luni, 14 ianuarie 2019

ION CUZUIOC - ROMÂNIA-SILTO ÎN ÎMPĂRĂȚIA LUI NEPTUN - 2 SILTO ESTE RĂPIT DE CĂTRE VALURILE MĂRII






SILTO ESTE RĂPIT DE 

CĂTRE VALURILE MĂRII

Apariţia nou-născutului în familia bătrânului pescar Cristian aduse multă bucurie în toate căsuţele cătunului Scoica de Mărgăritar. Dar altfel stăteau lucrurile dincolo de malurile mării, la curtea lui Neptun.
Bătrânul Neptun de asemenea dorea un băiat, ca să aibă cui lăsa moştenire curtea malurilor şi cine să fie zeu peste ea după moartea sa. Dar, din păcate, sărmana lui soţie îi năştea numai şi numai fetiţe. Acelaşi lucru se întâmplă şi de data aceasta: soţia la fel îi născuse o fetiţă, tocmai a cincizecea la număr. Neptun, înciudat şi înrăit până la culme, pe dată chemă supusele şi le ordonă:
– Până la chindii să văd răpit primul băieţel născut pe malurile mării!... Şi tot până atunci să mi-l înfăţişaţi aici – la curtea mea!
Supusele zeului s-ar fi cuvenit, după cum le obliga îndatoririle supuselor, să îndeplinească fără nici o discuţie porunca. Dar, vezi, că în afară de îndatoriri, supusele mai aveau şi suflet omenesc şi nu puteau ele cu una cu două să se hotărască la aşa o poruncă cruntă.
– Măria ta! căzură în genunchi supusele. Fă ce vrei cu noi, dar să răpim un copil e peste puterile noastre. Ai milă de noi şi nu ne obliga să mergem la blestem! rugară supusele pe zeu. E băştinaşul nostru şi ni-e milă de el, sărmanul de copil...
– Băştinaşul vostru?! se oţărî zeul. Baştina voastră e aici, la curtea mea, blestematelor ce sunteţi voi! Afară cu voi, să nu vă văd în ochi, nemernicelor! Las-că isprăvesc eu şi fără voi... se calmă bătrânul zeu, doar pe o clipă.
Se ridică în picoare şi lovi cu sceptrul în valuri, ordonându-le:
– Voi, voi, valurilor, să mi-l înghiţiţi şi să mi-l aduceţi la curte pe primul băieţel născut dincolo de noi! Chiar acum! strigă înfuriat zeul mărilor.
Valurile şi ele înfuriate pe propria lor soartă, se izbeau în maluri cu toată puterea. Dar, iată, că de malurile mării se apropie pescarii; pentru a îmbăia după tradiţie pruncul în apele ei, ca să capete bărbăţie şi suflet de pescar. Trebuiau să-l coboare de trei ori în apele mării. Valurile, aşteptând momentul, s-au liniştit, îndepărtându-se de maluri.
Pescarii l-au îmbăiat o dată, binecuvântându-i viaţă sănătoasă, plină de noroc şi bucurie, apoi l-au îmbăiat şi a doua oară, rugând să fie apărat şi ferit de rele. Când au dat să-l coboare a treia oară, valurile şi-au întins spumele, răpind pe micuţul Silto chiar din mânile pescarilor.
Băieţelul Silto fu răpit şi adus de valuri la curtea zeului. Frumoasa sărbătoare pe malurile mării parcă nici nu fusese, în casele pescarilor luminile s-au stins şi numai unde şi unde licărea câte o lumânare; uşile şi ferestrele s-au închis pentru ca să se păstreze măcar câtuşi de puţin timp căldura respiraţiei pruncului Silto. Bărbaţii au amuţit de parcă au luat apă în gură, iar femeile, acoperindu-şi faţa cu marame negre, veniră în casa bătrânului pescar Cristian, pentru a-i alina durerea şi a-l îmbărbăta cu un cuvânt bun. Apele mării se izbeau în maluri cu furie, peştişorii nu mai ieşiau la suprafaţă să admire frumuseţea sărbătorii venirii pe lume a nou-născutului, iar pescăruşii fâlfâiau din aripi de parcă vroiau să alunge duhurile rele. Şi doar unul, Albatrosul, care era mai obraznic şi mai curios decât alţi pescăruşi, izbutea să cunoască puţinul din tainele mărilor.
Presimţând că se va întâmpla ceva cu pruncul Silto, Albatrosul se rotea deasupra pescarilor, ţipând cu glas alarmat, de parcă voia să spună: „Nu-l coborâţi în apă, c-o să-l perdeţi!" El a fost unicul care a văzut cum apa mării aşteaptă cu valurile ei înfoiate pe micuţul Silto, să-l înşface şi să-l ducă la curtea zeului. El a fost acela care a văzut cu ochişorii săi ageri cum valurile mării i l-au înfăţişat zeului pe răpitul Silto şi zeul a poruncit ca peste optsprezece ani, când băieţelul va creşte şi se va face mare, să i-l aducă din nou în faţa lui, iar mai departe să facă aşa, cum îşi pusese de gând înainte de răpire. Iar bătrânii pescari de acum se grăbiseră a-i taia pruncului pomul – pomul vieţii–, şi nu numai atât, ci îi şi înălţară pe malul mării o stâncă din scoici învăluită cu o pânză neagră.
Au amuţit casele, au amuţit stăpânii lor, a amuţit marea şi pescăruşii. Unde şi unde câte un oftat greu mai străpungea liniştea. Unde şi unde o lacrimă, căzută pe pământ, scotea un sunet ciudat. Şi numai Albatrosul nu-şi găsea loc nici în largul mării, nici la malurile ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DIN SCRIERILE AUTOAREI MIHAELA CD - VIDEOCLIPURI

                                              ,,PAȘI DE CATIFEA”                               ,,CU SUFLETUL ÎM PALMĂ”