joi, 21 mai 2020

ION CUZUIOC - REPUBLICA MOLDOVA - medic, scriitor și publicist, despre Kessy Ellys Nycollas: mesagerul Culturii și Scrisului Românesc!






                                                              Ion Cuzuioc
                                                medic, scriitor și publicist

Kessy Ellys Nicollas, mesagerul Culturii și Scrisului Românesc!
                                                

    În loc de preambul la cele scrise mai jos, drag cititor, țin să te avertizez că, dacă vei fi curios să afli unele date personale din biografia distinsei scriitoare, editoare și antologatoare cu numele Kessy  Ellys Nycollas, nu-ți  va reuși,  căci domnia sa nu și le afișează ca mulți alții pe rețelele de socializare, înșirând pagini interminabile doar de dragul unei laude personale. Dumneaei își publică doar creația sa ca lumea, în persoana ta cititorule, să citească și să aprecieze așa cum găsește el de cuviință! Și autorul acestor rânduri a intenționat să deconspire unele date mai detaliate din biografia colegei de peniță,  dar, vorba aia: Bea Gligore agheasmă! Fără rost...
   Deși creația poetei și prozatoarei Kessy Ellys Nycollas îmi este cunoscută de mai mulți ani, colaborarea noastră a început ceva mai târziu,  mai bine zis, cam odată cu fondarea și editarea prestigioasei reviste de cultură,  artă și literatură română ,,Luceafărul din vale ". Am prezentat creații din toate genurile literare pe care le practic mai bine de jumătate de veac,  ca să-mi fie publicate în numerele de rând ale revistei editate, ceea ce mă obligă să fiu recunoscător fondatoarei și redactorului șef, Kessy Ellys Nycollas. Mai mult, am îndemnat și alți colegi de peniță să trimită în adresa redacției lucrările sale pentru a fi citite, analizate și publicate. Astăzi îmi sunt și mie recunoscători pentru această recomandare colegială scriitorii Florin Golban, Tatiana Afanasie Crăciun,  Nicolae Schițco ș.a.
  Dar o colaborare cu o revistă literară nu înseamnă să-ți publici și să-ți citești doar creația ta proprie. Un colaborator trebuie să citească și alte lucrări ale confraților săi și să se expună pe marginea lor. Fără doar și poate că mai întâi m-au interesat articolele doamnei Kessy Ellys Nycollas ca să-mi creez o părere personală despre dumneaei nu numai ca manager editorial dar și ca un om al scrisului românesc.  
   Zis și făcut! Citindu-i și analizându-i poezia scriitoarei  Kessy Ellys Nycollas am conchis cu satisfacție, că autoarei ia reușit pe bune să expună în versuri dragostea față de neam, de datinile și obiceiurile strămoșești, de natură, de viața pe care o trăim pe acest pământ. Versurile poetei mărturisesc cu lux de amănunte, că Kessy Ellys Nycollas nu este indiferentă față de fenomenele și evenimentele ce se perindă zi de zi în jurul nostru, pe unele elogiindu-le, pe altele luate în răspăr, iar unele fiind descrise metaforic și imaginar. Poeziile publicate în volume aparte, în revistele  și pe site-urile literare vin să-l convingă pe cititor, că autoarea lor a acumulat niște ani de viață bogați în exprimare poetică. Mai mult, poeta retrăiește în versurile sale frumusețea naturii, optimismul și pesimismul, dragostea, singurătatea, indiferența, nostalgia, metehnele omenești și evident, crezul și dragostea în Bunul nostru Dumnezeu. Poeta Kessy Ellys Nycollas totul ce observă în jur, totul ce retrăiește redă în versuri, îmbinând de minune imaginea cu metafora, realitatea cu bizarul, trecutul cu prezentul și viitorul. Și acest lucru îl face conștient și cu har poetic, fiindcă dumneaei are dorința și vrerea de a se expune în versuri, atenționându-și intențiile în fiecare vers așternut pe hârtie. În unele poeme s-ar părea că autoarea lor este dură față de om … /Nu plânge după cel ce pleacă/ Lasă-l să plece, este alegerea sa/, ca mai apoi să-l încurajeze…/Mergi mai departe cu mândrie/Privește drept, zâmbește iartă/. Da, un poet trebuie să fie și dur și nostim, indulgent și pesimist și optimist și romantic dar și dramatic, fiindcă el este obligat să descrie realitatea cu ochii deschiși, dar nu pe dibuite și fals. Cititorul demască falsul cu ușurință și după lecturarea unor versuri ,, supte din deget” închide cartea și dispare pentru totdeauna de la autorul lor. Poeta Kessy Ellys Nycollas este sinceră cu cititorul său și el îi răspunde cu aceeași monedă. Acesta și este drumul direct spre Olimp!
     Scriitoarea   Kessy Ellys Nycollas , autoare a mai multor cărți de proză și poezie, a dat dovadă nu numai de observație artistică, de imaginație și de har scriitoricesc, dar și de curajul respectiv când a hotărât să-și aștearnă gândurile într-o creație literară de proporții. Emoțiile sufletești, interiorul uman se armonizează pe bune cu mișcările vietăților naturii, cu fenomenele cerești însăilate cu dibăcie și în aforismele sale cu alură filosofică.  Sentimentele umane nutrite în interiorul său, trăirile sufletești, visurile, dragostea, răbdarea, compasiunea și bucuria și-au găsit un spațiu creativ în gândurile literare aforistice. Citatele filosofice și biblice au un rol primordial în gândirea omului. Și în acest domeniu literar și publicistic Kessy Ellys Nicollas își demonstrează cu dibăcie harul divin, demonstrându-ne că este un Om distins al Scrisului Românesc!
   Fără a cunoaște și unele date personale din biobibliografia scriitoarei, editoarei și antologatoarei Kessy Ellys Nycollas m-am oprit cu dragoste asupra unor scrieri literare și publicistice ale dumneaei pe care le-am așternut pe hârtie sobru și laconic, din suflet, cu suflet și pentru suflet!

                                                                                                  Ion Cuzuioc   21.05.2020 / Chișinău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DIN SCRIERILE AUTOAREI MIHAELA CD - VIDEOCLIPURI

                                              ,,PAȘI DE CATIFEA”                               ,,CU SUFLETUL ÎM PALMĂ”