miercuri, 23 februarie 2022

CONFESIUNI LIRICE, O ANTOLOGIE A CONFESIUNILOR FĂCUTE DE MEMBRII GRUPULUI ,, LUCEAFĂRUL DIN VALE”

 

Sincronicități

 

Există dincolo de noi Divinul, care ne vindecă de toate, care ne binecuvântează și ne deschide căi nevăzute, (doar uneori intuite), pentru ca apoi, într-o sincronicitate ascunsă să creeze posibilitatea să ne întâlnim, să ne cunoaștem sau să ne recunoaștem, să rămânem împreună, să ființăm.

Da! Întâlnirile nu sunt întâmplătoare, ne sunt dăruite și trebuie să le prețuim!

Am aflat despre existența Revistei Luceafărul din Vale, de la distinsa scriitoare și prietenă Lidia-Gonta Grosu, din Republica Moldova, motiv pentru care îi mulțumesc și îi sunt recunoscătoare și acum.

Astfel am ajuns să colaborez cu Revista Luceafărul din Vale și cu Doamna Kessy-Ellys Nycollas.

O Revistă de literatură, cultură și artă, unică după părerea mea, pentru că așa cum și-a dorit cea care a conceput-o, încearcă să promoveze pe cei începători în ale condeiului.

Nu toate revistele fac asta. Sunt reviste în care grupul celor care publică este închis sau trebuie să prezinți un C.V. literar de excepție. Vine întrebarea: dar cei care sunt începători, cum fac primul pas? Eu am descoperit mulți scriitori începători, de valoare, care cred că au meritat șansa să fie descoperiți.

Acesta este darul oferit de  Revista Luceafărul din Vale, pe lângă faptul că ne aduce pe noi toți, împreună, într-o mare Familie literară! Doar când ai iubire de oameni,

de neam, de frumos, poți face acest lucru!

Cât de special și solar, hora se întinde pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, pentru cei plecați peste hotare, în paginile acestei Reviste, sub semnul iubirii de țară, de cultură, de promovare a valorilor culturale ale acestui popor, a Limbii Române!

Referitor la Doamna Kessy-Ellys Nycollas, trebuie să recunosc că nu am întâlnit până acum atâta deschidere, generozitate, empatie din partea unui om pentru semeni, ca la dânsa. Îți întinde mâna cu prietenie literară și îți deschide calea în această lume a literaturii, atât de măcinată de orgolii și de lupte, unde unde războaiele se dau și pe față și pe dedesubt.

E greu să răzbați în lumea atât de specială a Cuvântului, dar cu multe fețe ascunse, însă dânsa îți oferă o șansă, cu discernământ în selectarea valorilor, cu inima luând decizii pertinente. O femeie puternică, perseverentă, care abordează proiecte generoase, pe care le duce

la bun sfârșit, la termenul stabilit.

Se spune că Dumnezeu îți scoate în cale omul potrivit la momentul potrivit. Întâlnirea mea cu Dumneaei este una specială și sper să dureze mulți ani înainte, sub semnul Luceafărului, care ne binecuvântează de dincolo de curcubeul planetar, pe toți românii!

Doresc mulți ani de editare Revistei, mulți ani Doamnei Kessy-Ellys Nycollas, mulți ani nouă, colaboratorilor, în acest frumos ÎMPREUNĂ!

O să promovez această Revistă și voi invita și dirija tinerii creatori către acest lăcaș minunat, de cultură românească!

 

Cu prețuire, AURELIA RÎNJEA     



AURELIA RÎNJEA - NOTĂ DE LECTURĂ la volummul ,,URMELE TRECUTULUI ” Autor AURICĂ BURTESCU

 



ÎNTÂLNIRE LITERARĂ

 

Vi-l prezint astăzi pe domnul AURICĂ BURTESCU! O prezență nouă pentru mine și încântătoare în ale scrisului. Într-un registru epic de excepție, în care în toamna sufletului amintirile se aștern ca un covor în sufletele cititorilor, autorul ne invită la o călătorie în timp, în care mulți dintre noi ne regăsim. E o dovadă că darul cele mai de preț de le Dumnezeu, viața, poate fi trăită cu demnitate și bucurie, cu misiunea personală a fiecăruia, a dumnealui fiind aceea de a făuri oameni.

           Scrierile sale, precum un foileton, ni se perindă prin fața ochilor. Ca un film ni se derulează începuturile profesorului la catedră: „Eu mă credeam un MESIA, UN LUMINATOR! Nu concepeam să fiu profesor în altă parte decât în satul meu…”

Din povestiri, cunoaștem descrierea satului și eroii acestuia, prezentarea înaintașilor, învățământul acelor ani, inspecțiile speciale, practica pedagogică, primul costum, examenele, părinții, dar și creșterea caprelor, boșca din pădure, etc.

Ne sunt prezentate realizările cetății: catargul, parcul de joacă, sondele, electrificarea, odiseea colectivizării, construcția școlii, profesorii de altădată, lipsa de cultură religioasă care se datora regimului care interzicea religia și mersul la biserică.

Sufletul lui e „o cutie de rezonanță” pentru sufletele sătenilor, un rezonator cosmic latent, care interferă cu tot ce este românesc pe acele locuri și în acele timpuri.

Amintiri trezite și în mine, în anii de studenție, concertele de la Ateneu și Sala Radioteleviziunii, unde studenții intrau fără bilete după începerea spectacolului, Cișmigiul, Magazinul Unirea, practica pedagogică, orele de clasă, examenele… sau săpatul fântânii, fără a găsi apă… (și eu am plâns că nu am găsit apă… atunci am zis că omul nu poate să aibă tot ce își dorește… am mai încercat o dată, propunându-mi să nu mai plâng dacă nu găsesc… și culmea, am dat de apă!)

Acesta este și unul din rosturile scrisului, cititorul să se regăsească în poveste.

Ca un laitmotiv, unele povestiri încep cu: „N-ai mai scris de multă  vreme!" - mă certa cu blândețe doamna cu ochi albaștri și părul castaniu, „Ești un leneș incurabil!!!"

Ne atrag în mod plăcut construcții estetice deosebite:  purta în coarnele lui cerul ca în niște cuiere întoarse”… „Copiii semănau cu niște pui de rândunică cu ciocuri vesele ce ciripeau voios”… „sita deasă a anilor”… sau comparații: „aerul era lăptos și umed”…  anii trec ca apa” . Simplu și frumos!

Remarcăm acuratețea scrisului, figurile de stil, povestirea fluentă, captivantă, limpede ca un izvor prin albia timpului, care te poartă pe filele lui, într-o reverie în care și tu îți găsești propriul loc.

