ziua când se va naşte un copil în cătun, toţi, de la mic la mare, să îmbrace haine de sărbătoare. Numai cântec şi joc, numai mâncare şi băutură, numai cuvinte de laudă, toasturi şi urări. Pescăruşii nu se mai hrăneau cu peştişori şi nici cu nimfe şi libelule, care mişunau printre muri.[2] Drept hrană le serveau firişoarele de mac dăruite de pescari.
Din zori până la chindii ţinu marea sărbătoare. Iar seara buciumurile anunţară sfatul bătrânilor. La sfat aveau voie să ia parte bătrânii de onoare, părinţii pruncului şi moaşa. Cu toţii sfătuiră să-l numească pe mult doritul nou-născut Silto şi să sădească pomul – pomul vieţii. Aşa cuvântau obiceiurile strămoşeşti: se naşte un copil – se sădeşte un pom; moare un copil – se taie un pom. Bătrânii puneau totul la cale pentru Silto, nou-născutul.



[1]Gherdan — şirag de mărgele, de mărgăritare, de pietre scumpe sau galbeni; giubea — haină largă purtată de boieri; iminei— pantofi fini făcuţi din marochin (galben), purtaţi de boieri.
[2] ]Mur– nume dat mai multor specii de arbuşti din familia rozaceelor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DIN SCRIERILE AUTOAREI MIHAELA CD - VIDEOCLIPURI

                                              ,,PAȘI DE CATIFEA”                               ,,CU SUFLETUL ÎM PALMĂ”