duminică, 31 mai 2020

Ion Cuzuioc - R. Moldova - Breviar biografic





Breviar biografic


S-a născut la 16 septembrie 1949 în familia intelectualilor Valentina şi Pavel Cuzuioc din comuna Ţareuca, judeţul Orhei, Republica Moldova.
A absolvit Universitatea  de  Stat de  Medicină  şi Farmacie ,, N. Testemiţanu”. După absolvirea ei activează în calitate de  medic, şef de secţie la Centrul de Medicină Preventivă din Călăraşi.
Medic-şef adjunct la Centrul Sănătăţii al Ministerului Sănătăţii din Republica Moldova (1979-1988).
Preşedinte al Fondului Carităţii şi Sănătăţii din Republica Moldova.
Membru constituant al Congresului Uniunii Europene a Carităţii(1992).
Preşedinte al Confederaţiei Asociaţiilor de Caritate din M. (1994).
Copreşedinte al Fondului Internaţional al Carităţii şi Sănătăţii (1996).
Preşedinte al Comitetului Permanent de Control asupra Drogurilor, Republica Moldova.
În 1992 la Vatican se întâlneşte cu Papa  de  la  Roma, Ioan  Pavel  II, care-i binecuvântează activitatea.
Eminent al Ocrotirii Sănătăţii.
Medic specialist Sănătatea Publică şi Managementul Sanitar (categorie superioară).
Distins cu Ordinul ,,Gloria Muncii”, Medalia „Nicolae Milescu Spătarul”, Titluri Onorifice: ,,Ambasador al Păcii (ONU) și „Ambasador al Culturii Păcii”(Asociația Europeană a Societății Civile) ; Distincţia ,,Coroana Păcii”(ONU); Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (2000), (2009), Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019), Premiul UNESCO şi numeroase premii şi menţiuni la Saloane Internaționale de Carte, Concursuri și Festivaluri Literare Naţionale şi Internaţionale.
Cetăţean de Onoare al comunei Ţareuca, Rezina, Orhei.
Membru al Uniunii Epigramiştilor, Uniunii Scriitorilor și Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
Membru al Uniunii Cineaştilor, Uniunii Umoriştilor, Uniunii Epigramiștilor, Uniunii Jurnaliştilor şi Uniunii Scriitorilor din Moldova.
Membru al Asociației Naționale a Oamenilor de Creație din Moldova.
Membru al Senatului Asociației Oamenilor de Știință, Cultură și Artă din Moldova.
Membru al Confederaţiei Internaţionale a Cineaştilor,
Membru al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor.
Membru al Asociației Canadiene a Scriitorilor Români.
Membru al Academiei Națiunii Române.
Membru al Academiei Româno-Australiană.

A editat peste  40 de cărţi de epigrame, aforisme, proză (romane, nuvele, poveşti şi povestiri pentru copii, schiţe umoristice), versuri lirice, publicistică. În toţi aceşti ani publică cronici literare, eseuri, sfaturi medicale, articole ştiinţifico-populare, a realizat cronici de carte și prefețe, a fost membru și președintele juriului la diferite concursuri literare, președintele Cenaclului Literar „La Târgoviște” și a moderat zeci de lansări de carte și Serate de creație ale colegilor de breaslă și peniță etc. Selecţii din creaţia sa literară au fost incluse în peste 200 de antologii şi culegeri din România, Rusia, SUA, Austria, Franța, Canada,Coreea de Sud, Muntenegru, Macedonia ș.a. Bucureşti, Cluj-Napoca, Ploieşti, Iaşi, Braşov, Bacău, Brăila, Buzău, Galaţi, Giurgiu, Câmpina, Alba Iulia, Craiova,Târgu Jiu, Horodnic, Timişoara, Târgoviște, Râmnicu Vâlcea, Vama-Suceava, Tecuci, Câmpulung Muscel, Petroșani, Constanța, New York, Viena, Toronto, Montreal, Seul,  Podgorica, Sydney, Skopje etc . A publicat practic în toate revistele şi ziarele din Republica Moldova (Moldova, Viaţa Basarabiei, Chipăruş, Cucul, Pardon, Alunelul, Amic, Femeia Moldovei, Literatura şi Arta, Timpul, Făclia, Glasul Naţiuni, Jurnal de Chişinău, Clipa Siderală, Florile Dalbe, Micul Prinț, Cuvântul.etc.) În România:revistele Dor de Basarabia, Apollon, Moldova Literară, Gând Românesc, Cuvântul, Scârț, Viața Ta, Turburele, Ziarul Văii Jiului, Academia Cațavencu, Revista Booklook ,Epigrama, Lumea Epigramei, Hohote, Haz de Necaz, Porto Franco, Ţânţarul, Bolta Verde, Timpul, Viaţa Buzăului, Apostrof, Amprenta, Carambol, AG pe RIME, Adevărul de Cluj, Epigrama de Strehaia, Contraste Literare, Pann Duru, Surâsul Bucovinei, Spinul, ACUS, Cugetul, Satyrul, Luceafărul din Vale, AcidDava, Ordinea zilei, Banchetul, Taifas Literar, Realitatea, Cronos, UZPR etc.;
În alte publicații de peste hotare:Faptu ’Divers, (Toronto, Kanada) , Unirea, (Viena, Austria), Destine Literare, (Montreal, Kanada), Confluențe Literare (Sydney, Australia) etc. A prezentat și a evoluat în diverse emisiuni televizate şi radiofonice din Republica Moldova şi România.

