sâmbătă, 30 mai 2020

Ion Cuzuioc - R.Moldova - Despre Personalități notorii ale Scrisului Românesc! Originalitatea poemelor lui Cezar Florin Ciobâcă!




   Am scris mai multe prefețe și referințe de carte. Unele în baza manuscriselor citite, altele după lecturarea cărților editate. Nu-i secret că o parte din prefețe au fost scrise la rugămintea autorilor și totdeauna am făcut-o din plăcerea creației așternută cu har pe hârtie, dar și cărțile editate care m-au impresionat n-au fost trecute de penița mea. În calitate de Președinte al Cenaclului Literar ,,La Târgoviște " am moderat zeci și zeci de lansări de carte ca să mă pronunț c-un Laudatio în adresa protagonistului evenimentului literar. Și în afara Cenaclului am fost solicitat ca să moderez unele lansări de carte pe la diferite biblioteci publice și instituții de învățământ. Fără doar și poate că moderarea acestor lansări cere o analiză literară serioasă înainte de a te prezenta în fața cititorului, arbitrului obiectiv ale celor scrise. În calitate de invitat de onoare la seratele de creație ale confraților de condei tot am găsit posibilitatea de a mă referi și la scrierile literare ale colegilor. Să te pronunți formal asupra unei cărți scrise fără ca să o citești cu seriozitate,  mai bine să nu o faci, căci cele turnate cu ,,apă chioară " pot afecta și autorul și publicul prezent. Un lucru important se cere de la vorbitor și de la un autor de referințe,  ca să pătrundă în miezul celor scrise, fie poezie, proză sau dramă.
  În biblioteca mea personală am foarte multe cărți dăruite cu dedicație din partea autorilor și la un loc de onoare stau cele care mă impresionează mai mult și mă fac să revin la ele ca să le recitesc cu drag. Una din aceste cărți este și volumul de poeme stil nipon: Haiku,  Senryu ,, Caruselul anotimpurilor "
al confratelui de condei botoșănean, Cezar Florin Ciobâcă, apărută la editura PIM din Iași.  În lumea autorilor și celor îndrăgiți de farmecul haikuului,  numele lui Cezar Florin Ciobâcă este foarte bine cunoscut, mai bine zis și scris, ca unul din cei mai talentați și originali poeți români semnatari de poeme de sorginte niponă, tradus în mai multe limbi, publicat în diverse reviste de peste hotare, apreciat la multiple Concursuri Internaționale Literare din Japonia,  SUA, Canada,  Croația,  Franța, Bulgaria ș.a. Cezar Florin Ciobâcă este omul observației, imaginației și autenticului în poezia haicuistă. Un poet care nu vede lumea cu alți ochi spre deosebire de trecătorul de rând,  va fi nevoit să ,,sugă din deget" pentru a descrie artificial unele momente ce se perindă în jurul lui. Un haijin, autor de haikuuri, trebuie să aibă ochi ageri pentru a observa fenomenele naturii și a le descrie în trei versuri,  evitând metafora, adjectivul,  rima, eul său prezent în verb și alte rigori ce se impun Haikuului. Cezar Florin Ciobâcă și-a demonstrat măiestria sa de Haijin cu har chiar de la primele participări la Concursurile Săptămânale Romanian Haiku,  diriguite de către faimosul maestru în arta poemului Haiku,  Corneliu Traian Atanasiu,  poemele sale fiind plasate pe locurile de frunte ale competiției respective. Înainte de așterne aceste rânduri pe hârtie,  mai precis scris, a le culege la calculator,  am frunzărit volumele de poeme Haiku editate anual de către grupul Romanian Haiku. Sincer să fiu, am rămas plăcut surprins ca să observ că aproape la toate concursurile săptămânale poemele lui Cezar Florin Ciobâcă să fie apreciate la justa lor valoare și să se situeze pe podiumul laureaților.  Deși îmi sunt cunoscute poemele domniei sale din concursuri,  totuși am revenit la ele recitind cu multă plăcere volumul său ,,Caruselul anotimpurilor ".
