joi, 27 iunie 2024

KESSY-ELLYS NYCOLLAS Un jurnal pentru toate gândurile

 

     De mică am ținut jurnale. E adevărat că la început eram mai atrasă de ideea de a avea un carnețel elegant, decorat cu desene cât mai elaborate și cel mai important, scris caligrafic. Dacă titlul nu era scris frumos, rupeam pagina. Mai târziu, jurnalul a ajuns o necesitate pe care niciun aspect artistic nu o mai întrecea. Dar, până acolo, am trecut printr-un proces care a implicat zeci de caiete neterminate din cauza conceptului de bază a jurnalului, și anume, documentarea zilei pe care am avut-o. Îmi pierdeam interesul, pentru că zilele din școala primară erau fie prea plictisitoare ca să fie consemnate, fie prea interesante ca să mai am timp să le scriu în jurnal. Când răsfoiesc paginile scrise atunci nu pot decât să mă amuz cu nostalgie de patosul pe care îl puneam în fiecare intrare, de lejeritatea cu care aruncam câte un ,,pe curând” la sfârșitul paginii și de supărarea pe care o aveam în cele mai minore conflicte.

***

      Gimnaziul a fost o perioadă în care nu am ținut niciun fel de jurnal, așa că nu am foarte multe amintiri scrise despre cum eram atunci. Probabil că de vină erau lipsa de timp și temele în exces, prea multe ca să mă mai pot plânge unui carnet. Însă în clasa a opta am început iar să scriu, de data asta axându-mă mai mult pe ce simțeam, ce găseam interesant prin cărți și ce consideram că vreau să păstrez pentru mai târziu. Uitându-mă înapoi, nu îmi dau seama ce a stârnit această schimbare, dar este cu siguranță una benefică. De aceea vreau să insist asupra beneficiilor pe care le aduce jurnalul – și nu în modul în care ne-am obișnuit.

***

     Jurnalul, pentru mine, nu mai este Duhovnicul cu Bărbie în care mă plângeam de cât de plictisitoare a fost ziua mea. Acum, este mai degrabă un loc în care pot să îmi adun ideile, gândurile și să mă eliberez de stres scriind orice îmi trece prin cap. Cu excepția lucrurilor pe care le-am făcut în ziua respectivă. Ideea e să îmi creez un loc în care să mă pot exprima liber fără constrângeri. Nu mai contează nici dacă scriu urât, nici dacă mâzgălesc pagini, nici dacă desenele pe care le fac nu sunt perfecte. Ce contează e faptul că mă eliberez de greutatea unor gânduri care, odată ce ating hârtia, îmi lasă mintea limpede.

    Indiferent că îți notezi ce ai făcut în cursul zilei, că îți notezi lista de cumpărături, că scrii poezii despre tine sau doar to-do lists, un carnet (fie că îl numești jurnal sau nu) te poate ajuta să te organizezi și să te descoperi. Poate că la început o să fie greu sau incomod să îți transpui vulnerabilitatea în cuvinte, dar odată ce o faci este un sentiment eliberator. Ca atunci când faci curat în toată camera și descoperi ceva ce pierduse-i.

   Voi continua prin a spune că nu mă voi cataloga ca fiind poetă sau ceva similar pentru că mi se pare că e un termen care vine cu o oarecare greutate, dar care te și îngrădește subtil, într-un ,,țarc literar”. Sună destul de forțat, parcă vine la pachet cu o presiune de a scrie mereu – aspect pe care nu îl consider sub nici o formă definitoriu pentru mine sau pentru oamenii din jurul meu care au legătură cu poezia și cu scrisul.

    Acum că am terminat cu acest ,,small disclaimer’’, putem să mergem puțin câte puțin spre trecutul meu ca să încercăm să ajungem la sursa problemei pe care o am azi pe cap – scrisul de poezii. Cred că, pentru aproape toate persoanele, liceul este un catalizator de emoții puternice, care se soldează cu episoade lacrimogene – fie literare, fie legate de orice alt domeniu artistic. Pentru mine, cel puțin, cam așa a început – elanul de a fi cineva interesant, de a avea o trăsătură de personalitate deosebită, m-a dus către scris. Așadar, m-am aruncat cu capul în poezie, ca orice licean, însă fără prea mult citit în spate. Nu pot să spun că ar fi ceva rușinos sau, dimpotrivă, ceva cu care te poți lăuda prea tare; e doar background-ul meu literar, față de care sunt indiferentă.

    Dintr-o poezie în altă poezie, am început să mă dezvolt într-o direcție față de care eram semi-mulțumită și am ajuns să public texte pe diverse grupuri de pe Facebook. Ca să se înțeleagă de ce am dus articolul în direcția în care suntem în acest moment – poezia contemporană pornește din multe zone. Sunt persoane care se dezvoltă în diferite cenacluri, sub niște nume cu greutate; sub embleme de academicieni, filosofi, doctori în literatură.

