miercuri, 27 iunie 2018

IULIA PÂRVU - ROMÂNIA - Cetatea Pisicilor












Mă numesc Iulia Pârvu, am 35 de ani și m-am născut în București. Îmi place să scriu literatură pentru copii și poezii, dar încă nu am publicat nimic. Poate că încă nu a sosit momentul meu. Am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice și de un an și jumătate locuiesc la Londra. Genul meu literar preferat este science fiction, dar îmi plac și lucrările psihologice, filosofice și istorice. Vă invit să pătrundeți în lumea secretă a pisicilor prin intermediul poveștii mele, lume în care frumoasele feline merg la școală, la serviciu, fac comerț cu energie pozitivă și descoperă că societatea în care trăiesc are taine ce se doresc ascunse cu orice preț.

Cetatea Pisicilor

Prolog
-

Sindi abia își mai ținea răsuflarea. Efortul îl sleise de puteri și doar gândul că în curând va ajunge din nou acasă îi dădea tăria de a continua drumul. Abia târându-și coada, motanul portocaliu cu dungi negre ajunse în vârful penultimei coline, de unde se vedea Cetatea în toată splendoarea ei, aproape că se dădu de-a dura pe panta ce urmă, ajutat fiind de greutatea sa generoasă, urcă anevoie ultimul deal – cel din urmă obstacol al călătoriei sale și se apropie de poarta masivă din lemn de stejar, sculptată cu motive tradiționale pisicești. Tânărul își șterse fruntea de sudori, se ridică pe picioarele din spate și își așeză lăbuța stângă pe unul din pereții de piatră ce străjuiau poarta. Ca ghidat de o mână nevăzută, un contur negru începu să se deseneze de unul singur luând forma pernuțelor motanului, iar porțiunea de perete astfel conturată se retrase spre interior și permise porții să se deschidă cu un scârțâit prelung. Sindi intră în Cetate, se opri în loc pentru câteva secunde, trăgând cu sete aer în piept, privi luna care se întrevedea rotofeie de după crengile unui fag bătrân și după ce își potrivi mai bine rucsăcelul pe umeri merse mai departe, de data aceasta cu pas domol, știind că tot ce iubea mai mult pe lume este la doar o aruncătură de băț distanță. În urma sa, încă două siluete intrară în Cetate, iar poarta se închise la loc și liniștea se revărsă lin, ispitind la somn chiar și vietățile nocturne.