M-am întrebat și cu alte ocazii, dacă ceea ce dumnealui, eu sau alții, prezentăm despre trecutul nostru, mai interesează pe cineva în zilele noastre. Răspunsul este: „Prea puțin…”, dar noi ne facem datoria, îi încântăm pe cei care rezonează și rememorează împreună cu noi amintirile… și atâta timp cât a scrie este o bucurie fie și doar pentru un om, fie chiar doar pentru autor, acesta își duce misiunea dată de Dumnezeu mai departe. Așa că, Domnule AURICĂ BURTESCU, vă dorim sănătate, scrieri multe și binecuvântate!

                

  Poetă și profesor de fizică, AURELIA RÎNJEA 

 

duminică, 13 februarie 2022


           ÎNTRU IUBIRE

   -Aurelia Rînjea-

 

Ca fizician, eu cred într-o armonie universală  descrisă de legi ascunse, simetrii şi armonii, căutate de milenii, ce cuprinde în ea totul, atât lumea materială cât şi cea spirituală, cea văzută cât şi cea nevăzută. Şi poate că spirala lui Fibonacci porneşte din sau coboară în inima ta, rezonând pe diferite niveluri, în acorduri consonante ce se pot întreţine, generând viaţă, pace şi iubire.

Aceste rânduri te invită, cititorule, să te desprinzi de lumea iluziilor generate de mintea ta, mult prea ocupată de disconfortul de ordin material, pentru a-ți arăta că se poate trăi frumos și demn, iubind și dăruind.

Iubirea (eros) – sau desăvârșirea mea prin tine, ca fizician o înțeleg a fi un concept existențial și divin, reflectat în toate cele „n versuri”, un concept funda-mental și primordial care s-a manifestat în matricea informațională și energetică a fiecărei creații. Însăși Geneza e un act de iubire al Creatorului. Iubirea, s-a dovedit științific de către fizicianul Winter din California, este o undă, prin a cărei interferență, respectând șirul lui Fibonacci, generează pace, viață și armonie, în Iubirea care este Dumnezeu. Suntem scăldați de o cascadă de unde electromagnetice, dar cea cu lungimea de undă cea mai mare, e denumită de fizician Unda Iubirii, care ne unește nevăzută.

Da, mai presus de orice, este iubirea, iar… inima… inima bate după cum se schimbă ceva… lăsând să te simţi legat de acel ceva, atemporal din fiinţa ta, care simte și știe că Dumnezeu – reprezintă energia pură a Iubirii!

 „Dragostea lui Dumnezeu faţă de noi s-a arătat prin faptul că Dumnezeu a trimis în lume pe singurul Său Fiu, ca noi să trăim prin El.  (1 Ioan 4:9, 10). O iubire profundă, unică și necondiționată.

În interiorul cel mai profund și mai subtil al inimii sale, omul poate realiza adevărata pulsaţie, adevărata vibraţie care animă această lume infinită şi care, totodată, reprezintă ritmul şi semnul vieţii universale. În organizarea universală a lucrurilor şi a fenomenelor, omul ar trebui să fie deschis pentru a putea intra în rezonanţă perfectă cu această energie infinită, iar iubirea sa să fie o cale spre iubirea divină.

Iubirea este fundamentul legăturii reciproce dintre noi toţi. Este forţa de coeziune ce ţine laolaltă universul. Ea atrage, integrează, construieşte, declanşează o spirală ascendentă, fiind  omniprezentă în univers. 

Iubirea reprezintă respiraţia interioară a sufletului, vibraţia universală care le permite oamenilor să îşi transfere reciproc energie, care funcţionează pe toate nivele şi exprimă adevărata noastră natură. Este  esenţa absolută a forţei vitale.

            Totul începe cu iubirea! Forma aceea de iubire elementară, înnăscută, intrinsecă, ca dăruirea unui copil, o ţesătură a naturii,  o energie instinctivă şi esenţială a omului. Ea nu trebuie activată pentru că există în noi, trebuie doar să o mărturisim, adică să devenim conştienţi de ea. Ne scăldăm în iubirea lui Dumnezeu, în  viaţa aceasta, ca un mister, în care Iubirea oricărui om are impact şi valoare!

 În inima ta se află ceva mult mai profund decât crezi, este esenţa vieţii. Acolo trebuie să căutăm să trăim, cu mintea topită în inimă, în casa lui Dumnezeu. Acolo ne găsim liniştea şi odihna gândurilor,inspiraţia şi puterea nebănuită, pentru că El este aici, acum, înlăuntrul nostru.

În scrisoarea lui Albert Einstein către fiica lui Lieserl, acesta ne vorbește despre o forţă extrem de puternică, aflată în spatele oricărui fenomen din univers care include şi guvernează totul. Aceasta forţă universală este IUBIREA. Acesta îi spune fiicei lui:

„Iubirea este Lumina, care îi luminează pe cei ce o oferă şi o primesc. Iubirea este gravitaţie, deoarece îi face pe unii oameni să se simtă atraşi de alţii. Iubirea este putere, deoarece multiplică tot ce avem mai bun şi oferă umanităţii şansa de a nu pieri în propriul egoism orb. Iubirea expune şi revelează. Pentru iubire noi trăim şi murim. Iubirea e Dumnezeu şi Dumnezeu este Iubire.
Aceasta forţă explică totul şi oferă sens vieţii”.
[…]…E singura energie din univers pe care fiinţa umană nu a învăţat să o controleze după voinţă sa […] Când o să învăţăm să oferim şi să primim această energie universală, dragă Lieserl, vom putea afirma că iubirea învinge tot, că poate transcende totul şi orice, deoarece iubirea este chintesenţa vieţii”.

Toți suntem aici, pe această planetă, în căutarea adevărului unic, care ne propulsează spre a învăța o singură lecție, cea a iubirii. Când vezi divinul din celălalt, iubirea este deplină. Ea ni se dă pentru a fi dăruită. Ea restabilește speranța și armonia, astfel ca vibrația spirituală a celor doi să fie aceeași, pentru a evolua împreună spre aceleași idealuri. Să te îndrăgostești de un suflet, să vezi divinul din el, face din tine o ființă specială. Iubirea adevărată oferă motive de a rămâne în fiecare zi împreună, în lumea asta și în viitoarele.


A iubi înseamnă a ierta și a dărui. Înseamnă bucurie împărtășită într-un joc al mulțumirii și al recunoștinței. Iubirea adevărată eliberează, iar libertatea e și ea  o stare de spirit, în fericirea care este acolo unde îți e sufletul... iar libertatea de a alege nu ți-o ia nimeni.

Ar trebui să intrăm în viețile celorlalți ca suflete, să căutăm nu jumătăți, ci suflete întregi ca și tine.  În iubire realizezi un echilibru stabil între minte și inimă, de sine stătător. Putem înflori împreună numai în iubirea lui Dumnezeu. Atunci cerul se bucură și se deschide pentru noi, binecuvântându-ne. Poezia, ea însăși e și ea îmbrățișare divină. E o lecție divină care se trăiește, ce ne-a fost dăruită spre a o dărui mai departe.