   Mai sunt oamenii care se dezvoltă relativ independent de „monitorizarea” altora. De când cu era internetului, locul călduț în care m-am învârtit atâția ani, mi-a oferit ocazia de a crea un grup al meu în care să pot publica liberă tot ceea ce muza mă ajută să compun. Apoi mi-am construit un blog pe care l-am înregistrat la Biblioteca Națională ca și revistă online. Îmi doream să nu mai ies în public, să nu mai poposesc în grupuri cu poeți ,,consacrați” care privesc de sus începătorii indiferent de cât de bune sau mai puțin bune sunt creațiile lor și care au uitat că și ei au fost începători. Dumnezeu însă m-a prins de ,,aripi” m-a scuturat strașnic, m-a ridicat în văzduh și mi-a dat apoi drumul forțându-mă să învăț să zbor. Așa am ajuns să fondez o revista de literatură, cultură și artă care a crescut pas cu pas ajungând în cel de al șaptelea an. Ei bine, eu din direcția asta cred că am răsărit – și acum, nu regret nimic. Nu am așteptat să mă ,,scoată nimeni la lumină”, nu mi-am încurcat viața la întâmplare doar ca acel ,,cineva” să mă propulseze. Urăsc și detest peroanele care se cațără pe umerii cuiva pentru a fi observate. Nu aspir la diplome false, la diplome fără nici o valoare. Acele diplome cu titlul de ,,DOCTOR HONORIS CAUSA”, primite fără ca măcar o dată să fi postat pe unul din grupurile emitentului de diplome pe bandă rulantă.

    Cât de multă deschidere aș avea către contemporan, ajung să mă simt blocată între ,,blocuri dărăpănate” și Mihai Eminescu, pe care profa ta de română îl iubea atââââââât de mult încât să ai senzația că nu mai există, domnule și alte valori de referință. Nu am crescut într-o familie în care se citea mult, ci în una în care părinții cumpărau în mod avid cărți pe care mă obligau să le citesc, indiferent dacă erau bune de ceva sau nu. Mie îmi vine și astăzi să citesc tot ce prind, făcându-mi un obicei activ din citit. Eu am scris dar am pus foarte puține pe Facebook, iar tot ce scriu vine, într-un mod surprinzător, destul de ușor la un moment dat. Fără inspirație izvorâtă din ceea ce citeam și poate, când aveam timp liber la dispoziție, ieșeam și examinam cartierul în care stau până când ajungeam expertă în observații minuscule. De la felul în care urmele umezelii se extindeau sub geamurile unor apartamente, până la manelele auzite de la geamuri când mergeam spre bloc 46 – încercam să stochez totul și să-l păstrez pentru mai târziu. Era o formă frumoasă de a scăpa de propriile probleme, pe care mai târziu le combinam în poezii, cu elementele observate în orașul meu. Și cam din acest comportament vine inspirația mea.

Ei bine, asta poate ajunge ,,very old, very quick.” Când am ajuns în diverse grupuri, m-am lovit și mai tare de sentimentul de inferioritate. Ajungi să te învârți în cercuri și să auzi deseori fraza ,,am trei facultăți, sunt filolog, sunt doctorant, masterant...etc”. Rușinea rușinilor. Râzi, pleci puțin capul și te gândești că ești ultimul imbecil, fără vreo portiță de scăpare. Ajungi să crezi că potențialul tău literar este egal cu zero, că oamenii râd puțin cam tare când tu citești și că trenul tău a plecat deja de mult din gară și că nu mai trece pe la tine.

    Sentimentul de inferioritate este unul foarte familiar în rândul scriitorilor contemporani. Cu accesul masiv la informații, filme, cărți, tot ce vrei și ce nu vrei, ai posibilitatea să te dezvolți și să prezinți un potențial imens, ca autodidact.

    De altfel, domeniul literar este unul mic și uneori, neîncăpător pentru toți. Ai grija ca obiceiul prostesc de a râde de alții, lucru pe care îl vezi în primă fază și ajungi să îl urăști cu o pasiune arzătoare, să nu ajungă să se lipească și de tine – e extraordinar de contagios. Să fii toxic și să arunci termeni derogatorii devin sinonime cu tine, odată ce scrii de mai mult timp, pentru că începi să dezvolți păreri prea puternice și inflexibile despre scriiturile altora. Și, uite așa, copilul din tine care scria ce vedea și era fericit și mândru devine un adult sătul, ironic, care își ridică sprâncenele la unele poezii pe care le aude acum în jur.

