vineri, 10 decembrie 2021

2. URMA PASILOR PIERDUTI - Autor PETRICA TATU

                                                    URMA PAȘILOR PIERDUȚI

 

               Când începem să realizăm trecerea timpului, uneori în galop, alteori în buiestru, teama sau poate doar melancolia ne obligă, fără a sta prea mult pe gânduri, să ne reinventăm, să căutăm preocupări care să ne aducă bucurii și să ne ajute să nu clacăm. Viața, atat cât putem realiza că este, este doar una, cu toate că, multe întâmplări și situații, ne fac să credem în reîncarnare

             Așa se întâmpă și cu autorul volumului de față, în persoana Domnului PETRICĂ TATU, care, fascinat de noua sa îndeletnicire a reușit să treacă cu ușurință prin fereastra timpului, prinzând curajul necesar pentru a-și putea deschide sufletul și a așterne pe nenumărate coli de hârtie versuri despre iubire, natură, părinți, locuri natale, viteji și haiduci, despre fața ascunsă a oamenilor care l-au înconjurajat și îl mai înconjoară încă.

           Pentru cine a dobândit acest dar, de a scrie, se poate spune că a avut un adevărat noroc deoarece este ajutat să se simtă util chiar și în timpul concediului nelimitat cum este acela al pensionării.

             Mulți l-au citit virtual pe PETRICĂ TATU. Poate că nu toți au avut cuvinte de laudă la adresa stilului său de a scrie. Este și firesc să fie așa însă, autorul nostru nu a renunțat. A privit cu bucurie către cei care au empatizat cu trăirile sale, cât și spre cei care tălmăceau vorbele făcândule adeseori tăioase, otrăvite. Atitudinile de acest gen l-au făcut să reflecteze mai mult și mai atent și să cizeleze la timp atât fapta cât și vorba.

        Versurile: Treci prin viață cu rele și bune/ Și te rogi mereu la cel de sus,/ Te smerești pe la icoane /Dar să nu te dai învins.

De te-ai luptat din greu cu soarta / Numai gândul îți dă fiori,/ Dar să știi că în toată lumea / Sunt învinși și învingători. ( Învinși și învingători), îmi confirmă cele spuse despre autor.

           Cât privesc prieteniile false ni le descrie în versurile: Prietenii atent aleși,/ Unii sunt pe interese./ Alții sunt născuți perverși / Toți vor roadele culese. (Timp, prieteni, sentimente).

         Încă din copilăriea trăită pe meleagurile Comunei Schitu, Satul Greci, Județul Olt, autorul nostru a fost într-o continuă căutare măcinat de întrebări: Unde sunt pașii pierduți / În negura vremii. /Atunci când umblam desculți /Și dezbrăcați în toiul iernii. Nu știm dacă a găsit ceea ce căuta, nici atunci și nici acum: Sunt copilul anilor trecuți / Dar timpul nu merge înapoi./ Plâng urma pașilor pierduți/  Din vremurile de apoi. (Urma pașilor pierduți)...și dacă în copilărie căuta în curtea casei, în casă, pe ulița satului natal, în oamenii din comunitatea sa, o dată cu vârsta a început să se caute pe sine, să caute în interiorul său. Nu degeaba anticii spuneau: primum vivere, deinde philosophari – (mai înainte trăiește, apoi filozofează).

Dragostea și visul, care merg mână în mână și dau un contur deosebit acestui volum, îl și structurează, îl consolidează și mai presus de toate, reușesc  să pătrundă într-un mod armonios în esența vieții.

         Poate înconștient, m-am simțit atrasă ca un magnet de curgerea versurilor. Chiar  la câteva ore după lecturarea conținutului acestui volum mai repetam în gând versurile: Mi-e dor de acele vremuri liniștite/ Când din nimic radiam de fericire./ Mi-e dor de lumea de la sate/ Ce vremuri, ce oameni, câtă iubire.( Pe țărm străin) dar și pe cele ale poemului: (Copii fără copilărie) Pe o bancă într-o gară/ Stă și întreabă un băiat,/ Caut pe-a mea surioară /Nu știu unde a plecat.

Că de mici am fost lăsați/ Fără nici un ajutor,/ De părinți, abandonați, /La mâna străinilor.

    Poezia este raiul sufletului devenit atât de înțelept al poetului PETRICĂ TATU dar și raiul sufletului meu de copil veșnic surprins de frumusețea creațiilor literare ale acelora care se îndreaptă către mine ca editor, puțin întristat, cu ochii tintuiți spre tărâmuri nevăzute, ne pătrunse încă de mintea umană... poate inexistente, dar verosimile, acolo unde și eu, o apariție sudică, adoptată de Ardealul care mă face să mă simt binevenită și plină de viață, într-o continuă căutare. Căutarea existenței mele într-o lume apusă dar și viitoare.

          Mulțumim pentru frumosul volum de versuri. Rămânem să așteptăm cu nerăbdare pe următorul, cel puțin la fel de reușit...dar după cum  am reușit să vă cunosc, cu siguranță ne veți surprinde cu teme noi puse în versuri emoționante.

 

                                                     Kessy Ellys Nycollas

                                      Editor, fondator, redactor șef al revistei,

                                      LUCEAFĂRUL DIN VALE, antologator.    


  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sărbătorind alături de maestrul GHEORGHE GHEORGHIU -70 de ani pe portativul vieții!

Sărbătorind alături de maestrul GHEORGHE GHEORGHIU         -70 de ani pe portativul vieții!- Autor: Johnny Ciatloș Deak Era 30 D...