Capitolul I

-
Viața în Cetate era una cât se poate de normală și pe alocuri chiar anostă. Adulții se trezeau în marea lor majoritate dimineața și după ce își beau laptele cu un strop de cafea mergeau la Fabrică. Câțiva lucrau în afara Cetății, însă nu vorbeau niciodată despre ce făceau mai exact și unde, iar cu timpul ceilalți învățaseră să-și pună curiozitatea în cui și să nu mai întrebe. De fapt, învățaseră doar să nu mai întrebe, deoarece curiozitatea nu și-o putuseră niciodată stăpâni, fiind în natura lor pisicească. Câteodată, strânși în jurul mesei la cină, muncitorii din Fabrică mai discutau cu membrii familiilor lor și împreună încercau să ghicească unde lucrează domnul X sau doamna Y de pe strada lor. Dacă fuseseră vreodată aproape de adevăr în aceste tentative, nu știe nimeni.
-
În dimineața acelei zile ce se anunța strălucitoare, dacă e să ne luăm după intensitatea cu care soarele își făcuse apariția pe cer de la prima oră, în casa familiei Zece era forfotă. Domnul Zece ”reușise” să-și verse laptele pe salopeta de lucru, proaspăt spălată și călcată de doamna Zece, în încercarea de a-l pune înapoi în pătuț, cu o singură labă, pe Archi, mezinul familiei, după drăgălășitul obișnuit de dinainte de plecarea la muncă. Doamna Zece se chinuia să scoată pata destul de mare și urâtă, trecând cu vederea că ora era deja destul de târzie și pachețelul micuței Anima, elevă în primul an de școală, nu era încă gata. 
- Laby, nu am timp să scot pata ca la carte, așa că o să folosesc o metodă rudimentară, zise doamna Zece. O să o ling cât pot de bine și sper să te descurci așa azi!
- E în regulă, aprobă domnul Zece, fără să acorde prea mare atenție acestui aspect. Azi nu avem controale, deci curățatul ”ca la carte” mai poate aștepta până diseară.
-
Domnul Zece era maistru la Fabrica de Tors și avea responsabilități mai mari pe umeri decât o pată pe salopetă. Ce nu-și putea permite, pentru a nu da un exemplu negativ, era să întârzie. Mașinile de Mângâiat nu porneau fără acordul său expres, iar lipsa activității nu însemna altceva decât pierderi pentru Fabrică și clienți nemulțumiți. Acest lucru era de neconceput, având în vedere că toate ținuturile vecine se aprovizionau cu energie pozitivă produsă, stocată și expediată de Fabrica de Tors din Cetatea Pisicilor, lucru care ținea pe picioare întreaga economie a Cetății, oferind locuri de muncă pentru toate familiile de pisici torcătoare și nu numai. Pe scurt, era un subiect pe tema căruia domnul Zece nu glumea niciodată. Ca în orice altă comunitate, existau și pisici anormale, în sensul că nu se născuseră cu abilitatea de a toarce. Pentru acestea, în timp s-au creat locuri speciale de muncă, ce presupuneau alte aptitudini cel puțin la fel de importante pentru bunul mers al societății.
-
După ce domnul Zece reuși să își ia salopeta, curățată parțial și diplomatul, își sărută soția și ieși în grabă pe ușă, doamna Zece își aminti de pachețelul pentru școală al singurei lor fiice, Anima, de care uitase complet în ultimele minute. Mica mâță albă asistase nerăbdătoare la conversația părinților săi, dând nervos din coadă pe sub măsuța din lemn de arțar din bucătărie, în așteptarea micului dejun. 
- Fir-ar să fie! se impacientă doamna Zece. Anima, imediat îți aduc bolul cu lapte și îți fac și sandvișul pentru școală, draga mea. Cu ce vrei să fie azi, cu somon sau plătică?
- Nu contează, zise la repezeală fetița, căreia razele de soare ce se îmbinau cu umbrele frunzelor în dreptul ferestrei îi dădură chef de ieșit mai repede din casă.
-
Familiile de pisici își depozitau mâncarea, pentru a o menține proaspătă, într-o cutie de dimensiuni destul de mari pe care o numeau frigider. Din două în două zile, la orele dimineții, căruciorul cu gheață al domnului Buclă trecea pe la fiecare dintre case, aprovizionându-le cu o cantitate suficientă pentru a umple frigiderul pentru 48 de ore. Gheața era pusă în compartimentul de jos, iar în cel de sus, care la rîndul său era împărțit în compartimente mai mici, era așezată mâncarea. Domnul Buclă era un motan mai în vârstă, care nu avea familie și care nu știa să toarcă. Copiii mai râdeau uneori de el, atunci când trecea târându-și coada prăfuită prin fața caselor lor, însă bătrânul motan cenușiu se făcea de fiecare dată că nu îi aude și își vedea de treaba lui, aruncându-le doar săgeți din priviri atunci când se îndepărta suficient de mult încât să nu fie văzut.
-
După ce se holbă timp de aproape două minute la frigiderul deschis, fără să scoată nimic din el, doamna Zece făcu ochii cât cepele și, întorcându-se cu fața spre mijlocul bucătăriei, își puse labele în șolduri, exclamând cu uimire:
- Unde e toată mâncarea din frigider?!
-
Familia Zece nu era foarte înstărită. Domnul Zece câștiga însă suficiente Piramide încât să-și permită să aibă întotdeauna frigiderul plin cu mâncare. Puiul, peștele, ouăle, laptele, brânza, fructele și legumele nu lipseau aproape niciodată din meniul casei. În plus, doamna Zece primea și ea o alocație lunară de creștere a micuțului Archi, valabilă până când acesta avea să împlinească trei ani. După aceea, doamna Zece urma să se întoarcă la Fabrica de Tors alături de soțul ei. 