Eliberându-ne de perdeaua de gânduri, care separă lumea materială de cea spirituală, divinul curge prin fiecare por în noi. Eu am descoperit mai multe moduri de a te întâlni cu Dumnezeu: când iubești, când scrii poezii, când dăruiești… Un „te iubesc" spus azi, face mai mult decât întreaga lume de mâine, e precum o invitație la veșnicie. Nimic nu e departe când iubești. Iubirea – e o rostirea profundă a sufletului, când stând în genunchi, privești spre Dumnezeu, iar acesta se bucură. Ființa divină din noi doar iubește!

Limbajul de programare în care a fost „scris” Universul este Iubirea lui Dumnezeu, care este o stare de grație! Dă-ne Doamne nouă Iubirea cea de toate zilele, puterea de a iubi şi ne iartă nouă neiubirea!

Binecuvântat este cel care poate iubi!

              


 

ANDREEA MAFTEI - DIN ȚAREUCA, SPRE MOARA LITERARĂ, UN FIU DE LUCEAFĂR - prefață la Visul timpului trecut (file autobiografice), HAIBUN, Chișinău, 2022 de Ion Cuzuioc

 







Andreea MAFTEI

DIN ȚAREUCA, SPRE MOARA LITERARĂ, UN FIU DE LUCEAFĂR

- prefață la Visul timpului trecut (file autobiografice), HAIBUN, Chișinău, 2022 de Ion Cuzuioc

                                                                        Om al scrisului –

                                                                                   pe drumul întortocheat

                                                                          gânduri zburând

(Ion Cuzuioc)

Haibun (scriere haikai) - este un termen japonez menționat pentru prima dată de poetul M. Basho, în 1690, definind o nouă formă literară ce îmbina prosimetric proza de tip jurnal, autobiografie, eseu, jurnal de călătorie, povestire, poem în proză, cu haikuul. După 1900, este cunoscut scurt ca proză poetică confesivă, îmbinarea a două poeme: poemul în proză și poezia (haiku). Un exemplu clasic de haibun este Calea îngustă către țările din Nord (sau către interior) a lui M. Basho. Scopul lui era de a descrie acele locuri ca experiențe de călătorie în care nota, ca pagini de jurnal, ceea ce contemplase, deci trăiri subiective și transcrise obiectiv, imagistic (haikai), la persoana I. Principalul scop al descrierilor era de a trezi sentimente puternice, de aceea echilibrul legăturilor formale (proză și poezie) era unul esențial. Proza haijinului este una ritmică, alternând hokku ca meditație față de vestigiile și spațiile trecutului. Haibunul a continuat să fie scris si de poeți japonezi precum Y. Buson, K. Issa, M. Shiki, în forma descrierilor unui loc, a unui obiect, a unei persoane sau rememorări ale trecutului istoric ori scurte povestiri din viața scriitorului. Genul a traversat și spre occident, fiind întâi tradus din japoneză, apoi preluat ca structură literară. El a ajuns, evident, și pe meleaguri românești, remarcându-se prin caracteristicile și sensibilitățile poetice autohtone (admit și punctuația românească care dă un sens mai potrivit), mai ales că românul a fost și este un povestitor de excepție, cu suflet de poet.

Un jurnal al vieții, implicând autenticul, elegia sentimentală, sinceritatea și curajul de a se destăinui, în forma specială a haibunului, ne oferă, prin acest volum de evocări autobiografice liricizate, și scriitorul Ion Cuzuioc. Povestea biblică de la început amintește de M. Sadoveanu și al lui Baltagul, creându-se efectul de relatare care trebuie descoperită, încărcată fiind de simboluri și credințe vechi, iar descoperirea în sine va deprinde cititorul cu o practică sistematică a unei lecturi lipsite de facilitate și cu o sumă de experiențe noi dobândite. Cadrul specific acestei povestiri ca vis, cum anunță autorul încă din titlu, transmite și faptul că nefiind o simplă născocire, orice basm moldovenesc, sensurile evocărilor sunt mai profunde și au rădăcină în însăși identitatea culturală a poporului/satului/a regiunii descrise. Concretul, așa cum este specific prozopoemului japonez, este redat prin toponimele moldovenești; ele ne trimit la un contur precis pe harta povestirilor autobiografice.

Un sentimentalist elegiac, poet din naștere, Ion Cuzuioc surprinde, în fraze ample, pline de umor, evocări nostalgice văzute cu seninătatea vârstei, căci vezi, spune el, moldovenilor le stă bine să râdă de necaz și oricum acesta (necazul) nu va surpa pământul, deși-i la tot pasul și parcă numai pe ei, moldovenii, i-a năpăstuit mereu, pe „imașul” vieții. Oralitatea, impresia de zicere a textului, pare împrumutată de la genialul I. Creangă, povestitorul tuturor românilor (apoi eu îți eram omul),  cu deosebire că, la Ion Cuzuioc, varianta stilistică este mai centrată pe mesaj și mai lirică, apropiată de ilustrul Grigore Vieru, poetul din Chișinău, și ca registru lingvistic. Evocarea îmbină armonios descrierea și dialogul cu narațiunea (Omul pe pământ - / între noapte și zi / întreaga viață ...  cum începuse a-mi tăia buricul, am și prins a râde // Maternitate - / drumurile omului / împânzit cu flori ... – O să fie umorist, se șușoteau niște babe, văzându-mă că mă prăpădesc de râs. / - Ba doftor...).  Mama Valentina, cu studii pedagogice, omul de la care a învățat să iubească și să prețuiască nespus cartea, și tatăl Pavel, doctor, de la care a desprins dragul meseriei, ocrotitorii de la Dumnezeu, sunt portretizați amplu, cu linii îngroșate de mândria unui fiu recunoscător, prin care naratorul își arăta obârșia de oameni intelectuali, muncitori și credincioși. „Necazurile” lor nu au rămas decât „o amintire luminoasă și frumoasă” care l-a obligat pe „fiu” să muncească la fel ca părinții săi, cu sârguință și bucurie. Țareuca, un sat al comunismului, este văzut ca un tărâm al poveștilor cu happy-end, deși mama a fost nevoită să își piardă slujba pentru „colhoz”, apoi pentru „sovhoz”, ori să crească viermi de mătase, cum cerea Statul, iar tatăl să ducă greul de a-și întreține familia, de a munci și de a studia, în același timp. Cu toate astea, familia era fericită, iar timpul îi petrecea frumos, nici „foarte greu”, nici „foarte ușor”, ci „minunat” întru-totul: Satul neuitat - / Făt-Frumos din poveste / la gura sobei.  