    Chiar mi se face dor uneori de vremurile în care totul era simplu – înainte de momentele de presiune, înainte de sentimentele frecvente de inferioritate poetică. Aș prefera să mai dau timpul înapoi și să mă trezesc acasă, în patul meu cu multe perne suprapuse unele peste altele. Aș prefera să ies în spatele blocului, să stau pe o bancă și să scriu un poem. Aș prefera ca nimeni să nu ajungă să se considere un eșec literar, să nu simtă presiunea invizibilă de a scrie într-un fel anume.

   Și uite așa, mă plimb fără noimă, la o distanță oarecare față de creațiile mele literare care ajung să mă obosească progresiv. Și după fiecare ,,open mic” sau eveniment literar, mă adun acasă să îmi reîncarc bateria consumată inutil ... transmițându-mi subtil mesaje de încurajare: - nu te da bătută fato! Scrie în continuare. Pentru fiecare scriitor se găsesc și cititori. Nimeni nu a creeat doar capodopere literare. ,,Nimeni nu a fost niciodată profet în țara lui.”

KEN

12.04.2024

marți, 25 iunie 2024

AURELIA RÎNJEA - EU AM ÎNCREDERE ÎN PREOȚII TINERI

         Am constatat, cu surprindere, că unii oamenii sunt reticenți atunci când preoții sunt tineri, căutând un duhovnic cât mai bătrân, cu experiență. Nu context valoarea celor în vârstă, unii fiind adevărați sfinți, dar să nu uităm că această generație de preoți tineri are o misiune aparte, mai ales în aceste vremuri deloc ușoare. Ei și-au ascultat chemarea, sunt conștienți de misiunea pe care o au pe pământ, dată de bunul Dumnezeu și merită să le acordăm toată încrederea noastră!

      Se spune că atunci când cauți un duhovnic, să cauți unul care, atunci când îți vorbește, vorbele lui să vină de la Dumnezeu. O să ziceți: greu lucru, unde să găsești și cum să descoperi un preot cu atâta har? Rugați-vă și veți găsiViața m-a obligat să nu pot să mă deplasez decât pe distanțe scurte, așa că a trebuit să găsesc ca duhovnic, pe cineva care este aproape și care să poată să vină să mă spovedesc și să mă împărtășesc acasă.

Peste drum de mine, în fiecare dimineață, din blocul de vizați, dincolo de șosea, cobora un Preot tânăr, de cele mai multe ori însoțit de Tatăl dumnealui și cei doi copii: un băiețel de grădiniță și o fetiță în primele clase, Ana și Maxim.

Bunicul îi ducea pe cei mici la destinația fiecăruia, iar Părintele, după ce îi săruta pe creștetul capului, pleca la datorie.

Intuiția mi-a șoptit că este cel mai potrivit duhovnic. O prietenă din bloc, mi-a zis: - Nu, eu caut pe cineva bătrân, care are experiență și care să nu mă cunoască.

M-a surprins părerea ei și mă întrebam de ce trebuie să nu te cunoască, la urma urmei orice și oricâte păcate ai avea sunt omenești, iar a te cunoaște e un lucru favorabil după părerea mea, putându-te ajuta unde este cazul.

Mi-am ascultat inima și l-am sunat pe Tatăl Părintelui, i-am spus ce doresc, mi-a dat numărul de telefon al acestuia și l-am sunat.

    Atunci am aflat numele și parohia: VICTOR-LUCIAN GEORGESCU, Parohia Kretzulescu, București. Surpriză! Biserica este o bijuterie arhitecturală, situată în centrul Bucureștiului, fiind înconjurată de clădiri impunătoare, care mi-a încântat anii studenției.

A fost zidită în stil brâncovenesc, între 1720-1722 de marele logofăt Iordache Kretzulescu şi Safta, una dintre cele şase fete ale Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu.

Târziu am aflat vârsta Părintelui: 37 de ani.

M-am prezentat, i-am spus rugămintea mea și cu multă amabilitate din partea acestuia, am fixat ziua și ora când urma să vină la mine.

Vorbea la telefon blând, ca un înger. Era prima dată când îi auzeam vocea... apoi ne-am întâlnit.

Era într-o miercuri, dimineața. A venit la ora 7,30. Eu eram emoționată, având în vedere importanța celor două mari fapte ce aveau să se desfășoare în fața lui Dumnezeu: Spovedania și Împărtășania.

Nu pot să vă dau mai multe amănunte, dar vă pot spune că am simțit prin vorbele sale cum Dumnezeu îmi vorbește.

L-am rugat să-mi dea binecuvântarea să studiez Sfânta Scriptură în întregime. Mi-a dat și câteva recomandări ce mi-au fost de un real folos.