 Prezentat în:
Mihai Cimpoi, O istorie deschisă a literturii române din Basarabia, Editura Fundației Culturale Române, București, 2002.
     2.Dicționarul Scriitorilor Români din Basarabia 1812-2006, Chișinău, Editura  Prut Internațional, 2007.
Dicționarul Scriitorilor Români din Basarabia 1812-2010, Chișinău, Editura Prut Internațional, 2010.
Dicționarul scriitorilor români de azi, Iași, Editura „Porțile Orientului, 2011.
Calendar Național, Chișinău, Biblioteca Națională, 2014,
Pedagogi Români Notorii (Din Basarabia), Chișinău, Editura Pontos, 2016.
   7.Un Dicționar al Scriitorilor Români Contemporani, Iași, Editura   TipoMoldova, 2016.
Localitățile Republicii Moldova, Vol.14, Chișinău, Fundația „Draghiștea”,  2016
Unirea în destinul românilor basarabeni, Ed. Pontos, Chișinău, 2017.
Personalități notorii ale neamului. Gheorghe Baciu. Chișinău, 2018.
11. Calendar Național , Chișinău, Biblioteca Națională, 2019.
Calendar Editorial , Petroșani, Luceafărul din vale, 2019.
Enciclopedia scriitorilor români de pretutindeni, Chișinău, 2019.
Anuarul Epigramiștilor Români 2020, Craiova, Editura Sitech, 2020.
Dicționarul World Poets Association și World Literature Academy, 2020.

Referinţe:

Confesiv, sincer, mucalit Ion Cuzuioc are ochi ager pentru a observa situaţiile cu haz când oamenii se mai încurcă în capcanele vieţii. Este medic nu doar ca profesie socială: ci şi să facă sanitarie în literatură parodiind, îngânându-i pe alţii şi jucând, imitându-i în hora umoriştilor. Căci aşa ar trebui să fie umorul: să mărturisească, dar şi să păcălească. (academician Mihai Cimpoi, Preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Oamenilor de Creaţie din Moldova); Veritabile punţi de legătură – mai ales când este vorba de epigramişti şi creaţii ale acestora născute în locuri diferite, deşi situate în proximitate şi scrise în aceeaşi limbă – comentariile spirituale ale confratelui Ion Сuzuioc constituie deopotrivă exerciţii de virtuozitate şi acte amicale. Se poate spune, pe drept cuvânt, că el are gâdilici la pană şi, de ce nu, la poantă, fapt ce nu-i poate decât spori opera şi numărul prietenilor.(George Corbu, Preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România); Ion Cuzuioc, confratele de peste Prut, medic şi scriitor, deşi este un om realizat şi îngalonat cu de toate, cărţi, titluri, premii, onoruri şi aprecieri deosebite, rămâne acelaşi om neschimbat, modest şi perseverent care-şi vede de treaba sa cu o pasiune aleasă, desăvârşindu-şi opera care-l defineşte, detaşează şi pune în lumină cu tot mai multă consistenţă. Reputatul scriitor şi medic moldovean este un adevărat terapeut al sufletului, care a înţeles mai bine decât alţii efectul miraculos şi benefic al cuvântului pentru alinarea şi vindecarea diverselor traume şi agresiuni asupra sufletului în aceste momente de criză şi tranziţie, la care este părtaşă şi cultura, tot mai marginalizată astăzi. Este o personalitate deosebită şi complexă, dar şi un condei de excepţie, un Jurnalist şi publicist cu talent şi har dumnezeiesc, cu spirit de observaţie, Inteligenţă nativă şi umor.(Gavril Moisa, Secretar general al Ligii Scriitorilor din România.); Ion Cuzuioc este un prozator eminamente liric, care merge pe filonul poetic. Ai impresia că bucăţile lui de proză sunt scrise în poezie. Autorul ne dovedeşte că are forţă epică, întru a depăşi cadrul liric de a explora materia epică, de a rupe fragmente epice şi de a le transforma în proză de proporţii, lucru pe care l-a făcut cu brio în romanul ,,Voiaj în hău”.(Arcadie Suceveanu, Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova); Într-o lume bolnavă, Ion Cuzuioc pune diagnoze: ceea ce scrie dânsul par mai degrabă nişte reţete medicale– pentru bunătate, pentru dragoste, pentru omenie– care urmează să încurajeze omul din fiecare dintre concetăţenii noştri.(Nicolae Dabija, academician, Preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă, Cultură şi Artă din Republica Moldova).

