vineri, 18 ianuarie 2019

Ion Cuzuioc - R.Moldova - SILTO ÎN ÎMPĂRĂȚIA LUI NEPTUN - 5 ALBATROSUL LE MĂRTURISEŞTE PESCARILOR UNDE SE AFLĂ MICUŢUL SILTO

Ion Cuzuioc

SILTO ÎN ÎMPĂRĂȚIA LUI NEPTUN


ALBATROSUL LE MĂRTURISEŞTE 

PESCARILOR UNDE SE AFLĂ

MICUŢUL SILTO

Cine a fost în ospeţie la pescari, a observat că, atunci când peştele e aruncat din plasele mrejelor în bărci, deasupra lor roiesc o mulţime de pescăruşi. Ei urmăresc bărcile pescarilor până la mal, iar aici mai răpesc şi câte un peştişor, doi pentru hrană. Printre pescăruşi se dau în vânt după peşti şi albatroşii, care de asemenea sunt păsări de mare, asemănătoare pescăruşului, de culoare albă, cu aripile lungi, îngustate şi negre la vârf. Nu mă îndoiesc că aţi văzut şi voi vreun albatros la mare. Albatrosul e prieten devotat pescarilor. Această calitate el şi-a demonstrat-o în multe clipe grele ale pescarilor. Bunăoară, ei dau de veste pescarilor când se apropie furtuna.
Şi de data aceasta Albatrosul s-a dovedit a fi fidel pescarilor. El a urmărit valurile răpitoare până la locul unde a fost dus micuţul Silto, iar apoi s-a şi intors la pescari să le mărturisească taina. Pescarii, care cunoşteau graiul păsărilor de mare, au înţeles totul din ţiuitele Albatrosului.
S-au bucurat mult pescarii, şi mai ales bătrânul Cristian, când au aflat de la Albatros că micuţul Silto trăieşte, creşte mare şi frumos în adâncurile mării.

Şi parcă din nou a înviat acea zi când s-a născut Silto. Bărbaţii pregăteau bărcile, soţiile lor coceau pâine şi făceau lumânări. Şi toţi cu cântecul pe buze au ieşit în largul mării, în căutarea răpitului Silto. Apoi au dat drumul pâinilor pe apă, cu lumânări aprinse şi infipte în ele, aşteptând ca vreo una din pâini să se oprească la locul unde se găseşte Silto. Femeile ascultau ghiocul, ca să ştie locul unde se află răpitul Silto şi să înştiinţeze pe bărbaţii lor. Şi aşa, zi de zi, noapte de noapte, îl căutau pescarii pe Silto în largul mării, până când de la o vreme au pierdut toată speranţa de a-l mai găsi. Albatrosul nu putea da de ştire pescarilor despre Silto, decât că e viu, creşte şi se face mare şi frumos. Vezi, că şi Albatrosul avea unele îndatoriri faţă de apa mării. Ea îl ocrotea, îl hrănea cu vieţuitoarele ei. Şi dacă zeul Neptun ar fi aflat că la curtea lui trăiesc trădători, bineînţeles, i-ar fi alungat dincolo de malurile ei. Iar fără apa mărilor, ce fel de viaţă ar fi dus Albatrosul pe pământ? Bătrânul pescar Cristian şi cu nevasta sa Cristiana se mulţumeau şi cu atâta, trăind cu încrederea că va veni vreo dată şi ziua aceia când vor putea să-şi vadă feciorul viu şi sănătos, c-apoi să moară mulţumiţi şi cu inima împăcată. Credeau ei în apele mării, căci o viaţă le slujise lor. Nu puteau ele să-i răsplătească în modul cel mai crunt, în orice caz nu aveau dreptul. Cu această încredere plină de omenie, bătrânul Cristian şi cu nevasta sa Cristiana aşteptau sa-şi vadă odrasla.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DIN SCRIERILE AUTOAREI MIHAELA CD - VIDEOCLIPURI

                                              ,,PAȘI DE CATIFEA”                               ,,CU SUFLETUL ÎM PALMĂ”