Când a pus mâinile deasupra capului meu, la finalul spovedaniei, am simțit atingerea mâinilor lui Dumnezeu!

Nu uit cuvintele sale:

Domnul și Dumnezeul nostru Iisus Hristos, cu harul și cu îndurările iubirii Sale de oameni, să te ierte pe tine fiică și să-ți lase ție toate păcatele. Și eu, nevrednicul preot și duhovnic, cu puterea ce-mi este dată, te iert și te dezleg de toate păcatele tale, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin!”

Cât de profundă și de înaltă această rugăciune prin care de fapt, Hristos iartă „cu îndurările iubirii sale de oameni”, iar cel iertat redevine „fiul iubirii”, ucenicul iubit care își sprijină neputințele, dar și nădejdea, pe pieptul lui Hristos, iar Părintele, smerit și rugător, ca un slujitor al lui Hristos și intermediar între tine și El, te cheamă pe tine la o nouă viață a sufletului tău, dăruit de Creator!

Peste câteva zile mi-am permis să-l deranjez cu două întrebări, pe WhatsApp, că eram în mare dilemă. I-am scris:

BUNĂ DIMINEAȚA, PĂRINTE!

Vă deranjez cu două întrebări (promit că nu revin cu altele).

  1. Acum sunt în prezența Sf. Apostol Ioan. Bineînțeles că m-am teleportat pe malul

Iordanului, (unde am fost în excursie) și pot scrie și poetic.

ÎNTREBAREA este: dacă tot citesc Evanghelia lui Ioan, am voie să îi fac un rezumat, poate vreodată voi vorbi despre ea, voi spune cuiva ce conține. Este păcat să vorbesc despre ea sintetic sau trebuie doar reprodusă?

A DOUA ÎNTREBARE:

Ce Evanghelie îmi recomandați după cea a lui IOAN? - că nu am reținut atunci, emoționată fiind. Vă mulțumesc! Vă doresc O ZI BINECUVÂNTATĂ”

Răspunsul a venit în după-amiaza aceleiași zile, dimineața fiind la slujbă:

De preferat e să meditați asupra textului și să notați ideile care se desprind. Să zicem schițe de interpretare. Un rezumat simplifică. Schițele de comentariu deschid mugurii din text. După Evanghelia lui Ioan, Evanghelia lui Matei”.

Ce frumos: mugurii de text!!! Și câtă dreptatea avea! Am parcurs Evangheliile, mi-am notat pasajele care am simțit că trebuie reținute, pline de învățătura și iubirea Mântuitorului. Apoi am scris, cred cu inspirație divină, ceea ce sufletul meu a simțit nevoia să redea în cuvinte. Cred că va fi o viitoare carte, cu bunăvoința lui Dumnezeu.

***

Un alt moment semnificativ este cel pe care doresc să vi-l prezint în continuare. Pe 12 mai, 2024, în Duminica Tomii, am mers în orașul meu, în Parohia unde m-am botezat, „SFINȚII ILIE și IOAN BOTEZĂTORUL” din cartierul Prăjani, din Slănic Prahova, la Sf. Liturghie.

Drumul spre Biserică este frumos marcat de o Troiță din piatră, pe care oamenii au ridicat-o, îndrumați de Părintele Iulian Costache și care a fost sfințită în 15 octombrie 2023, eveniment la care am participat și eu.

Cu acel prilej am trăit bucuria de a fi împreună cu oamenii Parohiei, fiind mai mulți, decât ne întâlneam, când veneam de obicei acasă.

Ne-am revăzut, ne-am recunoscut, unii... abia ne-am recunoscut... ne-am bucurat împreună de evenimentul care a avut loc, fiind de fapt cu toții, Fii ai lui Dumnezeu, ai acestor locuri, unde am crescut.

Cu acest prilej eu am ridicat o Troiță din cuvinte, în sufletul meu, care apoi a prins contur de carte: Troița din cuvinte, Ed. Lucval&Ken, 2024.

Atunci, am simțit nevoia să le dăruiesc o bucurie, o carte acestor oameni, despre cei care m-au iubit necondiționat și de la care am învățat și eu acest lucru: Bunicii și părinții mei.

În amintirea lor, a celor care m-au învățat să prețuiesc valorile creștine și în semn de prețuire pentru oamenii acestor locuri, am scris: Florile copilăriei, Ed. Lucval&Ken, 2024, iar în Duminica Tomii, mergeam să le ofer darul meu.

La Sf. Liturghie, într-o trăire înaltă, L-am mărturisit cu toții pe Iisus Hristos! Ce frumos e să mărturisim împreună bucuria Învierii!

Privindu-ne în ochi unii pe alții, de fapt, o Lumină ne aduce împreună! O Lumină poate fi citită în ochii fiecăruia, care ne-a fost dăruită!