Ca aluatul în covată
dospește binele
în sufletul meu
ca să-l pot exporta
oamenilor din preajmă



                                                  Ion Cuzuioc și Grigore Vieru...la sfat !


sâmbătă, 30 mai 2020

Ion Cuzuioc - R.Moldova - Despre Personalități notorii ale Scrisului Românesc! Originalitatea poemelor lui Cezar Florin Ciobâcă!




   Am scris mai multe prefețe și referințe de carte. Unele în baza manuscriselor citite, altele după lecturarea cărților editate. Nu-i secret că o parte din prefețe au fost scrise la rugămintea autorilor și totdeauna am făcut-o din plăcerea creației așternută cu har pe hârtie, dar și cărțile editate care m-au impresionat n-au fost trecute de penița mea. În calitate de Președinte al Cenaclului Literar ,,La Târgoviște " am moderat zeci și zeci de lansări de carte ca să mă pronunț c-un Laudatio în adresa protagonistului evenimentului literar. Și în afara Cenaclului am fost solicitat ca să moderez unele lansări de carte pe la diferite biblioteci publice și instituții de învățământ. Fără doar și poate că moderarea acestor lansări cere o analiză literară serioasă înainte de a te prezenta în fața cititorului, arbitrului obiectiv ale celor scrise. În calitate de invitat de onoare la seratele de creație ale confraților de condei tot am găsit posibilitatea de a mă referi și la scrierile literare ale colegilor. Să te pronunți formal asupra unei cărți scrise fără ca să o citești cu seriozitate,  mai bine să nu o faci, căci cele turnate cu ,,apă chioară " pot afecta și autorul și publicul prezent. Un lucru important se cere de la vorbitor și de la un autor de referințe,  ca să pătrundă în miezul celor scrise, fie poezie, proză sau dramă.
  În biblioteca mea personală am foarte multe cărți dăruite cu dedicație din partea autorilor și la un loc de onoare stau cele care mă impresionează mai mult și mă fac să revin la ele ca să le recitesc cu drag. Una din aceste cărți este și volumul de poeme stil nipon: Haiku,  Senryu ,, Caruselul anotimpurilor "
al confratelui de condei botoșănean, Cezar Florin Ciobâcă, apărută la editura PIM din Iași.  În lumea autorilor și celor îndrăgiți de farmecul haikuului,  numele lui Cezar Florin Ciobâcă este foarte bine cunoscut, mai bine zis și scris, ca unul din cei mai talentați și originali poeți români semnatari de poeme de sorginte niponă, tradus în mai multe limbi, publicat în diverse reviste de peste hotare, apreciat la multiple Concursuri Internaționale Literare din Japonia,  SUA, Canada,  Croația,  Franța, Bulgaria ș.a. Cezar Florin Ciobâcă este omul observației, imaginației și autenticului în poezia haicuistă. Un poet care nu vede lumea cu alți ochi spre deosebire de trecătorul de rând,  va fi nevoit să ,,sugă din deget" pentru a descrie artificial unele momente ce se perindă în jurul lui. Un haijin, autor de haikuuri, trebuie să aibă ochi ageri pentru a observa fenomenele naturii și a le descrie în trei versuri,  evitând metafora, adjectivul,  rima, eul său prezent în verb și alte rigori ce se impun Haikuului. Cezar Florin Ciobâcă și-a demonstrat măiestria sa de Haijin cu har chiar de la primele participări la Concursurile Săptămânale Romanian Haiku,  diriguite de către faimosul maestru în arta poemului Haiku,  Corneliu Traian Atanasiu,  poemele sale fiind plasate pe locurile de frunte ale competiției respective. Înainte de așterne aceste rânduri pe hârtie,  mai precis scris, a le culege la calculator,  am frunzărit volumele de poeme Haiku editate anual de către grupul Romanian Haiku. Sincer să fiu, am rămas plăcut surprins ca să observ că aproape la toate concursurile săptămânale poemele lui Cezar Florin Ciobâcă să fie apreciate la justa lor valoare și să se situeze pe podiumul laureaților.  Deși îmi sunt cunoscute poemele domniei sale din concursuri,  totuși am revenit la ele recitind cu multă plăcere volumul său ,,Caruselul anotimpurilor ".
