miercuri, 15 aprilie 2020

Redacția Revistei LUCEAFĂRUL DIN VALE, vă urează sărbători pascale cu bucurii!


De unde vine ideea Iepurașului de Paște?





Ideea Iepurașului care aduce cadouri de Paște  am preluat-o de la nemți. Paște, Ostern, Easter, Pesah - toate sunt denumiri ale unei  singure sărbători religioase cu multiple semnificatii. Pe lângă semnificația religioasă, Paștele este asociat cu primăvara, cu iepurașul care aduce cadouri. Cultura germană are și o legendă cu zeița Eostre, despre care se spune că ar fi găsit undeva pe câmp într-o iarnă, o pasăre rănită. Zeița a decis să transforme pasărea într-o iepuroaică, dar o iepuroaică care a păstrat capacitatea de a face ouă.
    Pasărea, iepuroaică de acum, nu doar că și-a păstrat capacitatea ei de a face ouă, a primit și darul de a le scrie, de a le încondeia, așa cum spunem noi românii. Făcea asta, pentru a o putea face fericită pe zeiță, atunci când i le oferea în semn de mulțumire și recunoștință. Gestul ei a fost interpretat ca și cum  oferă ouăle, drept cadou salvatoarei ei, zeița Eostre. De aici oamenilor le-a venit ideea iepurașului care aduce cadouri. Era nevoie să se născocească ceva pentru a spori fericirea sărbătorilor de Paște, dându-le un farmec aparte, așa cum avem pe Moș Crăciun la sărbătorile de iarnă.



                                      PAȘTE FERICIT!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,,LUCEAFARUL DIN VALE”!

  Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,, LUCEAFARUL DIN VALE ”! 2024 PS. Lista a f...