„A scrie poezie în Basarabia înseamnă a renunța la plâns” spune Leo Butnaru, și cum să fie altfel la Ion Cuzuioc, recunoscut epigramist și umorist, dacă nu vesel, chiar și când e trist, iar  ca scriitor - tot mai nostalgic, mai sentimental. Prin poezie cuprinde esența libertății și a fericirii depline, și astfel, posibilitatea de a se destăinui generațiilor viitoare. Logosul universal, arhaic, se ramifică în povestirile cuzuiociene ca logos primar, căpătat la naștere, dar și adoptat de la Moldova-mamă. Ion Cuzuioc este un incontestabil deținător al limbii române și are talentul de a o mânui artistic, arătându-se demn de ea. Cum altfel să fie un scriitor? Ca prozator liric, acesta explorează viața cu o lupă ce augmentează până la cele mai mici detalii, dar proporțiile între realism și senzațional sunt foarte fin trasate, uneori insesizabile. Extrem de sincer cu sine, lucid, autentic și special, știe că orice poveste are un tâlc, în forma sa de adevăr, dar și literatură cât cuprinde. Într-o lume în care oamenii au simțit pumnul de fier al istoriei, scrisul le este încă un leac, iar când acesta cuprinde file de viață, iar pateticul este cu-atât mai prezent. Un glas de cântec se resimte în poezia sa, armonizat sub tonul evocator al melancolicului prozator. Melosul este estompat, uneori, de solemnitatea evocărilor, dar, la un loc, produc emoția mult așteptată, o emoție esențială în poezia haiku. Imaginile trimit, cum remarca haijinul C.T. Atanasiu, la o lume știută doar de cei de la țară, iar spontaneitatea redării acestora fac deliciul cititorului. Scriitorul știe cum să îl capteze pe cititor de la început, prin umorul blând și autoironie, iar când e ironic, nu face rabat de la morala severă. Ion Cuzuioc se pare că a vrut să schimbe lumea de cum a intrat în sânul ei, cu strădania sisifică a artistului, doar urcând și coborând cu aceeași bunătate, răbdare și, cel mai important, cu zâmbetul pe chip și așezat în paginile sale ( Primii fulgi de nea - / porumbeii din zbor / iau micul dejun).

Între cele două tipare,  interstițiul textual produce pauza necesară creării de noi idei, aluziv. De aceea, autorul face ca naratorul să conlucreze cu eul liric în imagistica unui haibun, nu doar pentru a reține atenția cititorului, ci motivându-l, în același timp, să își creeze liber propria imagine pe fondul ideii, după propriul său suflet, compunând propria elegie sentimentală, (biografică) (Seceriș în toi - / de la un spic la altul / sărind cosașii).

          Condensarea imaginilor unui fragment de jurnal într-un haiku, ca reluare și esențializare, nu e o muncă ușoară. Dar la Ion Cuzuioc transferul se produce aparent firesc, căci proza însăși e liric-confesivă și un produs al etapizării cronologice în care emoția crește dimpreună cu personajul-narator, de la paragraf, la paragraf: emoția primei zile de școală, emoția primei lecturi, a cititului acasă ori în biblioteci, emoția fiecărui spațiu natal rememorat, emoția unei tabere de vară la mare, emoția socializării cu alți copii de la care a învățat câte ceva, emoția iernilor de odinioară (Strugurii în pod - / coborând pe scară / roadele toamnei), emoția descoperirii unei lingvistici noi, vorbite pe ascuns, cât și a „bibliotecii din pod” care „proteja” comorile ascunse - limba cea nouă și religia - de invadatorii ruși, zilele de școală departe de casă, verele pline de activități instructive din Rezina, emoția unei profesii dorite, studiul (Drumul șerpuit - / cu soarele în palmă / întâlnind zorii), peripețiile unei studenții la Chișinău (”evenimente frumoase și dureroase... pe care cu greu le-ar rezista un om de rând, fără a suporta consecințe grave. Dar am rezistat căci am iubit și iubesc acest popor.”). Nume sonore încă răsună în amintirile unui fost student la Institutul de medicină, colegi și pedagogi, unii regretați astăzi, alții, încă prieteni, de aceea sunt numite și aici, în jurnalul autobiografic haibun, deși au mai fost amintite și în alte scrieri ca Birocrații sau Lume... lume... Amintiri de taină, de vis, dar încă vii și usturătoare, sunt mărturisirile acestea ale unui „timp trecut” în care fericirea este lucrul cel mai de preț, iar omul de astăzi, plin de umor – epigramist, cel care pare că nu a suferit nicicând, știe mai bine ca oricine cum e cu suferința: „un om fără patrie, fără limbă și istorie, fără prieteni e un om de nimic. Omul cât trăiește trebuie să fie în lume și cu lumea. (...)  // Pâine de casă - / ridurile din palme / poemul vieții”.

          Se poate să observ, aici, prin tipul evocării lirice un Demostene Botez care, prin memoriile sale, descrie în proză „universul mic” al copilului atașat de mamă și care iubea animalele ca pe niște jucării vii, care iubea munca, satul natal și cartea, devenind apoi un om de cultură prolific și un scriitor recunoscut și, mai ales, poet (chiar dacă meseria a fost cu totul alta), înconjurat de vecini, de prieteni - de unii mai puțini prieteni (lucru „firesc” epocii comuniste), de „gazde”, și remarcat la „debutul literar”: „Dacă nu poți străbate peretele de beton al redacțiilor, e ca și cum ai sări din avion fără parașută. Dar a sări din avion fără parașută, e ca și cum ți-ai lua rămas bun de la viață. Unii văd această parașută într-un prieten bun, alții – într-o soție devotată. Eu însă o văd în toți cei care ne înconjoară, căci fiecare, în afară de rău, îți mai poate face și un bine. Închipuiți-vă dumneavoastră o viață de om fără primejdii și plină de facere de bine. Fiecare din noi ar dori să aibă o astfel de biografie. Nu-i așa? // o viață de om - / răsăritul soarelui / într-un labirint”. Se resimte aceeași tematică a dezrădăcinării de satul natal mult iubit: „Unde-i satul meu de ieri?”, realismul evenimentelor „literare” – marcate ca botez în literatură – amintind de oameni de litere „binevoitori” a zămisli un tânăr literat exigent și capabil să străbată drumul bolovănos spre edituri și publicații de renume: „Așa erau timpurile sovietice, așa era ideologia ei și volens nolens erai nevoit să te umilești și să te conformezi restricțiilor impuse (...) apoi cu condeiul în mână îți arăta ce e bine și ce e rău în opera ta, și dacă corespundea cerințelor zilei, adică se încadrează în ideologia noastră sovietică de pe timpuri. N-avea rost să polemizezi cu gardianul literar și-ți luai frumușel manuscrisul, îl mai revedeai un pic, mai redactai pe ici-pe colo câte un rând în plus ca din nou să te rogi să te primească același consultant literar. // Consultație - / așteptând sentința cu / ruga de acasă”.