Recitind poemele anotimpurilor anului, m-am pomenit în anii copilăriei,  adolescenței, maturității și cea de tată și bunic, călătorind prin lumea de basm a naturii și  a frumosului ce se perindă în jurul ei. Haikuurile lui Cezar Florin Ciobâcă sunt adevărate perle poetice scrise în timpul respectiv al anului și dedicat lui. Poemele lui Cezar Florin Ciobâcă îmi amintesc de pastelurile lui Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu,  George Coșbuc, George Bacovia,  George Topârceanu și a altor titani ai scrisului românesc. /Bătrân sub cireș - petalele îi albesc / umbra subțire /; / Vechea livadă - doar ciocănitorile/ curăță pomii/ sau /Câmpul cu orez - stelele umplu spațiul/ dintre răsaduri /, doar câteva poeme selectate din compartimentul Primăvara în care autorul descrie realitatea cu tentă aluzivă,  optimistă și , de ce nu, ironică în Senryul / O buburuză- fata îngână din nou/ vechiul cântecel/.Fără doar si poate că mi-am amintit și eu de ,,vechiul cântecel" când mă pomeneam cu vreo buburuză în palmă  ca să îngân: ,,buburuză- ruză, încotro vei zbura, acolo m-oi însura ”, iar fetele: ,,buburuză- ruză, încotro vei zbura, acolo m-oi mărita”.
  Prin anotimpul Vara al anului,  Cezar Florin Ciobâcă se vede la mare, pe câmpul
muncii, în bătaia vântului, sub ploaie și soare, observând, admirând și meditând asupra tuturor fenomenelor ce se perindă în jurul său din zori pân'la chindii și, evident, al miracolului nocturn de sub bolta cerească./ Zi caniculară - numai fata morgana/ bate câmpii/ sau /Pe malul mării - un cerșetor își înalță/ castel de nisip /, poeme în care autorul haijin volens nolens țintește prin versul său și în fenomenul optic al naturii și în visul celui cu mâna întinsă. Într-un Senryu ironia se simte în apele sale, observație descrisă de către autorul lui: /Plajă de nudiști - o femeie își scoate/ chiar și peruca/ sau / Căldură mare - tata dezbracă de tot/ sperietoarea/.
     Anotimpul Toamna cu roadele ei mănoase este o sursă binevenită pentru un Haijin. Școala,  livada, grădina, via, parcul, casa,  păsările călătoare,  truda omului și fenomenul sezonier este prezent în poemele lui Cezar Florin Ciobâcă. /Prima zi de școală - în curtea școlii vechi/ doar frunze arse/; /Noapte de toamnă - numai luna plina/ în cuibul berzei/; / De pază-n vie - mirosul busuioacei/ și printre stele/, doar trei haikuuri selectate din compartimentul de poeme dedicate multașteptatei și nostalgice Toamnă. 
   Cât ar fi de geroasă, disconfortabilă și capricioasă Iarna, frumusețea și plăcerile ei nimeni nu le poate contesta. Sărbătorile de Crăciun, Revelion, Bobotează,  Sfântul Nicolae, Dragobetele și primele ninsori tot au servit un bun pretext pentru poemele incluse în compartimentul Iarna din volumul ,,Caruselul anotimpurilor ". / Slujbă de Crăciun - țipătul nou-născutului/ stinge - o candelă/; / Prima ninsoare - nepotul îmi numără/ din nou perii albi/; / Zi de Ignat - țipetele porcilor/ scutură chiciura/; / Casa de pe deal - în scrânciobul troienit/ scârțâie luna/ și multe alte poeme de valoare ca un șirag de mărgăritare îmbogățesc filele cărții lui Cezar Florin Ciobâcă. 
   Să fii original într-un ocean poetic împânzit de haikuuri care mai de care este foarte greu, mai mult, ai toate șansele să compui vreun poem asemănător cu altul pe care nu l-ai văzut și citit niciodată. Se știe că universul este pur și simplu inundat  de gânduri omenești și tot așa este bine cunoscut că gândurile călătoresc,  zboară în timp și spațiu. De foarte multe ori și autorul acestor rânduri a fost nevoit să răsfoiască volume de haikuuri și să caute prin siteurile literare poeme cu același Kigo sau subiect ca nu cumva să i se incrimineze de plagiat și să dea în bară cu Haikuul său  crezând-ul bun și original. Memoria este foarte binevenită pentru un poet, dar uneori te poate duce și în ispită. Haijinul Cezar Florin Ciobâcă este atent la scrierile sale pentru a evita unele similitudini care-l pândesc pe orice poet. Chiar dacă un subiect oarecare mai poate fi găsit și în alte poeme,  Cezar Florin Ciobâcă îl redă cu totul și cu totul în altă formă,  catalogat mai apoi ca unul original și de valoare.
  Un argument sigur de apreciere a unei cărți poate fi de ajuns doar cunoscând autorul prefeței. Prefața volumului ,,Caruselul anotimpurilor " de Cezar Florin Ciobâcă este semnată de către cel mai versat cercetător și teoretician în domeniul Haikuului, Сorneliu Traian Atanasiu, care este și editorul acestei cărți de valoare, apărută în 4 limbi: română,  engleză,  germană și franceză!