Mulțumesc Părintelui Iulian Costache, pentru oportunitatea de a fi în acea zi în mijlocul comunității unde am crescut!

Părintele Iulian Costache, tot un preot tânăr, are 35 de ani și slujește de 6 ani la Parohia noastră. O binecuvântare pentru comunitatea de acolo. Un ziditor de suflete cu totul special, cu care Dumnezeu ne-a binecuvântat. Ne păstorește cu răbdare, înțelegere și înțelepciune, cu virtuți de bun povățuitor și în toate îndrumător! Are o familie frumoasă și doi copii, fetiță și băiat: Eva Maria și Achim Cristian. Fetița este la școală, iar băiețelul urmează să meargă la școală.

La finalul Sf. Liturghii, dumnealui a vorbit despre reținerea oamenilor pentru preoții tineri.

Este motivul pentru care scriu acest material. Nu l-am întrerupt atunci, dar vreau să-l asigur că după părerea mea oamenii trebuie să gândească altfel.

***

Biserica este o Taină, e sălaș al firii omenești a lui Hristos, iar misiunea ei se traduce prin fapte. Biserica însăși e îmbrăcată în învățătură. Preotul este conducătorul vieţii moral-religioase a Parohiei. El trebuie să fie şi în viaţa particulară un exemplu de religiozitate, de iubire a aproapelui şi spirit de sacrificiu în faţa credincioşilor.

Preotul e slujitor al lui Dumnezeu, care dobândește Taina preoţiei prin hirotonie, care e cea dintâi taină, care se desfășoară în altar, realizată prin punerea mâinilor episcopului asupra celui ales, unită cu invocarea harului Sfântului Duh.

Dacă puterea de a săvârși Taina Mărturisirii o primește preotul prin însuși actul hirotoniei, îngăduința de a exercita această putere se dă prin cea de-a doua taină, hirotesia în duhovnic (care e o ierurgie - o binecuvântare, care de dă în afara altarului, în naos).

Prin Duhovnic, de fapt, lucrează Duhul Sfânt. El însuși lucrător cu viața sa, devine model pentru comunitate, devine om duhovnicesc prin modelarea sa în Lumina poruncilor lui Dumnezeu, sfinte și sfințitoare.

Sfântul Nicodim Aghioritul spune că „prin hirotesie, duhovnicul primește duhul priceperii, ca să-și chivernisească cu vrednicie îndeletnicirea sa și să mântuiască cu înțelepciune sufletele păcătoșilor, așa cum, prin punerea mâinilor lui Moise, a primit Isus Navi duhul chibzuinței” (Deuteronom 34, 9).

Prin aceasta i se dă preotului o identitate proprie, aceea de „preot duhovnic.

Se spune că Duhovnicul trebuie să aibă bunătatea unui părinte față de copilul său. Așa este, el însuși fiind tată în familia sa, unde manifestă această virtute, acum o revarsă binefăcător și asupra celor care-L caută prin el, pe Mântuitorul nostru.

Sfântul Ioan Gură de Aur ne oferă certitudinea că preoților li s-a dat de către Dumnezeu o putere mult mai mare decât a îngerilor și au fost înălțați la o măreață slujire dumnezeiască.

Astfel ei, ca niște buni slujitori și iubitori ai lui Hristos, printr-o bună pregătire teologică și o cultură generală vastă, au permanentă preocuparea realizării misiunii lor de slujire și înălțătoare formare duhovnicească, pentru a se ridica la vrednicia acestei chemări.

În cazul Mărturisirii, preotul lucrează tainic asupra sufletelor celor încredințați spre mântuire. Pentru asta, el acordă aceeași atenție și pregătire pentru săvârșirea Tainei Spovedaniei, ca și pentru săvârșirea Euharistiei. O pregătire specială, având în vedere că lucrarea sa poartă pecetea prezenței harului, ceea ce necesită o muncă duhovnicească și o înverșunată deschidere spre harul cu care a fost binecuvântat, la care se adaugă experiența și cunoașterea sa.

Asemeni unui bun pedagog, acesta dovedește putere de pătrundere și cunoaștere a firii omenești, calități cu care fie că s-a născut sau pe care și le cultivă, alături de celelalte virtuți hristice, precum sfințenia, moralitatea exemplară, iubirea față de semeni, capacitatea de jertfă, etc.

El realizează o adevărată terapie asupra celor ce vin către el, dar nu în modul cum o oferă un psiholog sau psihiatru în fața căruia de obicei tinerii se confesează, se descătușează de problemele lor.