Extraordinare aceste evocări despre un timp de aur, de interes pentru istoria literaturii noastre, care mă interesează în mod deosebit ca filolog și cercetător literar. Ambii scriitori au dat piept cu o epocă ce avea frâiele strânse și, dotați cu o memorie bună, au putut portretiza – de pe meleaguri diferite, dar atât de apropiate totuși – sub condeiul evocatorului liric, oameni, idei, evenimente precise, au fost capabili să învingă timpul prin scris și, azi, să cultive în mintea noastră (blurată de informații vechi, false sau distorsionate intenționat) un „timp” concret, veridic. Ce îl diferențiază pe scriitorul Ion Cuzuioc este o acută sensibilitate pentru unele date literare de „restriște” pentru spațiul descris și delicatețea de a nu deranja absolut și cu nicio intenție pe nimeni, ci doar având dorința de a spune „adevărul” (sic!)  ca memorie și - iată! o memorie încă vie, plină de amănunte se remarcă liric (Homo sapiens - / străbătând universul / fără oprire). Poate și de aici alegerea de a scrie un jurnal în manieră niponă. O prea mare delicatețe a sufletului nu putea alege altfel să spună un adevăr. Deosebita grijă artistică a haijinului dă valoare operei, și, mai ales, dă concretețe așa cum se potrivește acestui tip de literatură. Puse în capitole cu titlu, ne gândim la o ierarhizare clară a faptelor evocate, scoase din sertărașele minții cu eticheta timp trecut, dar regăsite la senectute sub o altă aură, lipsite de nervul tinereții, dar „curate”, lipsite de prejudecată sau alte „îndatoriri” ale unui prezent sau chiar de grija că ar deranja pe cineva. Aceasta e utilitatea memoriilor (Satul părăsit - / prin casele oamenilor / pânze de paing).

          Haikuurile sunt deosebite, cuprind în ele însele o viață, un concret, și cele mai multe par desprinse dintr-un univers al feeriei, etalând un mister aparte, adăpat de la inimă, cu sensibilitate și gravat de un subiectivism patetic, dar și plin de umor. Obiectivitatea imagistică cerută de haibun se conturează odată cu harta istoriografică – timp și personalități recunoscute – elemente concrete biografice de autor și consecvența de a stărui în sinceritate și autenticism. Țareuca a căpătat deja noi valențe „istorice”, a devenit, astfel, un personaj simbolic ca Humuleștii lui Creangă sau ca Hulubul lui Demostene Botez (memorialistul, dacă tot l-am amintit) ori Pererita lui Grigore Vieru dinspre care se simte pasiunea puternică pentru frumusețea limbii române și admirația pentru poporul său și pentru țarina străbună și pentru satul natal pe care poetul, prozatorul, eseistul și memorialistul Ion Cuzuioc le-a împărtășit cu acesta, cu încântare. (Eternitate – / pe un ou încondeiat / chipul mamei.)

                                                                                             Iași, ianuarie 2022

 

luni, 7 februarie 2022

VASILICA MITREA - Profil literar, scriitor, Mircea D. Dumitrescu


 Profil literar, scriitor,

Mircea D. Dumitrescu

Mircea D. Dumitrescu s-a dovedit a fi un scriitor înzestrat cu mult talent, atât în proză cât și în versuri.
Născut în București, cu domiciliul actual în Fetești, județul Ialomița, reușește să impresioneze cu ativitățile sale multiple. Este membru cofondator al Cenaclului Cultural Lumina din Fetești, prezent la rubrica „Portret” al revistei ”L”, publicație trimestrială. Nominalizat în volumul „Fetești Monografie, ediția a II-a”, prezent în volumul Personalități ialomițene -Dicționar – Oameni de cultură, artă, știință, tehnică și sport”. De asemenea, este prezent în câteva Antologii: UNIVERSUM Montreal, Canada, unde a primit și premiul de excelență, Vis cu Nichita, Petale de iubire.Vlăstare eminesciene. Scrie, de asemenea, în câteva reviste: „L, Fetești; Dobrogea Culturală, Constanța și Luceafărul din Vale, Petroșani.
În anul 2011, publică romanul Cum îngerii devin pești, după care romanele Închisoarea speranțelor fierbinți din deșertul înghețat. Urmează în 2013 Simfo-Rock, Taifun în rafale și Până dincolo de moarte. Se observă o muncă activă, intensă și prolifică din partea autorului.
Având cititori interesați de aparițiile sale editoriale, continuă, cu aceeași abnegație, și publică în 2014: Alo! Sunt eu… și Între două lumi.
În anul 2015 îi apare volumul Destine încrucișate. În anul 2016, Viscol fierbinte.
În 2017 Despre proști și cine suntem ei. În 2019 Ești numai al meu și Între două lumi. Iar în 2020 Simfo-orgie înlăcrimată. Și, tot în anul 2020, O viață complicat de simplă. Toate aceste apariții editoriale vorbesc de la sine despre autorul Mircea D. Dumitrescu.
De formație ofițer superior M.A.I. are, pe lângă multă rigurozitate în cee ace face și multă disciplină, unde se autoportretizează: „Eu sunt acela care voi nu știți!/Sunt foc și pară/Cascadă învolburată,/Pământ clisos și vânt înverșunat!/Sunt Om în lumea mea,/Crezând în alte lumi,/Sunt doar un Eu cuprins de așteptări/Și răscolit de multe frământări!/Sunt doar un suflet chinuit…/Ce-i plin de întrebări!”
După cum vedeți nu am putut ciunti nici-unul din versurile sale. Fiecare îl caracterizează. Este un rug care arde continuu pe altarul culturii. „În viață nu e cum dorești”, mai spune autorul. Dar, firea sa mereu curioasă, întreprinzătoare, creatoare nu-i dă pace și crează pe Facebook Grupul literar-cultural: „Viața ca o carte, Cartea ca un film!”, unde cu o neobosită trudă postează noutăți ale unor autori cunoscuți și nu numai, despre personalități literare, istorice și culturale, ceea ce îl situează, la rândul său, în structura personalităților contemporane. Prin aceasta, ne dovedește că încearcă să scoată la lumină și să promoveze nu numai creațiile sale, ci și ale altora.
Pentru activitatea sa cvasi permanentă în slujba literaturii și culturii, scriitorul Mircea D. Dumitrescu a primit, în timp, diverse premii și diplome de excelență.
Toate aceste performanțe literare l-au propulsat cu drepturi depline de scriitor, fiind la ora atuală membru al Societății Scriitorilor Militari și membru al Asociației Ligii Sriitorilor Dobrogeni, care au văzut în opera domniei-sale capacități literare multiple și un scriitor de mare viitor. Va fi unul dintre scriitorii care își vor pune amprenta în educația generațiilor viitoare, de unde și aceștia se vor inspira.
Un valoros roman este „O viață complicat de simplă”, care îmbină ficțiunea cu realitatea. În deinitiv, de unde se inspiră un scriitor? Din realitate! Important este cum știe să creeze emoție prin potrivirea cuvintelor și lecturarea volumului de către cititori.
Cu aceeași emoție, dragi cititori, se parcurge și citirea volumului „Simfo-Rock”ca, de altfel și toate celelalte romane scrise de acest neobosit autor.
Din volumul de versuri „Un bob de minte” reținem unele aspecte din viața cotidiană a autorului, scrise cu multă măiestrie și talent, în care fiecare ne putem regăsi.
Scriitorul MIRCEA D. DUMITRESCU este prezent și în lucrarea ,,MILENARIUM”, ,,Dicționarul enciclopedic al scriitorilor români la începutul mileniului al III-lea”, vol. III, apărut la Editura ARMONII CULTURALE” și care a primit ,,Premiul special 2021 al Ligii Scriitorilor Români”.
Sunt mândră că l-am cunoscut, că îmi este coleg în Asociația Liga Scriitorilor Dobrogeni și orice întâlnire ne dă ocazia să depănăm amintiri din frumoasele sale realizări, să ne propunem noi proiecte care să dea greutate, în ultimă instanță, culturii noastre române.
Felicitări
, drag coleg! Sunteți un bun al acestei societăți!
Vasilica MITREA,
Președinta Ligii Scriitorilor Dobrogeni