 
      Ion Cuzuioc, 
       medic, scriitor și publicist 




luni, 25 mai 2020

Kessy Ellys Nycollas - România - Nu mor!





















NU MOR!
De: Kessy Ellys Nycollas
În mintea mea nu moare gândul
Nici versul ce ţi-l dăruiesc mereu, nu moare!
În ele împletesc tot Universul
Cu amintiri, cu doruri, cu visare!

În mine stăruie dorinţa
De viaţă plină de frumos şi pace!
Şi-n suflet stă necontenit credinţa
Că Dumnezeu, nu doar promite, face!

În ochii mei te văd acelaşi şi acum
Nimic nu s-a schimbat în lipsa ta!
Oriunde aş fi şi pe oricare drum
Cred că reîntâlnirea se va întâmpla!

În paşii mei adun distanţe
De mii de kilometri dus, întors!
Şi-i cer lui Dumnezeu doar sănătate...
În minte să te pot păstra, frumos!

Să ştii ca-n suflet te păstrez cu grijă
Iubirea pentru tine nu va putrezi!
Am protejat-o bine cu a visări mreajă
Şi o îngrijesc ca pe o floare, zi de zi!

Nu mor!
Deşi îmi este dor de-a ta privire
De îmbrăţişări şi vocea-ţi blândă...
Nu mor...
 chiar dacă sunt cuprinsă de mâhnire
Am înţeles că viaţa asta e absurdă!
... multe se-ntorc cu susu-n jos,
Are în ea şi dragoste şi ură,
Doar drumul este cu sens unic, fără întors!...
În rest cam toate se petrec fără măsură!

Foto: Internet









sâmbătă, 23 mai 2020

Kessy Ellys Nycollas - România - Mult am căutat....
































Mult am căutat…
De: Kessy Ellys Nycollas

Multă vreme-am căutat
Fericirea prini străini...
Căutând în lung și-n lat
Un trandafir fără spini!

Multe drumuri străbătute
Multe grădini colindate
Multe amăgiri culese
Din vorbe frumos  alese!

