duminică, 29 septembrie 2024

ELENA CONSTANȚA ADĂMUȚ - PREFAȚA VOLUMULUI ..POEZII DIN CARTEA SUFLETULUI” - CUVÂNT ÎNAINTE VASILE DRAGAN

 




                                                                                     



Prefață

Mă numesc ELENA-CONSTANȚA ADĂMUȚ. Sunt născută în inima munților Apuseni, la Roșia Montană, la data de 16 mai 1956 din părinții GLAVA ADAM și ZORIȚA. După venirea mea pe lume părinții mei s-au stabilit în orașul Brad județul Hunedoara. Tot aici mi-am terminat studiile. Vacanțele toate mi le-am petrecut la bunica la Roșia Montană. Aici a fost leagănul copilăriei mele. De aici mi-am tras seva și puterea pentru toată viața mea frumoasă . Am crescut printre oameni dârji, drepți, buni și harnici, închegați și statornici pe plaiurile lor natale. Sufletul și tot restul vieții mi-a rămas ancorat în copilărie, ori de câte ori am ocazia mă gândesc și povestesc cu plăcere frumusețea acestor locuri de vis. Dar, timpul zboară repede și în anul 1973 m-am căsătorit cu NICOLAE ADĂMUȚ născut în Aninoasa. El a lucrat ca electrician miner, apoi în front la cărbune cu echipa lui în mină la Aninoasa. După căsătorie am plecat din Brad urmându-mi soțul, am rămas în Aninoasa unde locuiesc în prezent. Din căsătoria noastră au rezultat două fiice, Mirela și Monica, apoi Dumnezeu ne-a binecuvântat cu trei nepoate, Denisa, Adina și Miruna care ne-au bucurat bătrânețea. Am trăit alături de soțul meu o viață frumoasă, dar după 46 de ani a plecat dintre noi pe drumul fără de întoarcere. În urma lui am rămas cu sufletul gol și singur. Familia e lângă mine și mă susține din toate punctele de vedere, dar...rămasă singură în casa mare, m-am obișnuit greu cu lipsa lui. Cu bune cu rele viața e frumoasă, merge înainte şi trebuie trăită din plin.

Eu mă știu de mică scriind poezii, povești și însemnări, așa că m-am apucat din nou de scris poezii și așa am reușit să ies din nou la lumină din carapacea mea singuratică. Apoi am început să merg în excursii cu un grup de oameni faini de aici din Aninoasa. Așa a vrut Dumnezeu ca într-o excursie să o întâlnesc pe Carolina Enăchescu, o doamnă distinsă, frumoasă cu toată voia bună la ea. Pe traseu am prins vorbă și am aflat că amândouă suntem din zona moților, ea din Bucium- Izbită şi eu din Roșia-Montană. Din acel moment parcă un liant ne-a apropiat și mai mult. I-am arătat caietul meu cu poezii, a citit, i-a plăcut stilul meu componistic. Din drag pentru ea, am compus o poezie atunci pe loc și i-am citit-o. Am intitulat-o ,,Tanti Nina Carolina”. A rămas plăcut surprinsă de gestul meu și m-a întrebat de ce nu public o carte cu poeziile mele? I-am răspuns că nu știu procedura tipografiei. Mi-a spus că are la Cugir un prieten Vasile Drăgan, care scrie proză și el și-a publicat scrierile. Cu toată convingera mi-a spus că mă va pune în legătură cu Vasile să vedem ce putem face pentru poeziile mele. Uite așa cu ajutorul prietenilor mei am reușit să tipăresc această carte cu poezii. Dumnezeu mi-a scos în cale doi oameni cu suflet mare și pe această cale le mulțumesc și le doresc viață sănătoasă și tot binele din lume. Cu stimă și total respect, vă salută pe toți, Tanța Adămuț.




Întâmplarea a făcut, ca într-o dicuţie prin telefon cu o doamnă din Petroşani, o veche şi bună cunoştinţă, pe nume Nina, căreia îi plac excursiile şi pelerinajele, să-mi povestească despre unele călătorii. Din discuţie în discuţie, mi-a spus că în una din excursiile sale să aibă ca şi colegă în autobuz pe o doamnă din oraşul Aninoasa, o femeie deosebită, care prin comportarea şi vorbele sale a devenit tare plăcută. Mi-a spus că undeva pe traseu, în câteva minute i-a făcut o poezie, caracterizând-o. Personal am fost curios şi am făcut cunoştinţă prin internet cu această doamnă din Aninoasa, respectiv cu autoarea poeziilor din această carte. Am rămas mirat, atunci când mi-a povestit despre poeziile sale, poezii cu temă şi cu rimă plăcută. A scris despre oraşul său, Aninoasa, unde locuieşte cu familia de foarte mulţi ani, a scris despre anotimpurile anului, despre dragoste şi iubire, despre dorinţe, despre plante şi astre şi despre multe altele, totul în versuri. Iată câteva titluri de poezie: - Amurgul, - Toamna, - Inimă deschisă, - Speranţă, - Rapsodia iernii, - Şoapte în noapte. Este vorba despre doamna Elena Constanţa Adămuţ. Este moaţă, născută în Munţii Apuseni, în localitatea Roşia Montană şi de peste 50 de ani locuieşte cu familia în Valea Jiului, oraşul Aninoasa. Soţul dânsei a lucrat în mină la Aninoasa şi au împreună două fete. Toată viaţa sa a fost casnică şi a avut grijă de familie. Îi place scrisul, ca dovadă multele poezii pe care le-a scris. Amănunte despre viaţa, activitatea şi familia sa sunt relatate în autobiografia domniei sale.

Vasile Drăgan



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LANSARE DE CARTE - POEZII DIN CARTEA SUFLETULUI - Autor ELENA-CONSTANȚA ADĂMUȚ

  ÎNTÂLNIRE LITERARĂ     Buna ziua și bine v-am gasit, dragi locuitori ai orașului Aninoasa! Înainte de toate, gasesc de cuviință să mă prez...