joi, 30 ianuarie 2020

ELIODOR PAUL MIHĂILEANU - ROMÂNIA - BANII NU ADUC FERICIREA





                                  BANII NU ADUC FERICIREA

    Când mă mai gândesc la surioara mea de cruce, ce a fost Rodica Dincă, mă apucă o mare tristeţe şi mă tot întreb, cum a putut ea să-şi rateze viaţa şi să şi-o încheie aşa de trist.
    Rodica Dincă a fost fica lui Constantin Dincă, economist la Direcţia Comercială a CMVJ  şi a Marioarei Dincă, casnică. Familia Dincă era rudă cu mama mea, tanti Marioara fiind verişoară de gradul doi cu ea. Rodica a avut o surioară geamănă, pe Doina, care a murit la vârsta de 11 ani, din cauza unei boli la inimă. După o veche superstiţie, care spunea că defuncta ar putea s-o i-a cu ea pe sora ei geamănă, părinţii noştri ne-au  supus unui ceremonial, cam straniu pentru mine, pe atunci un adolescent de 18 ani,  în biserica în care era depusă moarta. În prezenţa  mamelor noastre, Rodica a prins-o de mână pe moartă, iar cu cealălaltă de mâna mea şi a spus, de trei ori:
     -Mă leapăd de tine şi mă fac frate cu Doru.”Aşa am ajuns noi fraţi de cruce.
    Deşii a fost mereu ÎN CăUTAREA FERICIRII”, adunsă profesoară de Limba Română, la Şcoala Gimnazială nr. 6 din Petrila. Rodica nu a reuşit niciodată să o găsească. Influenţată mult de către părinţi, care s-au dovedit a fi foarte pretenţioşi în găsirea unui ginere mai de soi, Rodica a tot ales, până a ajuns să-l culeagă pe profesorul de geografie R., colegul ei de serviciu., cu care nu a convieţuit mai mult de un an.
    După moartea tatălui, Rodica a rămas să trăiască doar cu mama ei, care o scutea de toate treburile casei.
    În dorinţa de a o ajuta ÎN CăUTAREA FERICIRII, i-am mijlocit întâlnirea cu prietenul meu, Ing. Vasile Drăgan, rămas văduv. Relaţiile lor însă nu au depăşit stadiul de prietenie, pentru că lui Vasile nu i-a plăcut caracterul Rodicăi,, ce se arăta cam zgârcit, egoist şi nu prea sincer  în relaţia lor.
    După revoluţie, prin anul 2000, cănd s-au făcut retrocedările fostelor  proprietăţi, tanti Marioara a primit 50 hectare de pământ, prin Mahedinţi, pe care le-a vândut şi a încasat o sumă destul de mare de bani, care însă nu le-a adus deloc fericirea. Vasile, în calitate de bun prieten, sincer şi dezinteresat, le-a dus cu maşina lor, mai peste tot, unde au avut nevoie, pentru care a fost răsplătit cu … un covrig.
     Când s-a văzut cu atâţia bani, Rodica nu a mai ştiut ce să facă cu ei. Deşii a fost sfătuită de Vasile să-i depună în bănci, ea nu a avut încredere în ele şi a preferat ca cea mai mare parte să-i păstreze “la saltea”.
    Ca un frate ce-i  eram,  fie şi de cruce, am încercat de câteva ori, s-o sfătuiesc să nu se uite la bani, când este vorba de fericirea ei, însă nu m-a acultat prea mult. În  continuare viaţa lui Rodica a devenit foarte asemănătoare cu a lui Hgi Tudose, celebrul sgârcit din piesa cu acelaşi nume a lui Barbu Ştefănescu Delavrancea. Nu-şi permitea să cheltuiască banii, pentru a trăi mai bine şi mai frumos şi nici pentru aşi îngriji sănătatea, după cum am văzut eu. Cred că trăia mereu cu frica de a nu fi furată şi nu mai primea în casă decât pe puţinii prieteni pe care îi mai avea.
    După moartea lui tanti Marioara, Rodica s-a văzut în situaţia de a-şi face singură mâncare, la care nu se  pricepea prea mult. Cred că și-a neglijat sănătatea, dacă nu a trecut niciun an şi a murit de ciroză, la vârsta de numai 70 de ani.  Când a ajuns la spital a fost deja prea târziuu, boala ei fiind în stadiul terminal. A chemat-o pe Titina Frâncu, din Făgăraş, singura ei verişoară primară, promiţându-i că-i va face un testament. Dacă şi Vasile a insistat pe lângâ aceasta, să se grăbească, pentru că Rodica chiar era “pe moarte”, Titina i-a stat la căpătâi în ultimile ei clipe de viaţă. Şi a meritat efortul, pentru că s-a ales cu o moştenire frumoasă, la care nu se aştepta, suportând însă şi stresul unui îndelung proces, pentru dovedirea dreptului la succesiune.
    Rodica Dincă a fost înmormântată în locul de veci al familiei, din Cimitirul Central Petroşani, alături de părinţii şi sora ei, iar rudele care au moştenit-o şi s-au îmbogăţit pe seama ei, nu s-au grăbit să-i ridice o cruce din piatră, marmură sau granit, după cum ar fi meritat, aşa  că, după ce crucea din lemn a putrezit, trecând mai bine de 7 ani de la deces,  pe acel mormânt nu mai scrie numele ei. Păcat! Dumnezeu s-o ierte şi  s-o odihnească în pace!

                                                                                                     Autor: Eliodor Paul Mihăileanu
                                                                                      

   


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DUREREA DESPĂRȚIRII - Autor: K.E.Nycollas ( proză scurtă care se va putea lectura și în volumul în lucru ,,ZBOR FĂRĂ ARIPI”)

În sufletul omului, în decursul vieții, se cuibăresc diferite tipuri de dureri, cauzate de diversele evenimente trăite. În urma fiecă...