AURELIA RÎNJEA - REZONANȚE COSMICE ȘI PĂMÂNTENE - Notă lectură a volumului ,,70 Prin Lumina Cuvântului, ÎMPREUNĂ ÎNVĂȚĂTORI, TRAIAN-DINOREL STĂNCIULESCU”

 

REZONANȚE COSMICE ȘI PĂMÂNTENE

 

70 Prin Lumina Cuvântului, ÎMPREUNĂ ÎNVĂȚĂTORI, TRAIAN-DINOREL STĂNCIULESCU, Editura ARITHEA, Iaşi, 2021

 

Da, șapte decenii dăruind, cum chiar Domnia Sa ne spune într-un interviu!

Ce carte frumoasă și profundă, precum Viața Autorului! Un destin dedicat Luminii, iubirii de oameni, de Cuvânt, de Dumnezeu! O citești și ai vrea să rămâi acolo. Și nu știi unde, să iubești copilul care a fost, să admiri înțelepciunea iubitoare care ne-o dăruiește, să urci treptele de Lumină, așa cum El însuși o face trăind!

Greu de cuprins într-o carte Viața unui OM, a unui MARE ÎNVĂȚĂTOR, dar Editorul și Redactorul șef, Shanti Nilaya, a conceput un demers generos, o lucrare minunată, un dar de care să nu te mai desparți. Mulțumim, Shanti Nilaya!

Un volum aniversar, care ni-l prezintă pe Domnul TRAIAN-DINOREL STĂNCIULESCU, o personalitate marcantă a culturii românești, Arhitect și Profesor doctor la UNIVERSITATEA „AL. I. CUZA” IAȘI, la  FACULTATEA DE FILOSOFIE ȘI ȘTIINȚE SOCIAL-POLITICE, care se remarcă în cele șapte decenii prin activități de excepție științifice în țară și în străinătate, cărți, comunicări, conferințe, prelegeri, cercetare științifică, recunoașteri, premii și distincții cultural-științifice (inter)naționale, diplome și medalii, brevete de invenție. Le veți cunoaște citind cartea.

Iași – orașul Luminii Vii, locul unde s-a semnat „certificatul de naştere” al biofotonicii de către un grup de cercetători români, conduşi de Traian-Dinorel Stănciulescu şi Daniela Manu, de la Universitatea din Iaşi, un oraș care va duce mai departe sensuri și odată cu ele excelența acestui neam.

Câtă muncă, atâta dăruire! Cartea poate fi considerată un corolar de izbânzi, de bucurii, de capitole înscrise într-o Carte de Aur, cea a vieții trăite de Dumnealui în slujba oamenilor, pentru care El însuși a fost, este și va fi un Model de dăruire, un Model de Lumină!

Alături de Dumnealui ești Frățior și Frățioară, în sensul cel mai profund românesc, într-un continuu ÎMPREUNĂ, în trăire, simțire și facere. Ființe de lumină, în sensul cel mai pur, al adevărului, pe care ni l-a revelat cu atâta dăruire, cel al LUMINII VII!

Pentru mine a fost o onoare să-l cunosc, să vină la Ploiești pentru Lansări de carte, la Cursuri cu profesorii de fizică din județ sau să merg la Iași însoțită de elevii și studenții mei la activități culturale de înaltă ținută!

Volumul cuprinde întâlniri stelare, amintiri, rememorări de momente unice, pe care mulți dintre noi le-am trăit alături de Dumnealui, clipe de înălțare spirituală, toate sub semnul iubirii de neam, bucurii de dat mai departe… noi învățând să-i urmăm îndemnul înțelept:  ÎNVĂȚAȚI SĂ PRIVIȚI ÎNAINTE!

Cu prețuire, noi înșine învățăcei, îi urmăm Lumina pe care ne-o dăruiește și îi mulțumim pentru că EXISTĂ în viețile noastre!

Pentru cei care nu l-au cunoscut, cartea oferă șansa de a cunoaște un Mare Român, Un mare OM, un Mare ÎNVĂȚĂTOR!

Mulțumim pentru acest Dar din inimă oferit și cu dragoste primit, astfel ca într-o horă românească să ne bucurăm de acest frumos ÎMPREUNĂ!

SĂ NE TRĂIȚI ÎNTRU MULȚI ANI, ÎMPREUNĂ, DOMNULE PROFESOR!

 

                                                                                                 Prof.AURELIA RÎNJEA

 

POEM DE LUMINĂ

           D-lui prof. unv. dr. Traian-Dinorel  Stănciulescu

 

Brad ce creşti poem

Dincolo de nemărginire

Şoaptă de apă

Ajunsă la vămile lumii

Confesiune a pianului

În care Lumina

Îşi odihneşte gândurile

Şi curcubeul îşi adapă caii

Printre ramuri celeste

Decriptezi runele cocorilor 

Sunetul razei revărsat

Ce curbează drumul

Mângâind copilul

Ce spune rugăciunea

Pentru tine

Soarele în horă

Fredonează pasul de doi

În tremur de frunze

Peste clipele oprite pe clape

Îndemnându-ne să zburăm

Lumina zidită ca o poveste

Ne-o dăruieşti

Amestecându-ne în tăcerea

Cu aromă de cer

O altă gramatică

În verdele drumului

Statornic vântul

Ca o sintaxă a urmelor nevăzute

Pe care noaptea nu le stinge

Nici nu le tace

Le leagănă

Aripi de fluture respiră

Picăturile de împreună

Cu surâs de poem

Armoniile nevăzute

Desenând cu lumina

Marea din noi

Deschizi porţile sinelui

Trezind cerul adormit în seminţe

Primăvara întorcându-se-n  noi

În acorduri fluide

Într-o unică şi nesfârşită

Simfonie de lumină!

