duminică, 8 martie 2020

Kessy Ellys Nycollas – Cronică Literară Petroșani / 07.03.2020 ELIODOR PAUL MIHĂILEANU – CĂLĂTĂR PE DRUMUL FERICIRII

     Kessy Ellys Nycollas – Cronică Literară
            Petroșani / 07.03.2020

ELIODOR  PAUL MIHĂILEANU – CĂLĂTĂR PE DRUMUL FERICIRII    
Eliodor Paul Mihăileanu, octogenarul fiu al Gorjului, continuă la începutul celui de-al optulea deceniu, să meargă voinicește pe drumul anevoios al vieții ,,ÎN CĂUTAREA FERICIRII’’ drum pe al cărui urcuș contemplă luminița de la capătul tunelului său existenţial, retrăind emoţii pure ce curg în versuri  și proză, cuprinse într-un volum emoționant în care își povestește viața amorosa, viața de familie cât și viața ca angajat în diverse funcții.
       Acest volum impunător, prin impresionantul număr de descrieri ale evenimentelor, însoțite de fotografii, demonstrează că românul s-a născut un bun gospodar și un devotat familist.
      Fericirea căutată, cea care dă şi titlul volumului, precizează că veacul, pe al cărui acoperiş a ajuns, este încă necunoscut de istorie deoarece, tăcerile aşteaptă să prindă viață ieșind de sub ,,tiparniță’’, filtrate prin oglinda lupei care îl ajută să scrie, strecurându-le prin ,,pânza luminii”, puse  sub talpa criticiilor”, spășit apoi să încerce curățarea sufletului de toate mizeriile care l-au încărcat permanent.
     Eliodor Paul Mihăileanu, poate fi privit ca și o imagine a unui veac viitor al cărui început este încă patronat de ,,mizeriile’’ morale, umane, sociale, politice trăite perpetuu de mai toți pământenii.
      Unele capitole din cuprinsul acestui volum sunt dedicate femeii. Acea femeie mereu dorită, adorată, așteptată și greu de descifrat. Femeia veșnic misterioasă la care  poate jindui orice bărbat îndrăgostit, hotărât să guste fructul oprit.
     De-a lungul timpului, toţi creatorii de frumos: pictori, sculptori, compozitori, prozatori și poeți, și-au imaginat farmecul femeii în varii culori şi creații artistice, toţi fiind atraşi de complexitatea fiinţei care le-a oferit clipe de beatitudine şi înălţare, atunci când întreaga lor ființă freamăta şi cânta sublimul clipei de iubire.
    Eliodor Paul Mihăileanu, omagiază discret  femeia,  ca pe o creaţie dăruită bărbatului, cu toate ascunzişurile, meandrele ei interioare, tocmai spre a pătrunde în adâncurile acestei fiinţe complexe, actul cunoaşterii (însemnând chiar dezlegare),  descifrarea marii taine a vieţii.
                Cunoscătorii spun că văzul şi auzul sunt cele două simţuri ce oferă omului cele mai multe informaţii despre ceea ce îl înconjoară. Se zice, de asemenera, că femeii trbuie să-i încânţi  auzul prin şoapte la ureche (atenţie la ceea ce ne şoptiţi, domnilor!), iar bărbatul îşi satisface ochiul  prin ceea ce vede, simte, atinge, cucereşte (atenţie cum  arătaţi doamnelor!).
                Autorul este în substanţa fiinţei sale, un romantic conştient de lumea pragmatică în care trăieşte şi se cenzurează cu o cumpătare admirabilă, spre a nu se expune unei nedrepte critici (la critică ne pricepem toţi).
                  Familia, pentru autorul lucrării de față, a fost și este încă, forma sacră a trăirii și perpetuării acestei ,,specii’’ extraordinare, care poartă denumirea, de OM. 
                 Las  cititorilor bucuria de a descoperi esența scrierii care atestă faptul că Eliodor Paul Mihăileanu este un exemplu demn de urmat pentru toți aceia care vor să afle ce presupune viața de familie, cu problemele dar și cu bucuriile ei. 
                                

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,,LUCEAFARUL DIN VALE”!

  Editura LUCVAL&KEN, oferă CERTIFICATE DE APRECIERE, TUTUROR MEMBRILOR ACTIVI AI GRUPULUI ,, LUCEAFARUL DIN VALE ”! 2024 PS. Lista a f...