Am încercat să iubesc
Sincer, tandru și firesc
Să ofer dragoste pură
Uneori fără măsură
Fără rost și fără sens
Celui ce nu m-anțeles…

Am crezut întotdeauna
Că sufletul cuceresc
Prin comportamentul tandru
și firescul ,,te iubesc’’,
Spus în serile cu lună
Și în zorii dimineții
Vrând să dau vieții alt sens
 Și altă culoare feței...

Viața a trcut în van
Spinii au fost la tot pasul
Și-n pădure și în lan
Pretutindeni,
În tot ceasul!

Iubesc însă trandafirii
Numai că am învățat:
Să-i privesc de la distanță
Să-i miros pe neatinse
Să admir a lor culori
Dar să nu mai cred în vise!...


vineri, 22 mai 2020

Kessy Ellys Nycollas - România - Ai venit!





























Ai venit!

Am tresărit când te-am  zărit
N-am observat când ai venit
Și din senin mi-am amintit
Că tu ești cel pe care l-am iubit!

Au început să-mi vină-n minte
Frumoasele și dragi cuvinte
Rostite-n serile cu lună
Pe-o bancă, în parc, lângă fântână!

Parcă aevea te- am văzut
Cum din mașină ai coborât
Desculț și parcă ai fi vrut
Să-ți mai accept al tău sărut!...
Dar n-am putut!

Am adunat în suflet vină
Și mi-am cătat mereu pricină
Pentru tăcerea... la plecare
Care și-acuma doare...
Doare atât de tare!

Din ochi...nici lacrimi nu mai curg
Nu te aștept seara-n amurg
În dimineți ...nici peste zi, nu te aștept
Nu ar fi drept...nici înțelept!

Mă mai trezesc cu tine-n gând
Tresar, mă scutur și te rog
Să pleci... azi nici nu vreau
și nici nu pot să plâng
Nici amintiri nu vreau
să-mi mai stârnesc!

E pace-n suflet de acum
Și fiecare avem alt drum...
...dacă al tău e anevoios
Al meu e lin și neted, e frumos!
..................................................
Tu m-ai văzut cum înfloream
Și pentru început iubeam
Tu ai fost soare, vis, visare
Pentru al meu suflet care doare!

Acum nu mai însemni nimic
Suntem ca doi străini, privim...
Acel destin care n-a vrut
Alăturea să fim!...

22.05.2015 / Ischia




































joi, 21 mai 2020

ION CUZUIOC - REPUBLICA MOLDOVA - medic, scriitor și publicist, despre Kessy Ellys Nycollas: mesagerul Culturii și Scrisului Românesc!






                                                              Ion Cuzuioc
                                                medic, scriitor și publicist

Kessy Ellys Nicollas, mesagerul Culturii și Scrisului Românesc!
                                                