 

(din volumul Iubiri stelare, AURELIA RÎNJEA, Ed. Eikon, București 2018)

 

AURELIA RÎNJEA - CĂLĂTORIE ÎN MEMORIA TIMPULUI- Notă de lectură a volumului ,,MI SE SPUNE LEMURIANA” -Autor Shanti Nilava

 

CĂLĂTORIE ÎN MEMORIA  TIMPULUI

 


Am început Anul cu lectura acestei cărți: Mi se spunea Lemuriana, scrisă de Shanti Nilaya, apărută la Editura Cartea Românească Educațional, Iași – 2021. Un dar divin pentru mine, o binecuvântare în aceste vremuri pandemice.

Cine o cunoaște pe Shanti Nilaya știe că instantaneu, când este în preajma ta, te cuprinde o mare pace, blândă și iubitoare, care te îmbrățișează într-o rezonanță unică și înaltă. Așa este ea, plină de lumină și iubire!

După o frumoasă prezentare în prefața cărți, care ne introduce în atmosfera plină de mister a acesteia, pășim însoțiți de autoare în capitolul I: ÎNTOARCEREA LEMURIENILOR. Totul este o poveste, despre „a fost și va fi”. O poveste: „A fost o seară și o dimineață, / Cu ziua mijloc de-auriu coral / Scăldat la țărmuri în curenți de viață / Așa trăia cristalul de opal − / El − continent sau inimă lemură / Din focul sacru oamenii-și călea, / Pentru-a clădi ființa cea mai pură / Cu cerul și pământu-asemenea” (Ultima noapte în Lemuria).

Ei, lemurienii, „Frumoșii 'nalți cunoscători de rostul”…  „Descântători întru astrale haruri / Amestecau în gând culori-lumini, / Din care-n sărbători, în cânt de flaut”… „și trimiteau efluvii de iubire” … „un neam din universul Dhal venit”(p. 11).

Ca orice nouă creație, totul începe cu Facerea Lumii: Mi-i lumea peste rituri catedrală, / Uit ora, uit menirea ei astrală / Şi plec mai sus, Coloană-Trup spre soare”... continuându-și menirea. O călătorie dincolo de cortina care se ridică, lăsând să se vadă copilăria „cu basme, căruțe și fum / Din coșuri de case-nviate”… „Cu oameni rotunzi de zăpadă”, în iarna pe care o vede precum … „un soi de baladă”, cu „moș-crăciuni”, unde Mama îi citește Poveste „din lumea de fluturi” (În lumea în care exiști).

O călătorie prin memoria timpului, fascinantă, o sărbătoare a Creației,  de realizare a visului Creatorului unic.

Ne spune:Mi-e poezia punct redus” (I-am spus iubirii). O pledoarie adusă iubirii,  într-un verde alint, într-o primăvară eternă. Un univers oniric cu tei, cu porumbei, flori de crâng, iarbă, inorogi și bucium.

Ea se vede verbul „a fi” - „Prin lumi, geometriilor Iubirii!” (Prin lumi). Un bilanț, întru tot ce suntem, într-un „secol de viteze – / Un mic creion se trece peste foi; / Când totu-i cuantic în moderne teze, / Cu simplitatea între paranteze, / Sub linia de-nsumare, suntem noi!” (Sub linia de-nsumare).

Săcărâmbul, lupul dacic, dimensiunea sacră a lumii, biserica trăznită de Iubire, te fac să stai în genunchi și să asculți.

Pentru ea, „cuvântul, / Purta accente de săcărâmbit  / Pe vârful de săgeată ascuţit, / Muiat în tuşul ce sloboade gândul” (Zamolxiana).

În capitolul II, ET IN LEMURIA EGO, ne lăsăm purtați de „râul timpului”, poeta întrebându-se:  De ce nu ne-amintim că noi eram / Și-acei ce în povești acum adastă, / Și înțelepți desprinși de-același ram...?” Iar dacă nu ne amintim, e poate pentru că nu a venit timpul… Poate că un cristal vrăjit, ca în basmul lui Hans Christian Andersen, nu ne lasă să vedem, iar ce cunoaștem este de fapt ce recunoaștem, în cunoașterea care doar din când în când ni se  relevă.

„Timpu-i materie, iar materia-i gând”… „Legenda timpului – cel din aval – / Ne spune că doar când Iubirea vine / Oglinda noastră e la ei portal” (Din cartea lumilor).

Invocă Soarele, un joc cosmogonic cu inelele saturniene, în care verbele curg, iar sufletul e veșnic. O toamnă magică, un anotimp copt, care o străbate. Ca un copil simte anotimpurile cum o pătrund profund.

Întrebări stranii: „Câtă iarnă trebuie-ntre noi, / Ca oglinda dintre lumi să piardă / Drumurile lumilor de-apoi!”  prin portalul timpului (Crista, iar visezi...), reverberând în spații cosmice:acolo sus înmugurește / (De trandafirii cosmici, v-amintiți?!) / Vântul solar tăcute mări vuiește”… îndemnându-ne: „Când ceasul bate ori ninsori ori ploi, / Când poți s-arunci cu piatră ori iubire”, … „Fii tu schimbarea” ( Fii tu). Magic „Auzi copiii Domnului… Crăiasa trece doar în ie...” ( Din anul ce s-a dus). Incursiuni într-o primăvară relativă, dar călătoare, într-un joc de trăiri în care amurgurile tac, în care poezia se dă gratis, iar ea  răsare precum o brândușă.

Poeta vede o Vară flămândă de cireşe-amare, plină de consonanțe și sinergii, în spații care dansează, în anotimpurile care ni se perindă într-un imaginar palpabil.

În capitolul III, PRIN EROS ŞI PHILIA, ADUCERE AMINTE, într-un sanctuar al umbrelor, poeta ne povestește despre tărâmul nimănui, în care timpul se deschide altui timp, „Lemuria-și deschide-n suflet poartă / Din viitorul fostului trecut” (Mi se spunea Lemuriana).

Puțini oameni de pe planetă își văd viitorul încriptat în trecutul îndepărtat. Și iată că într-o călătorie astrală, în memoria timpului, poeta legată fiind de lumea asta printr-un fir de argint, își vede destinul lemurian. Cu cât se depărtează de lumea reală, cu atât mai mult se apropie de sinele ei. Orbite atemporale, clipe astrale, efemeride, sintonii, lumini și umbre. Pentru ea, Frumusețea e spirit liber, Litera ei e vie, e o „Magna Carta”.