Ceea ce realizează Duhovnicul depășește metoda terapeutică la care m-am referit, pentru că lucrarea sa e harică, reînnoiește sufletul, așezându-l pe cel venit din ordinea lumească naturală, în ordinea supranaturală, în ordinea harului.

Și mai este un aspect ce merită a fi cunoscut. Preotul duhovnic, înainte de a oficia Taina Spovedaniei, el însuși se mărturisește, fiind el însuși un luptător și împotriva păcatului săvârșit de enoriași, dar și împotriva celui pe care și pe el îl poate încerca. El înțelege stările prin care trece cel ce îl caută, pentru că și el cu siguranță a avut încercări, cei drept, poate de altă natură.

Prin puterea ce i se dă, acesta devine pentru credincioși o fereastră către Hristos, prin care coboară Lumina Harică cu care îi îmbrățișează pe aceștia cu căldura și iubirea divină a Mântuitorului. El devine o oportunitate de a reveni pe Cale a celor ce încă rătăcesc, dar doresc regăsirea în ființa Mântuitorului.

Surprinzător, Duhovnicul vine cu soluții unice și pertinente, salvatoare, la care tu trebuie să fii receptiv și să conștientizezi ce ai de făcut, pentru a merita șansa care ți se oferă.

Când viața se unește cu Cuvântul lui Dumnezeu, care vine prin Părintele Duhovnic, ea capătă alte valențe și dimensiuni.

Astfel El devine mai mult decât un preot la care te-ai spovedit. Nu cred că părintele Duhovnic trebuie să fie neapărat văzător cu duhul, calitate dată de Dumnezeu, dar cred că el poate citi omul din fața lui, înainte de a-i spune acesta ceva.

Sunt convinsă că acesta îl roagă pe Dumnezeu să-I lumineze modalitatea de a-l ajuta, după cum și cel care se îndreaptă spre Duhovnic, se roagă:

Doamne, Dumnezeul meu, cele ce voiești Tu și le știi că sunt spre folosul sufletului meu, acelea să le pui în gura acestui părinte ca să mi le zică mie și cuvintele lui ca din gura Ta să le primesc și să mă folosesc!

Prin aceste cuvinte, smerit, îți deschizi sufletul către Bunul Dumnezeu. Duhovnicul te învață cum te unești cu Dumnezeu în rugăciune.

Ba mai mult, este cel care îți descoperă talanții, te ajută și te îndeamnă să-i înmulțești cu bucurie, îți descoperă dorul de Dumnezeu prin dorința de a te manifesta sau exprima, de a dărui și astfel să crești duhovnicește și liber, ca ființă unică a lui Dumnezeu, pentru ca Harul și Lucrarea Sfântului Duh să lucreze și să se vadă și prin El și apoi prin tine.

Rugăciunea noastră este menită să fie o întâlnire cu Dumnezeu și comuniunea cu El să fie una în care inima noastră să se deschidă ca înaintea unui prieten drag, într-o dăruire plină de iubire, aducătoare de sănătate fizică și spirituală.

Și mai este ceva, relația ta cu Părintele Duhovnic, să fie una de preț, nefiindu-ți indiferent prin ce acesta trece.

Eu, cu mica mea putere, mă rog în fiecare dimineață ca Bunul Dumnezeu să-i binecuvânteze viața Părintelui meu Duhovnic și familiei acestuia. Îl poți iubi hristic, cu smerenia și recunoștința cuvenită, pentru că prin graiul lui, Dumnezeu îți vorbește și în modul cel mai tăcut și discret îți dezvăluie Raiul.


Și vă întreb: Cum să nu ai încredere în ei și să nu-i iubești pe acești Preoți tineri?

Există suflete de sărbătoare pe care Dumnezeu le trimite printre oameni, în zilele mari ale veșniciei Lui. Printre aceștia, din cei pe care eu i-am cunoscut amintesc pe:

- Părintele meu Duhovnic VICTOR–LUCIAN GEORGESCU, de la Parohia KRETZULESCU din București.

- Părintele IULIAN COSTACHE, de la Parohia unde m-am botezat, „SFINȚII ILIE și IOAN BOTEZĂTORUL” din cartierul Prăjani din Slănic Prahova.

- Părintele NICOLAE STOICA de la Parohia 



VLĂȘCUȚA
, Argeș, un om extraordinar, căruia îi percepi ușor frecvența sufletului, alături de care am avut șansa să accesez noi trepte ale spiritului, fapt pentru care îi mulțumesc.

Și sunt convinsă că există mulți asemenea lor. Este motivul pentru care am încredere în viitorul Bisericii Ortodoxe a neamului nostru!

