luni, 27 august 2018

OVIDIU CRISTIAN DINICĂ- ROMÂNIA - CELEBRITĂȚI FEMININE




CELEBRITĂȚI FEMININE                                                          

     Celebritatea în lumea femeilor aduce la rampa caractere puternice, înzestrate cu dorinţa de dăruire şi putera de a lupta, caractere nobile uneori contestate ,de multe ori apreciate la întreaga valoare .Ele au marcat istoria au deschis drumuri într-o perioadă în care rolul femei era separat de implicarea socială rezervată cu precădere bărbaţilor.Unele dintre ele sunt astăzi uitate însă rămân înregistrate pildele şi faptele lor.Cu atributul vieţii marcat  femeia este vis ,tăgadă şi împlinire.

     Pentru ea viaţa se desfăşoară între pasiune şi nobleţe.O caracterizează dorinţa de unicitate.Abilităţile, rafinamentul, o fac celebră.
        În istorie rolul marcant al femeilor a declanşat războaie şi a dus la destrămarea de cetăţi. Elena (Helena) (greacă: Ἑλένη, "cea mai frumoasă dintre muritoare") era în mitologia greacă fiica lui Zeus și a Ledei.Dăruită lui Menelau,răpită de Pariş,se reîntoarce la Menelau după căderea Troiei cunoaşte gloria şi dragostea rămâne  în mitologie prin pilda de dăruire.
Homer în Liada nu ne spune unde legenda devine realitate ne lasă pe noi să visăm la frumuseatea Elenei.Atât în artă cât şi în ştiinţă spiritul feminin este prezent.
     Corespondentul feminin pentru poezia greacă antică este Sappho.(Σаπφω(lb.greacă), Safo sau Psappha care a trăiţ la sfârşiţul secolului al VII-lea Î.Hr. şi în primul sfert al secolului al VI-lea Î.Hr la Lesbos.A avut parte de o frumoasă educaţie în familie, a fost măritată,a avut o fiica Cleis.Deseori a fost numită a Zecea Muză .A cunoscut vitrgile vremii find alungată din patrie.Întoarsă acasă se dedica poeziei şi a înfiinţat o şcoală pe nume "Casa Muzelor" organizată ca asociere în grijă Muzelor, Grațiilor și a Afroditei pentru tinerele nobile.Era o școală de muzică și poezie. Unde educația poetică și morală era atent formată. În poemele sale emoţii puternice străbat versurile asociate cu natura şi întregul univers din care apa,focul, fluviile, stelele nu lipsesc. Versurile prin legături subtile şi secrete dau poeziei un accent modern. A lăsat ca formula lirică strofă safică. Eminescu s-a raportat la lirică sa în Odă în metru Antic.
Politica a fost apanajul femeilor celebre.
        Cleopatra regina care şi-a apărat diplomatic imperiul cu dorinţa de glorie la braţul a doi generali  Cezar şi Antonio a creat istorie şi a dăltuit chipul său în piatra celebrităţii.
Domeniul celebritii este vast  putând fi inima unei ţări sau al unui regat în care ţinuta morală a femei regină merită toată aprecierea.
Elisabeta(1843-1916) prima regină a României moderne a sprijinit dezvoltarea artei încurajând poeţii,pictorii, dar a finanţat şi acţiuni caritabile înfiinţând şcoli şi spitale iar în timpul războiului de independenţă a slujit cu demnitate răniţilor în spitale de campanie.
Afinităţile spirituale şi dorinţa de afirmare ale femeilor celebre le vor apropia de bărbaţi la fel de celebrii influenţând succesul acestora.
Mite Kremnitz  (1852-1916)apropiată reginei Elisabeta,pentru un timp şi secretară regelui Carol, îl va inspira pe Eminescu şi îl va întroduce la palat .Mite va avea un aport şi în relaţia dintre Eminescu şi Maiorescu ştiind să se bucure de prietenia celor doi literaţi.
Retrasă la Berlin va promova literatura romană.Patria şi jertfă sunt strâns legate în pieptul tânăr, iubirea pentru fratele răpus al Ecaterinei Teodoroiu(1894-1917) a încurajat-o pe această să lupte pe front. Moment singular în istoria noastră fapta sa i-a adus recunoaşterea posterităţii.
Femeia s-a implicat şi în modernizarea societăţi cu aspiraţii de progres şi armonie socială.
Indira Priyadarshini Gandhi, (1917 – 1984) a fost prim-ministru al Indiei din 19 ianuarie 1966 până la 24 martie 1977, și, din nou, din 14 ianuarie 1980 până la asasinarea ei pe 31 octombrie 1984.
Cu o puternică personalitate a luptat atât pe plan social,a acordat sprijin tuturor dar a ştiut să fie şi alături de soţul sau Feroze Gandhi, în campania electorală , şi să-i ofere siguranţa şi liniştea familiei.
Curajul şi pasiunea nu le-a lipsit niciodată femeilor.
Amelia Earhart ( 1897- 1937 ) militantă pentru dreptul femeilor într-o societate exclusivistă precum cea americană a avut pasiunea zborului şi a deţinut o serie de recorduri de înălţime şi durată fiind prima femeie care a traversat Oceanul Atlantic în zbor.
Iubind,dăruind femeile celebre vor marca capitole importante în dezvoltarea ştiinţei şi culturii
Isadora Duncan(1877-1927) a revoluţionat coregrafia, a creat o şcoală de dans plecând de la tradiţia dansului antic.Viaţa sa amoroasă a fost un eşec. L-a iubit pe Esenin cu care a fost căsătorită un an însă abuzurile lui alcolice i-au despărţit.Dorinţa antrenată de o mare pasiune le-a determinat de-a lungul veacurilor să depăşească prejudecăţile timpului şi să deschidă noi spaţii de afirmare femeilor.Prima femeie inginer din România a fost Elisa Leonida Zamfirescu  (1887-1973).Spicuiesc din presa vremii „O compatrioată a noastră, domnişoara Elisa Leonida, în loc să studieze Literele sau Medicina, sau mai rău, Dreptul, a studiat ingineria la Charlottemburg. În inginerie viitorul femeilor e mare, domnişoară Elisa Leonida a trecut cu deosebit succes examenul final, obţânând diploma de inginer” (ziarul „Minerva”, 1912). Fiind prima femeie studentă la Academia Regală Tehnică din Germania, iar după absolvire  angajată la Institutul Geologic din Bucuresti se va implica şi în sprijinul răniţilor de pe front în primul război mondial.Priorităţile sale au fost indentificarea unor noi resurse de cărbune ,roci de construcţie,petrol ,şisturi bituminoase ,gaze naturale dar a dezvoltat şi o cariera profesorală formând generaţii de fizicieni şi biochimişti.
Printre asociatile din care a făcut parte este şi asociaţia Internaţională a Femeilor Universitare.
Istoria este şi va fi presărată cu momente de glorie feminină  ele sunt contribuţii la dezvoltare societăţii umane.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DIN SCRIERILE AUTOAREI MIHAELA CD - VIDEOCLIPURI

                                                                                                       ,,IUBEȘTE-MĂ ÎN FIECARE ANOTIMP”    ...