    În loc de preambul la cele scrise mai jos, drag cititor, țin să te avertizez că, dacă vei fi curios să afli unele date personale din biografia distinsei scriitoare, editoare și antologatoare cu numele Kessy  Ellys Nycollas, nu-ți  va reuși,  căci domnia sa nu și le afișează ca mulți alții pe rețelele de socializare, înșirând pagini interminabile doar de dragul unei laude personale. Dumneaei își publică doar creația sa ca lumea, în persoana ta cititorule, să citească și să aprecieze așa cum găsește el de cuviință! Și autorul acestor rânduri a intenționat să deconspire unele date mai detaliate din biografia colegei de peniță,  dar, vorba aia: Bea Gligore agheasmă! Fără rost...
   Deși creația poetei și prozatoarei Kessy Ellys Nycollas îmi este cunoscută de mai mulți ani, colaborarea noastră a început ceva mai târziu,  mai bine zis, cam odată cu fondarea și editarea prestigioasei reviste de cultură,  artă și literatură română ,,Luceafărul din vale ". Am prezentat creații din toate genurile literare pe care le practic mai bine de jumătate de veac,  ca să-mi fie publicate în numerele de rând ale revistei editate, ceea ce mă obligă să fiu recunoscător fondatoarei și redactorului șef, Kessy Ellys Nycollas. Mai mult, am îndemnat și alți colegi de peniță să trimită în adresa redacției lucrările sale pentru a fi citite, analizate și publicate. Astăzi îmi sunt și mie recunoscători pentru această recomandare colegială scriitorii Florin Golban, Tatiana Afanasie Crăciun,  Nicolae Schițco ș.a.
  Dar o colaborare cu o revistă literară nu înseamnă să-ți publici și să-ți citești doar creația ta proprie. Un colaborator trebuie să citească și alte lucrări ale confraților săi și să se expună pe marginea lor. Fără doar și poate că mai întâi m-au interesat articolele doamnei Kessy Ellys Nycollas ca să-mi creez o părere personală despre dumneaei nu numai ca manager editorial dar și ca un om al scrisului românesc.  
   Zis și făcut! Citindu-i și analizându-i poezia scriitoarei  Kessy Ellys Nycollas am conchis cu satisfacție, că autoarei ia reușit pe bune să expună în versuri dragostea față de neam, de datinile și obiceiurile strămoșești, de natură, de viața pe care o trăim pe acest pământ. Versurile poetei mărturisesc cu lux de amănunte, că Kessy Ellys Nycollas nu este indiferentă față de fenomenele și evenimentele ce se perindă zi de zi în jurul nostru, pe unele elogiindu-le, pe altele luate în răspăr, iar unele fiind descrise metaforic și imaginar. Poeziile publicate în volume aparte, în revistele  și pe site-urile literare vin să-l convingă pe cititor, că autoarea lor a acumulat niște ani de viață bogați în exprimare poetică. Mai mult, poeta retrăiește în versurile sale frumusețea naturii, optimismul și pesimismul, dragostea, singurătatea, indiferența, nostalgia, metehnele omenești și evident, crezul și dragostea în Bunul nostru Dumnezeu. Poeta Kessy Ellys Nycollas totul ce observă în jur, totul ce retrăiește redă în versuri, îmbinând de minune imaginea cu metafora, realitatea cu bizarul, trecutul cu prezentul și viitorul. Și acest lucru îl face conștient și cu har poetic, fiindcă dumneaei are dorința și vrerea de a se expune în versuri, atenționându-și intențiile în fiecare vers așternut pe hârtie. În unele poeme s-ar părea că autoarea lor este dură față de om … /Nu plânge după cel ce pleacă/ Lasă-l să plece, este alegerea sa/, ca mai apoi să-l încurajeze…/Mergi mai departe cu mândrie/Privește drept, zâmbește iartă/. Da, un poet trebuie să fie și dur și nostim, indulgent și pesimist și optimist și romantic dar și dramatic, fiindcă el este obligat să descrie realitatea cu ochii deschiși, dar nu pe dibuite și fals. Cititorul demască falsul cu ușurință și după lecturarea unor versuri ,, supte din deget” închide cartea și dispare pentru totdeauna de la autorul lor. Poeta Kessy Ellys Nycollas este sinceră cu cititorul său și el îi răspunde cu aceeași monedă. Acesta și este drumul direct spre Olimp!
     Scriitoarea   Kessy Ellys Nycollas , autoare a mai multor cărți de proză și poezie, a dat dovadă nu numai de observație artistică, de imaginație și de har scriitoricesc, dar și de curajul respectiv când a hotărât să-și aștearnă gândurile într-o creație literară de proporții. Emoțiile sufletești, interiorul uman se armonizează pe bune cu mișcările vietăților naturii, cu fenomenele cerești însăilate cu dibăcie și în aforismele sale cu alură filosofică.  Sentimentele umane nutrite în interiorul său, trăirile sufletești, visurile, dragostea, răbdarea, compasiunea și bucuria și-au găsit un spațiu creativ în gândurile literare aforistice. Citatele filosofice și biblice au un rol primordial în gândirea omului. Și în acest domeniu literar și publicistic Kessy Ellys Nicollas își demonstrează cu dibăcie harul divin, demonstrându-ne că este un Om distins al Scrisului Românesc!
   Fără a cunoaște și unele date personale din biobibliografia scriitoarei, editoarei și antologatoarei Kessy Ellys Nycollas m-am oprit cu dragoste asupra unor scrieri literare și publicistice ale dumneaei pe care le-am așternut pe hârtie sobru și laconic, din suflet, cu suflet și pentru suflet!