Fie ca gândurile noastre de binecuvântare și recunoștință să ajungă la Cer și Domnul să-i răsplătească din plin cu harul și iubirea Lui, pentru ca să-și împlinească fiecare Misiunea duhovnicească pentru care a venit aici, printre noi, în această Țară minunată, întru Slava Lui Dumnezeu! Doamne, ia sub Acoperământul Tău cel Sfânt acest neam trăitor al acestor meleaguri, parte a Grădinii Maicii Sfinte!



Prof. AURELIA RÎNJEA

Membru al Uniunii Scriitorilor de Limba Română

și al World Poets Association, România




AURELIA RÎNJEA - DIN NOU DE VORBĂ CU CITITORII!

Poezia este un dar divin cu care Dumnezeu ne-a binecuvântat pe noi oamenii, iar pe poeții în mod special. Nu e de mirare că oamenii o percep diferit.

         Poetul, prin poemele sale, transmite oamenilor mesajul său, încărcat de iubire pentru semeni, pentru Creație, pentru Dumnezeu, care este de fapt misiunea sa, căreia își dedică întreaga viață. O construcție din cuvinte, un templu al spiritului, în care sufletul său găsește spațiul și coordonatele necesare realizării lucrărilor sale.

Poetul vorbește despre realități uneori văzute, alteori nevăzute, dar îmbrăcate în haina adevărului, în cuvintele vii, care-i dau dimensiunea poetică și axiologică totodată. Un discurs liric, adresat celor care au sau nu au descoperit încă Taina Cuvântului și bucuria care rezidă din aceasta.

Viața pentru el, ca o sentință, capătă sens prin ceea ce scrie și dăruiește oamenilor. Problema receptivității sale sau a ne receptivității este o problemă existențială, ce ține de contextul actual. Cuvântul Poetului, precum sămânța lucrătorului, cade foarte des pe locuri aride, e luat de vânt și purtat în locuri neprielnice, unde e ignorat de unii, călcat în picioare de alții... și foarte rar găsește solul roditor în care să capete rădăcini. Dar Poetul caută continuu.

Eu consider că solul cel mai bune este sufletul copiilor, care sunt deschiși către nou, către frumos. Sufletul copilului este cu siguranță cel mai bun sol pentru semănat. Îi oferim seminţe, îi arătăm cum acestea pot deveni plante, apoi el optează ce va face cu ele. La început va fi curios, apoi va descoperi satisfacția adevărului spus și creionat de el, zidirea muntelui de iubire din inima sa. Poezia este și ea un copil, al sufletului poetului!

Odată ce a prins rădăcini, va rodi într-o varietate de forme, care mai de care mai surprinzătoare!

O misiune programatică, într-o lume în care conjunctural, unii sunt sufocați de problemele vieții sau ademeniți de valorile materiale și nestatornice ale acestei lumi și nu au timp să descopere și să guste frumosul din Cuvânt. Pentru că odată descoperit, îi va pătrunde în abisul sufletului, unde va dăinui și rodi.

Poetul e un semănător, care a învățat lecția comunicării smerite și răbdătoare, continue și perseverente. Unul căruia poezia nu îi aduce bucurii materiale, ci doar spirituale. Mereu situat între ne receptivitate și destul de rar receptivitate, între obstacole și revelații doar din când în când, între oameni și îngeri, între surzi și cei care caută binele și frumosul.

Nu totdeauna inimile oamenilor maturi sunt primitoare. Tot mai des acestea sunt roase de orgolii, de scări valorice false, ispitite de lucruri nestatornice. Dar el perseverează și speră: Poetul stă de vorbă / Cu Dumnezeu / Cântând din lira Lui divină / Dumnezeu îi zice: „Cântă mai departe / Într-o zi te vor auzi” (Semn divin, Aurelia Rînjea).

Cititorii mei sunt oameni speciali, sunt suflete alese! Rezonăm subtil, pe frecvențe nevăzute, dăruind și iubind hristic!

Cel mai tânăr cititor al meu, este o fetiță, o Prințesă pentru mine, Prințesa Maria-Karolina Alionte, din Slănic - Prahova! Are 4 anișori și descifrează tainele Cuvântului, ajutată de Bunica ei, din cartea mea, Alexia și Îngerașul, Ed Lucval&Ken, 2023! Sunt convinsă că și ea într-o zi va scrie!

Iar... cel mai în vârstă cititor al meu, este Doamna Maria Huțișoru, 88 de ani, fostă învățătoare, din comuna Bivolari, județul Iași! Să ne trăiți, distinsă Doamnă și să ne bucurăm mulți ani împreună de Frumusețea tainică a Cuvântului scris și rostit!

Dar comentarii interesante vin, ca de obicei și din partea Domnului Tiberiu Ursu, care adoră lumina diafană, îngerească a poeziei, energiile imperceptibile, dar pătrunzătoare ale Cuvântului, până în abisul sufletului.