În capitolul RITUAL DE ÎMPREUNĂ, AGAPE, cunoaștem Lumea lemuriană, Lemuria astrală, o nuntă cosmică din care „povestea din poveste rămân eu, rămâne luna, / Vrând rostirile-ancestrale să nu-și piardă-n timpuri unda” (Lemuria nuntirilor albastre).

Ne sunt aduse în prin plan lalelele amare, în care ea  se vedeAna zidită-n priviri de bazalt” (Parte din Tine), îngeri și flori de mir.

Stau și mă întreb ce muză divină o locuiește, ce har dumnezeiesc, câtă iubire, „Când născocind prin universuri / Se face punte-n infinit, / Supraluminici să dăm sensul / Poveștii-n care ne-am găsit”… „Pentru c-așa curge povestea – / Să nu-nvățăm de pe parcurs / Iubirea, ca un alfabet: / Iubirea ni s-a dat de Sus!” (Noi ne-ntâlnim la jumătate), în care triumfătoare ne spune: Mai sunt ca mine și-alți unii.

În JUCĂRII DE LEMURIA, poeta ne surprinde din nou cu jocul simbol al alegerii…  și al devenirii: „ Mă joc cu „Avatar” și tot mai mult / Mă joc cu lumi privite-n antiteză” (L'amouria).

Un frumos poem dedicat fiului ei, schimbă ritmul, „Firea lui diamantină”… „Vrea să zboare prin grădină, / Să adune, să rodească” (De ziua Dorului).

Apoi, magi, colinde, Murmurând prin vise, Mama, scrisori către Moș Crăciun. Gânduri pline de emoție, într-un dialog acaparator, cu aceasta: Vreau să mai trăiesc, să te iubesc!” (Vreau să mai trăiesc).

Un ultim capitol, LEMURIA, PATRIA MEA, ne prezintă o dualitate stranie, „O aripă se odihnește, una zboară, / Un ochi ciocnește cu lumina, altul doară / Închide pleoapa, lumea-n el să se petreacă / – O mână scrie despre tine, alta pleacă” (Singurătatea ca o hrană).

Gânduri pentru Mihail Eminescu, pentru Adrian Păunescu, Emil Brumaru, gânduri superluminice, consonante, o lume în care ea Scrie (O mie de semne).

Într-un Interrogatio profund poeta se întreabă: „Ori poate El mai marele în toate, / Visează ca din sine − crengi, izvor − / De dincolo de vis, realitate, / Să înflorească-n oameni propriul zbor”... Ca un strigăt în „timpul cărunt” în care „cuvântu-a-ncetat să zidească”, un dialog pentru surzi, în care Va răspunde-n istorie veacul.

Pandemie, Lockdown, în care unii au uitat că suntem frați, Din dragoste de ţară: „Contur sortit până la Bug rămâne, / Hotar păzit de dacii liberi”... „Iară / De strigă ei: Deşteaptă-te, române! / Să ne trezim din dragoste de ţară”.

Și un Post scriptum grandios al poetei, POST-SCRIPTUM LA TĂRÂMUL NIMĂNUI. Un zbor spiritual, „Lemuria... Tărâmurile ei, în interiorul tărâmului meu... Spiritul care suntem, în adâncul materiei care părem doar să fim”.

Alternând între prezent și legendă, Darul Mamei, Lemuria, întrebări, răspunsuri, căutări, creionări, respirări. O punte între timpuri și peste timp, într-o recunoaștere și  regăsire, acolo unde „miezul incandescent al ființei deslușește amintirea timpului întreg, să ne rămână − ca limbaj de regăsire − poemul”.

Volumul se încheie rotund cu un poem dedicat Dirijorului de fluturi, în care „Și-nfășurați în sine ca-n puterea / Botezului din nou, să dăm iar nume: / Ȋn spiţe de Aleph, ȋn miez stă vrerea / Prin care simplul om devine-o lume... (Și dacă totul... Maya?).

Un univers poetic de excepție, cu respirații cosmic, cu călătorii și lumi care se întrepătrund.

Volumul e presărat cu construcții estetice creatoare de stări unice, cu expresii magice: „Căci timpul curge-n versuri înapoi” (p. 12), „Căpiţele luminilor” (p. 13), „coși pe pânza nopții nasturi” (p. 22), „scoici din lapte” (p. 31), „maci de lună plină” (p. 39) „greierii de mai trăiesc în rime”, (p. 43) „ascultarea clipei toarse” (p. 52) „creionul lunii picură copaci ”(p. 63). Cum să nu-ți dorești să locuiești și tu acestui loc, anume proiectat de poetă!

Vă puteți întreba de ce poeta nu a ales orionoenii, siriusienii,  venusienii, veganii, reticulienii, pleiadienii, arcturienii, andromedanii, antarienii… ci Lemurienii… Da, a ales Lemurienii, locuitori ai Tărâmului pierdut, despre care amintesc scrierile sacre  Rig Veda sau Ramayana, strămoșii rasei umane. Lor le datorăm lecția fundamentală a acordajului fizic, în acele vremuri de demult. Un leagăn al ființării, acum învăluit în legendă. Având în vedere că se spune că Lemurienii erau înclinați spre filosofie și spirit, cu puteri magice  și comunicare telepatică, cât și faptul că există un Spirit Shanti, care te îndeamnă să-ți ascuți inima, aducătoare de pace, atunci înțelegi perfect, cum cartea, de fapt, a ales-o pe Shanti Nilaya pentru a fi scrisă.

Să aduci trecutul în prezent, să vizualizezi viitorul cu inima, așa cum ea înțelege și intuiește cel mai bine devenirea umană, este o provocare, dar și o invitație profundă la reflecție, la a iubi și dărui, în această lume atât de dezvrăjită, în care suntem legați prin firele nevăzute ale umanității și toți suntem UNUL.

Cartea ne oferă o poezie proaspătă, ademenitoare și revigorantă, puternică prin stil și cuvânt, o lucrare cu reflexii adânci, în care poeta ne risipește și ne recompune în armoniile celeste, alături de comorile ei lăuntrice, însoțindu-ne într-o incursiune astrală, în poezia pe care, cu atâta iubire, ne-o dăruiește.

Volumul ne invită la o călătorie a spiritului, în care te înalți spre a rămâne acolo, unde legile armoniei cresc o lume, la care poeta SHANTI NILAYA participă și o trăiește din plin. Îi mulțumim pentru acest Dar și îi așteptăm cu interes și prețuire următoarele apariții editoriale.

                                                                             AURELIA RÎNJEA

 

 

 


LANSARE DE CARTE - POEZII DIN CARTEA SUFLETULUI - Autor ELENA-CONSTANȚA ADĂMUȚ

  ÎNTÂLNIRE LITERARĂ     Buna ziua și bine v-am gasit, dragi locuitori ai orașului Aninoasa! Înainte de toate, gasesc de cuviință să mă prez...