-
Piramidele erau moneda de schimb a regiunii. Micuțe, cu laturile de opt milimetri, acestea aveau, după cum dă de înțeles și denumirea lor, forma unor piramide în miniatură. Pe fiecare dintre cele patru fețe triunghiulare se găsea câte o inscripție conținând un simbol al Cetății, iar pătratul ce reprezenta baza avea gravată valoarea Piramidei. În funcție de valoare, exista și o culoare pentru fiecare astfel de monedă: galben pentru valoarea cea mai mică (1 Piramidă), verde pentru Piramida de 3, roșul colora Piramida cu valoare 5, în timp ce 7 era violet, 9 – argintiu, Piramida de 11 avea culoarea albă, iar cea de 13, cu valoarea cea mai mare, era colorată în albastru regal. Cei din familia Zece nu-și mai aminteau de când nu mai văzuseră o Piramidă de 13, fiindcă toate veniturile lor lunare nu atingeau această valoare. Ca să ai în posesie așa ceva trebuia să-ți vinzi, poate, o casă sau o altă proprietate.
-
Anima ridică nedumerită din umeri la întrebarea mamei sale. Nu știa ce se întâmplase cu mâncarea din frigider. Nici nu mai avea cine altcineva să-i răspundă doamnei Zece, deoarece Archi nu învățase încă să vorbească. 
- Trebuie să plec, altfel întârzii la școală și doamna Alfa o să îmi pună absență, zise Anima și se ridică de la masă, apoi ieși pe ușă, nu înainte de a lua două mere verzi din coșul de pe masă și de a le îndesa în micul său ghiozdănel, peste materialele pentru orele din acea zi. Doamna Zece nici nu apucă să schițeze vreun gest, că fetița era deja la colțul străzii, salutându-și câțiva colegi care veniseră din sens opus. Merseră cu toții apoi pe strada Marți, unde grupul se multiplică din nou și toată ceata astfel formată o luă la picior spre școală, mieunând vesel ultimele noutăți.
-
Rămasă singură cu fiul cel mic, doamna Zece nu putu face altceva decât să se așeze pe un scaun, să tragă aer în piept și să își imagineze cum îl va strânge de gât pe domnul Zece, care evident că era singurul care i-ar fi putut face o astfel de farsă de prost gust, ce îi depășea puterea de înțelegere. Sigur, doamna Zece era obișnuită cu șotiile soțului ei, pe care îl luase de bărbat tocmai fiindcă fusese fermecată de simțul neobișnuit al umorului de care acesta dăduse dintotdeauna dovadă, însă de la a pune sare în laptele cu cafea, în loc de zahăr, sau pastă de dinți pe pâine, în loc de cremă de brânză, și până la a ascunde toată mâncarea din frigider, era cale lungă. Și tocmai astăzi, când se strânsese o tonă de rufe murdare care trebuiau spălate, ea, doamna Zece, trebuia să cotrobăie prin toată casa și neapărat să găsească mâncarea înainte ca aceasta să se strice! Plină de nervi, dar conștientă nu are cum să-și aștepte soțul să se întoarcă, de vreme ce acesta abia plecase la lucru, femeia aruncă o privire spre pătuțul lui Archi, care își făcea de joacă cu un ghem roșu, torcând abia perceptibil, și după ce se asigură că totul e în regulă cu micuțul, își dădu jos șorțul de bucătărie și porni îmbufnată în căutarea mâncării dispărute.
Pivnița fu prima cercetată, însă în afară de bineștiutele borcane cu murături, gemuri, conserve, mirodenii puse la uscat, sticle cu vin și imensul butoi cu varză murată, alături de toate vechiturile depozitate acolo de cei ai casei, nu se mai afla nimic. Doamna Zece bodogăni în timp ce încercă fără succes să-și scoată din blană pânzele de păianjen pe care nu le putuse evita din cauză că se aflau efectiv peste tot și își jură că o să-l pună pe domnul Zece să curețe toată pivnița la sfârșit de săptămână. Sigur, asta după ce o să-l strângă mai întâi de gât pentru faza cu ascunsul mâncării. Aproape împiedicându-se de un obiect micuț și tare care i se ivi în cale, dar căruia nu îi acordă prea multă atenție, deoarece după dimensiune nu avea cum să fie ceea ce căuta ea, doamna Zece ieși din pivniță și luă la puricat parterul locuinței. Îl mai verifică o dată pe Archi, care se ocupa acum cu suptul propriei lăbuțe din spate, lucru care îl făcea să stea foarte cuminte, mai aruncă o privire prin bucătărie cu speranța că va vedea ceva ce îi scăpase prima oară și după ce se convinse că nu-i scăpase nimic, trecu mai departe. Nici urmă de mâncare în debara, baia de la parter, camera de zi sau dormitorul conjugal, așa că doamna Zece urcă scările către mansardă, unde se mai găseau o baie de rezervă și cele trei dormitoare ale copiilor. Archi încă dormea cu părinții pentru că avea nevoie să fie alăptat din două în două ore, așa că dormitorul său era încă nearanjat, urmând să fie pregătit abia atunci când micuțul avea să fie înțărcat, deci mama sa nu avu altceva de făcut decât să arunce o simplă privire și să constate că în camera goală nu se afla ceea ce căuta ea. În dormitorul de culoare roz al Animei domneau ordinea și curățenia, fetița fiind foarte conștiincioasă în privința acestor aspecte, așa că doamnei Zece îi fu extrem de simplu să verifice o cameră în care toate erau la locul lor. Negăsind nici de această dată nimic, intrând în panică la gândul că i-a mai rămas un singur loc de verificat și imaginându-și îngrozită că va trebui să reia căutarea de la început, doamna Zece porni cu pași nesiguri spre cel de-al treilea dormitor. 