Captivat de imagini, care sunt contrabalansate de sentiment, consideră că în poezia mea pătrunde într-un univers nou, într-un timp nou, dăruit de Dumnezeu pentru a-L cunoaște mai bine.

Pentru dumnealui, unii autori sunt „mai karmici”, exprimând cu precădere dureri sau stări emoționale care îi marchează. Alții... tind spre inefabil, spre lumină, sau la unii ... apare câte un cuvânt repetitiv, ce dă un ritm aparte (de ex: durere, întuneric sau la mine cuvântul „poezie”, care face, de fapt, parte din ființa mea).

Poezia are un ritm propriu, al unei muzici lăuntrice, pentru că spune dumnealui: „spiritul se manifestă prin cuvinte. Dacă în muzică îți trebuie un cod pentru sunete spre a le citi (și în ceruri îngerii se ocupă într-un fel de muzică), în poezie, în spatele unui cuvânt, sunt foarte multe cuvinte...”

Adoră poezia haiku, ce surprinde în puține cuvinte esența! Și-ar dori să vadă o electroencefalogramă a poetului când scrie, să înțeleagă ce parte a creierului e atunci activată... Ar fi interesat pentru dumnealui acest experiment să fie făcut și când mai mulți poeți crează deodată pe același subiect!

Este un om curios de lucrurile practice, dar care face des incursiuni și în lumea poeziei. Consideră că fiecare poet are un înger sau mai mulți „care ne bat la cap cu poezioare”, că poeții respiră într-o lume aparte, unde nu toți au acces. Iar eu vin și spun: „pentru mine poezia este o respirație divină!”

A descoperit la mine poezii foarte frumoase despre Lumină. Și spune:

Noi când înțelegem Lumina, ar trebui să nu ne gândim doar la capacitatea ochiului de a sesiza și de a manifesta Lumina, ci și la Lumina cuvintelor, a stărilor trăite și transmise. Noi suntem ca niște puzzle-uri, avem anumite tendințe care se potrivesc cu ale celorlalți. Când te gândești că aceste mozaicuri de Lumină se schimbă, e și mai frumoasă dinamica vieții!

De exemplu, azi e miercuri, putem să ne gândim la centrul conștiinței! La unii conștiința este în inimă, conștiință de sine a vieții. La alții e un pic mai în creier, rațională, o conștiință de sine cu misiuni personale asumate.

La alții conștiința își manifestă programele în nivele mai superioare ale structurilor nemuritoare. Dar când conștiința omului ajunge în Sinele, în Duhul lui, atunci nu mai trebuie să spunem nimic. El doar este!

Ce vreau să zic: În poezie nu atât cuvintele spuse... la o ființă care trăiește cu conștiința la nivelul cel mai înalt al ei, în Duh, își exprimă această Lumină a conștiinței prin cuvinte nespuse dintre cuvintele spuse. Adică, într-o poezie e o înșiruire de cuvinte, între ele s-ar potrivi alte cuvinte și ar ieși poezia de dedesubt. Cred că vă place subiectul!

  • Bineînțeles! - mă fascinează! Am căutat într-o ultimă carte a mea, Tăceri torențiale, Ed Lucval&Ken, 2024, să spun ce de multe ori am vrut să spun și n-am spus. Am simțit nevoia să le adun. Adevărul este că sunt foarte multe lucruri care nu le spunem... Cuvintele sunt vii, iar sufletele deosebite se atrag, se recunosc!

Și continuă:

  • Adevărul e că oamenii ar trebui să citească măcar o poezie pe săptămână

și să memoreze măcar una pe lună, indiferent de tentă religioasă, spirituală...


  • Eu mi-aș dori copiilor să reușim să le inspirăm această dragoste pentru

poezie, pentru poveste!

  • Câte mămici citesc celor încă nenăscuți poezii sau măcar să le citească o

poveste sau să pună măcar un audiobook, să audă copilul prin rezonanțele mamei povești, poezii? Sub 1/100, cam 2 / la 10.000 pe planetă fac asta... Cam greu să vină un Eminescu pe aici cu așa pondere...

Un adevăr trist... și cu atât misiunea noastră e mai specială, mai importantă și are greutate.

Așa că... dragii mei Cititori, mă bucur că existați în viața mea și fie ca întâlnirile noastre reale sau virtuale, să fie binecuvântate din plin și îmbrăcate în aura Poeziei! Pe curând!


Prof. AURELIA RÎNJEA

Membru al Uniunii Scriitorilor de Limba Română

și al World Poets Association, România

VIDEOCLIPURI PE VERSURILE POETEI KESSY-ELLYS NYCOLLAS

                                                                    De va-ntreba...                                                         ...