                                                                                                  Ion Cuzuioc   21.05.2020 / Chișinău

Kessy Ellys Nycollas -România - Îmi bate în geam o iarnă




























ÎMI BATE ÎN GEAM O IARNĂ
De:Kessy Ellys Nycollas
E atat de frig în casă acum
și-mi bate-n geam o iarnă
Un vânt năprasnic se stârni
și începu să cearnăăăă
Din norii grei și cenușii
zăpezi imaculate
Peste sătucul meu tăcut
și dorurile- mi toate.
Copacii goi și desfrunziți
se clatină-n furtună
Zapada albă și curată
vrea să astupe-o urmă
Lasată-n suflet-mi pustiu
de tine la plecare
Omătu-i rece și-nghețat
…si sufletul mă doare.
Mi –e dor de-o-mbrățișare tandră
care să mă-ncălzească
Mie dor de-o dragoste ce pare,
nici dreaptă, nici firească,
Mi-e dor de sufletul tău cald,
să-mi mai aline dorul,
Mi-e dor de mângâierea ta
și-aș vrea să-i simt fiorul.
Capul să-mi culc pe pieptul tău
să retrăiesc amorul
Să te privesc în ochii verzi
și să îmi stâmpăr dorul.
Să-mi las pe umeri mei goi
liber să-mi cadă părul
Și-mbrățișați,
un trup și-un suflet,
să retrăim amorul.
Eram copii, e mult de-atunci,
când eu credeam în tine,
Dar și acum ca și altă dat’,
să plâng ades îmi vine
Că-n visele ce le- am avut
am împletit iubirea,
Timpu-a trecut, le-a spulberat
răma-sa amintirea.
Îmi este dor de un sărut …
dar nu am dreptu-a spune
Ca o strină am rămas
pierdută-n astă lume.
Aș vrea să rog pe cineva
dar cine crezi că poate
Să-mi spună de ești fericit
…și-oi merge mai departe..
Tu- mi ești și-acum al meu iubit
și te păstrez în minte
Și dragostea ți-o mai păstrez
și două jurăminte:
Tu ai promis că oricear fi
…te-ntorci la mine iară
Eu n-am promis dar am venit,
pentru a câta oară?
E tot mai frig în casă acum
și-adorm în gând cu tine
Cu dorul și speranta-n suflet
că te gândești la mine.
Și-aș vrea să vină cineva
care să poată a-mi spune
Că întru-n colțișor de suflet
mai ai un loc și pentru mine.

miercuri, 20 mai 2020

Kessy Ellys Nycollas - România - DE M-AI IUBIT...






















DE M-AI IUBIT...    
De m-ai iubit, de m-ai trădat, de m-ai mințit...
De-ai fost alături, atunci când eu am suferit...
De mi-ai săpat mormânt, să scapi de mine
Îți mulţumesc frumos, om drag,
 Că te-ai împiedicat de mine...

Din toate eu am învățat, ce trebuia să știu
Am învățat, ceea ce trebuie să fiu
Am învățat, să mă iubesc pe mine, mai întâi
Și să-mi așez mai bine perna, căpătâi...

Am învățat, să iert și să iubesc
Să înțeleg că totul e firesc...
Că pe pământ toate sunt trecătoare
,,Un om se naște... altul moare’’...

Am învățat, să am tăria muntelui,
 ce mă-nconjoară
Să mulțumesc în fiecare seară
Să fiu ca apa, limpede și clară
Să pot să-nfrunt tot răul ce mă înconjoară...

Să mă înalț pe aripile unui gând
Să nu mă-ntorc din drumul început
Să mă aplec spre cel ce-a arătat
Că-mi e prieten cu adevărat...

Am învățat, să nu mă doară, vorba orișicui
Să nu mai plâng, pe cel ce-și spune
un ADIO, numai lui
Să înțeleg că cerul, astăzi, plin de nori
Îmi va aduce soarele (mâine) în zori...

Am învățat să nu invidiez
Să lupt pentru ce vreau, nu să visez...
Să nu depind de nimeni niciodată
Și să nu bat la nimeni, în fereastră, (sau în poartă...)

Am învățat, că este multă mârșăvie
Și prea puțină omenie
..................................
Astăzi te ține-n brațe și te linge
Mâine te face praf, fără a plânge...

Am învățat ce nu mai trebuia să-nvăț
... că la un car de oale, este îndeajuns, un băț’’!




LANSARE DE CARTE - POEZII DIN CARTEA SUFLETULUI - Autor ELENA-CONSTANȚA ADĂMUȚ

  ÎNTÂLNIRE LITERARĂ     Buna ziua și bine v-am gasit, dragi locuitori ai orașului Aninoasa! Înainte de toate, gasesc de cuviință să mă prez...