Recitind poemele anotimpurilor anului, m-am pomenit în anii copilăriei,  adolescenței, maturității și cea de tată și bunic, călătorind prin lumea de basm a naturii și  a frumosului ce se perindă în jurul ei. Haikuurile lui Cezar Florin Ciobâcă sunt adevărate perle poetice scrise în timpul respectiv al anului și dedicat lui. Poemele lui Cezar Florin Ciobâcă îmi amintesc de pastelurile lui Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu,  George Coșbuc, George Bacovia,  George Topârceanu și a altor titani ai scrisului românesc. /Bătrân sub cireș - petalele îi albesc / umbra subțire /; / Vechea livadă - doar ciocănitorile/ curăță pomii/ sau /Câmpul cu orez - stelele umplu spațiul/ dintre răsaduri /, doar câteva poeme selectate din compartimentul Primăvara în care autorul descrie realitatea cu tentă aluzivă,  optimistă și , de ce nu, ironică în Senryul / O buburuză- fata îngână din nou/ vechiul cântecel/.Fără doar si poate că mi-am amintit și eu de ,,vechiul cântecel" când mă pomeneam cu vreo buburuză în palmă  ca să îngân: ,,buburuză- ruză, încotro vei zbura, acolo m-oi însura ”, iar fetele: ,,buburuză- ruză, încotro vei zbura, acolo m-oi mărita”.
  Prin anotimpul Vara al anului,  Cezar Florin Ciobâcă se vede la mare, pe câmpul
muncii, în bătaia vântului, sub ploaie și soare, observând, admirând și meditând asupra tuturor fenomenelor ce se perindă în jurul său din zori pân'la chindii și, evident, al miracolului nocturn de sub bolta cerească./ Zi caniculară - numai fata morgana/ bate câmpii/ sau /Pe malul mării - un cerșetor își înalță/ castel de nisip /, poeme în care autorul haijin volens nolens țintește prin versul său și în fenomenul optic al naturii și în visul celui cu mâna întinsă. Într-un Senryu ironia se simte în apele sale, observație descrisă de către autorul lui: /Plajă de nudiști - o femeie își scoate/ chiar și peruca/ sau / Căldură mare - tata dezbracă de tot/ sperietoarea/.
     Anotimpul Toamna cu roadele ei mănoase este o sursă binevenită pentru un Haijin. Școala,  livada, grădina, via, parcul, casa,  păsările călătoare,  truda omului și fenomenul sezonier este prezent în poemele lui Cezar Florin Ciobâcă. /Prima zi de școală - în curtea școlii vechi/ doar frunze arse/; /Noapte de toamnă - numai luna plina/ în cuibul berzei/; / De pază-n vie - mirosul busuioacei/ și printre stele/, doar trei haikuuri selectate din compartimentul de poeme dedicate multașteptatei și nostalgice Toamnă. 
   Cât ar fi de geroasă, disconfortabilă și capricioasă Iarna, frumusețea și plăcerile ei nimeni nu le poate contesta. Sărbătorile de Crăciun, Revelion, Bobotează,  Sfântul Nicolae, Dragobetele și primele ninsori tot au servit un bun pretext pentru poemele incluse în compartimentul Iarna din volumul ,,Caruselul anotimpurilor ". / Slujbă de Crăciun - țipătul nou-născutului/ stinge - o candelă/; / Prima ninsoare - nepotul îmi numără/ din nou perii albi/; / Zi de Ignat - țipetele porcilor/ scutură chiciura/; / Casa de pe deal - în scrânciobul troienit/ scârțâie luna/ și multe alte poeme de valoare ca un șirag de mărgăritare îmbogățesc filele cărții lui Cezar Florin Ciobâcă. 
   Să fii original într-un ocean poetic împânzit de haikuuri care mai de care este foarte greu, mai mult, ai toate șansele să compui vreun poem asemănător cu altul pe care nu l-ai văzut și citit niciodată. Se știe că universul este pur și simplu inundat  de gânduri omenești și tot așa este bine cunoscut că gândurile călătoresc,  zboară în timp și spațiu. De foarte multe ori și autorul acestor rânduri a fost nevoit să răsfoiască volume de haikuuri și să caute prin siteurile literare poeme cu același Kigo sau subiect ca nu cumva să i se incrimineze de plagiat și să dea în bară cu Haikuul său  crezând-ul bun și original. Memoria este foarte binevenită pentru un poet, dar uneori te poate duce și în ispită. Haijinul Cezar Florin Ciobâcă este atent la scrierile sale pentru a evita unele similitudini care-l pândesc pe orice poet. Chiar dacă un subiect oarecare mai poate fi găsit și în alte poeme,  Cezar Florin Ciobâcă îl redă cu totul și cu totul în altă formă,  catalogat mai apoi ca unul original și de valoare.
  Un argument sigur de apreciere a unei cărți poate fi de ajuns doar cunoscând autorul prefeței. Prefața volumului ,,Caruselul anotimpurilor " de Cezar Florin Ciobâcă este semnată de către cel mai versat cercetător și teoretician în domeniul Haikuului, Сorneliu Traian Atanasiu, care este și editorul acestei cărți de valoare, apărută în 4 limbi: română,  engleză,  germană și franceză!

 
      Ion Cuzuioc, 
       medic, scriitor și publicist 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DIN SCRIERILE AUTOAREI MIHAELA CD - VIDEOCLIPURI

                                              ,,PAȘI DE CATIFEA”                               ,,CU SUFLETUL ÎM PALMĂ”