luni, 7 februarie 2022

AURELIA RÎNJEA - REZONANȚE COSMICE ȘI PĂMÂNTENE - Notă lectură a volumului ,,70 Prin Lumina Cuvântului, ÎMPREUNĂ ÎNVĂȚĂTORI, TRAIAN-DINOREL STĂNCIULESCU”

 

REZONANȚE COSMICE ȘI PĂMÂNTENE

 

70 Prin Lumina Cuvântului, ÎMPREUNĂ ÎNVĂȚĂTORI, TRAIAN-DINOREL STĂNCIULESCU, Editura ARITHEA, Iaşi, 2021

 

Da, șapte decenii dăruind, cum chiar Domnia Sa ne spune într-un interviu!

Ce carte frumoasă și profundă, precum Viața Autorului! Un destin dedicat Luminii, iubirii de oameni, de Cuvânt, de Dumnezeu! O citești și ai vrea să rămâi acolo. Și nu știi unde, să iubești copilul care a fost, să admiri înțelepciunea iubitoare care ne-o dăruiește, să urci treptele de Lumină, așa cum El însuși o face trăind!

Greu de cuprins într-o carte Viața unui OM, a unui MARE ÎNVĂȚĂTOR, dar Editorul și Redactorul șef, Shanti Nilaya, a conceput un demers generos, o lucrare minunată, un dar de care să nu te mai desparți. Mulțumim, Shanti Nilaya!

Un volum aniversar, care ni-l prezintă pe Domnul TRAIAN-DINOREL STĂNCIULESCU, o personalitate marcantă a culturii românești, Arhitect și Profesor doctor la UNIVERSITATEA „AL. I. CUZA” IAȘI, la  FACULTATEA DE FILOSOFIE ȘI ȘTIINȚE SOCIAL-POLITICE, care se remarcă în cele șapte decenii prin activități de excepție științifice în țară și în străinătate, cărți, comunicări, conferințe, prelegeri, cercetare științifică, recunoașteri, premii și distincții cultural-științifice (inter)naționale, diplome și medalii, brevete de invenție. Le veți cunoaște citind cartea.

Iași – orașul Luminii Vii, locul unde s-a semnat „certificatul de naştere” al biofotonicii de către un grup de cercetători români, conduşi de Traian-Dinorel Stănciulescu şi Daniela Manu, de la Universitatea din Iaşi, un oraș care va duce mai departe sensuri și odată cu ele excelența acestui neam.

Câtă muncă, atâta dăruire! Cartea poate fi considerată un corolar de izbânzi, de bucurii, de capitole înscrise într-o Carte de Aur, cea a vieții trăite de Dumnealui în slujba oamenilor, pentru care El însuși a fost, este și va fi un Model de dăruire, un Model de Lumină!

Alături de Dumnealui ești Frățior și Frățioară, în sensul cel mai profund românesc, într-un continuu ÎMPREUNĂ, în trăire, simțire și facere. Ființe de lumină, în sensul cel mai pur, al adevărului, pe care ni l-a revelat cu atâta dăruire, cel al LUMINII VII!

Pentru mine a fost o onoare să-l cunosc, să vină la Ploiești pentru Lansări de carte, la Cursuri cu profesorii de fizică din județ sau să merg la Iași însoțită de elevii și studenții mei la activități culturale de înaltă ținută!

Volumul cuprinde întâlniri stelare, amintiri, rememorări de momente unice, pe care mulți dintre noi le-am trăit alături de Dumnealui, clipe de înălțare spirituală, toate sub semnul iubirii de neam, bucurii de dat mai departe… noi învățând să-i urmăm îndemnul înțelept:  ÎNVĂȚAȚI SĂ PRIVIȚI ÎNAINTE!

Cu prețuire, noi înșine învățăcei, îi urmăm Lumina pe care ne-o dăruiește și îi mulțumim pentru că EXISTĂ în viețile noastre!

Pentru cei care nu l-au cunoscut, cartea oferă șansa de a cunoaște un Mare Român, Un mare OM, un Mare ÎNVĂȚĂTOR!

Mulțumim pentru acest Dar din inimă oferit și cu dragoste primit, astfel ca într-o horă românească să ne bucurăm de acest frumos ÎMPREUNĂ!

SĂ NE TRĂIȚI ÎNTRU MULȚI ANI, ÎMPREUNĂ, DOMNULE PROFESOR!

 

                                                                                                 Prof.AURELIA RÎNJEA

 

POEM DE LUMINĂ

           D-lui prof. unv. dr. Traian-Dinorel  Stănciulescu

 

Brad ce creşti poem

Dincolo de nemărginire

Şoaptă de apă

Ajunsă la vămile lumii

Confesiune a pianului

În care Lumina

Îşi odihneşte gândurile

Şi curcubeul îşi adapă caii

Printre ramuri celeste

Decriptezi runele cocorilor 

Sunetul razei revărsat

Ce curbează drumul

Mângâind copilul

Ce spune rugăciunea

Pentru tine

Soarele în horă

Fredonează pasul de doi

În tremur de frunze

Peste clipele oprite pe clape

Îndemnându-ne să zburăm

Lumina zidită ca o poveste

Ne-o dăruieşti

Amestecându-ne în tăcerea

Cu aromă de cer

O altă gramatică

În verdele drumului

Statornic vântul

Ca o sintaxă a urmelor nevăzute

Pe care noaptea nu le stinge

Nici nu le tace

Le leagănă

Aripi de fluture respiră

Picăturile de împreună

Cu surâs de poem

Armoniile nevăzute

Desenând cu lumina

Marea din noi

Deschizi porţile sinelui

Trezind cerul adormit în seminţe

Primăvara întorcându-se-n  noi

În acorduri fluide

Într-o unică şi nesfârşită

Simfonie de lumină!

 

(din volumul Iubiri stelare, AURELIA RÎNJEA, Ed. Eikon, București 2018)

 

Un comentariu:

Sărbătorind alături de maestrul GHEORGHE GHEORGHIU -70 de ani pe portativul vieții!

Sărbătorind alături de maestrul GHEORGHE GHEORGHIU         -70 de ani pe portativul vieții!- Autor: Johnny Ciatloș Deak Era 30 D...