-
Labyrinth Zece își cunoscuse viitoarea soție, pe Lyra Lynx, cu șaisprezece ani în urmă la bâlciul anual ce avea loc la fiecare mijloc de august în Cetate. Printre standurile de plăcinte cu carne sau dovleac, gheretele cu înghețată, nuga sau batoane de susan, aparatele de popcorn sau oalele cu porumb fiert, plasate strategic lângă caruselele din care copiii coborau întotdeauna cu o poftă nebunească de mâncare, erau amenajate ici-colo ringuri pentru întreceri sportive. Fie că era vorba despre concursuri de dans, de înfulecat cremvurști, de menținere a echilibrului pe o sârmă extrem de subțire amplasată deasupra unei gropi cu noroi, de agilitate, forță sau inteligență, motanii adolescenți erau primii mânați de teribilism care se întreceau să-și dovedească aptitudinile, convinși fiind că doar așa vor reuși să atragă atenția domnișoarelor ce priveau pe sub gene de pe margine. În unele dintre cazuri nici nu erau prea departe de adevăr, deoarece multe dintre mâțele adolescente prezente nu făceau altceva decât să chicotească între ele, să-și dea coate și să se mire zgomotos atunci când vreunul dintre concurenți reușea vreo schemă neobișnuită sau periculoasă. Lyra Lynx, care venise la bâlci dintr-un alt ținut, în compania părinților săi, posesori ai unui stand cu mâncare, nu făcea parte din grupul gălăgios, tocmai de aceea nici nu fusese observată imediat de Labyrinth, motanul galben care acaparase toată atenția cu giumbușlucurile pe care le reușise pe sârma incredibil de subțire. Ea, însă, abia își putea lua ochii de la el. Înalt, subțire, cu blana lucioasă și strălucitoare ca aurul, motanul știa să facă remarci și comentarii deosebit de amuzante după fiecare dezechilibrare, însă de fiecare dată reușise să-și redreseze poziția, susținut și de hohotele de râs venite din mulțimea adunată la fața locului, și termină prin a câștiga întrecerea. Purtat pe brațe de prietenii săi și înconjurat imediat de admiratorii prezenți, Labyrinth nu observă că, undeva sub un stejar cocoșat de greutatea propriului ram, o fată nesigură pe ea visa cu ochii deschiși la un gând imposibil de realizat. Lyra nu s-ar fi gândit niciodată că un astfel de motan i-ar putea acorda atenție. În primul rând pentru că era grăsuță, foarte puțin sociabilă și mai era și tricoloră. Albul, negrul și portocaliul se îmbinau alandala pe corpul durduliu, aducându-i fetei porecla de ”calico”, care în vechime era atribuită ”pisicilor cu rădăcini îndoielnice”. Chiar dacă nimeni nu o făcuse vreodată să se simtă marginalizată din cauza coloritului, pentru că societatea pisicească evoluase și nu se mai punea accent pe astfel de detalii, fata citise într-o carte veche despre ”cei ca ea” și nu putuse niciodată să se simtă bine în propria blană. Labyrinth o observă pe viitoarea doamnă Zece abia după ce toată zarva se estompă și, mânat de foame, se apropie de standul familiei Lynx pentru a îmbuca ceva. Motanul gustă atunci cea mai bună tocăniță de vinete și dovlecei din viața lui, iar după ce află că nu doamna Lynx, ci fiica sa Lyra, gătise atât de deliciosul fel de mâncare, Labyrinth îi ceru fetei cu ochi albaștri deosebit de frumoși adresa și după o prietenie prin corespondență de câțiva ani, când fiecare dintre ei își terminase deja școala, deciseseră că sunt suflete pereche și se căsătoriseră. Domnul și doamna Zece se iubeau la fel ca în prima zi și legătura lor, bazată atât pe dragoste adevărată, cât și pe o prietenie strașnică, dăduse naștere unui număr de trei copii. Doi dintre ei, cei mai mici, Anima și Archi, locuiau în casa părintească, fetița fiind elevă în primul an la școala primară din Cetatea Pisicilor, iar Archi, mezinul, încă își ocupa timpul cu gângureli și golit biberoane cu lapte. Fiul cel mare al familiei locuia în internatul Școlii Superioare care se afla într-un alt ținut, unde începuse în urmă cu o lună cel de-al zecelea an de studiu. Părinții săi nu-l mai văzuseră de la festivitatea de deschidere și, pentru că îl știau bine-mersi la distanță de kilometri buni, nu mică îi fu mirarea doamnei Zece când intră în cel de-al treilea dormitor și își văzu fiul cel mare întins pe pat cu labele în sus, sforăind, cu rucsacul aruncat într-un colț și cu o burtă cât toate zilele afișată ostentativ.
- Doamne, Dumnezeule! exclamă doamna Zece, în timp ce își duse instinctiv laba la gură și se repezi spre băiat, zgâlțâindu-l puternic. Sindi, trezește-te, mamă!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,,LUCEAFARUL DIN VALE”!

  Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,, LUCEAFARUL DIN VALE ”! 2024 PS. Lista a f...